Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Onbeperkt verlof voor iedereen - Een pleidooi voor zelfsturing

Dagelijks hoor ik hoe mensen zich druk maken over hun job, uitkijkend naar het weekend of een langverwachte vakantie. Ze zijn moe. Als je hen morgen onbeperkt verlof zou geven, komen ze dan nog wel werken? Het is een vraag die ik bijna wekelijks krijg. Het antwoord is nee, maar de situatie is complexer dan dat.

Tom Herrijgers | 19 mei 2021 | 1-2 minuten leestijd

Als werknemers geen zin hebben om te werken en alleen op verlof willen gaan, ligt er volgens mij veel verantwoordelijkheid bij bedrijven en organisaties. Mensen moeten de ruimte krijgen om zichzelf te zijn, ook op de werkvloer. Hen in een rol duwen met allemaal regels en richtlijnen waaraan ze zich moeten houden, vind ik gevaarlijk. Helaas is dit nog steeds een realiteit in de meeste organisaties.

Toch ligt een deel van de verantwoordelijkheid bij de werknemers. Ze staan zelf aan het roer van hun carrière én werkgeluk. Mijn boodschap aan hen: onderneem actie als je je niet meer gelukkig voelt in je job.

Op de rand van een burn-out

In 2001 startte ik vol energie als ondernemer, maar na enkele jaren kwam ik tot het besef dat die passie plaats had gemaakt voor ontevredenheid. Ik deed mijn job niet meer graag en stond op de rand van een burn-out. Bovendien was ik de baas geworden waarvoor ik zelf nooit zou willen werken. Een pijnlijk inzicht, maar achteraf bekeken het beste wat me kon overkomen. Vanaf dat moment nam ik mijn leven terug in eigen handen. Na elke werkdag nam ik twee post-its: op de ene schreef ik wat ik leuk vond, op de andere wat niet. Na drie maanden had ik enorm veel inzicht gekregen in mijn‘energiegevers' en‘energievreters': maar liefst 90% van mijn tijd ging naar zaken die ik niet leuk vond. Probeer het zelf ook eens en ontdek hoeveel van je tijd jij bezig bent met wat je écht gelukkig maakt.

Vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen in zelfsturing

Ongeveer een jaar na dat inzicht, evolueerden we naar een zelfsturende organisatie. Vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen stonden voortaan voorop. Het was een proces met valkuilen en mislukkingen, maar de successen en de lessen maakten het allemaal waard. Nu ben ik klaar om onze ervaringen te delen met de rest van de wereld, in de hoop dat het anderen inspireert om kritisch naar hun eigen leven én manier van werken te kijken.

Over Tom Herrijgers

Tom Herrijgers wil mensen, organisaties en bedrijven inspireren om het anders te doen. Hij gelooft dat deze humane manier van coachen richting geluk en zelfsturinge en frisse wind laat waaien in de wereld van ondernemen. Zijn doel? Het huidige HR- en ondernemerslandschap mensgericht maken. Duwen en trekken waar nodig, verandering durven invoeren en...‘gewoon' gelukkig zijn. Make it happen!

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden