De vijftien waargebeurde verhalen in Klem op je werk gaan over mensen die dusdanig vastlopen op en door hun werk dat het verstrekkende gevolgen voor ze heeft. Sommige hoofdpersonen zijn tegen wil en dank terechtgekomen in een arbeidsconflict, een reorganisatie of een slechte werksfeer. Anderen zijn getroffen door een ernstige ziekte of een burn-out of worden geconfronteerd met misstanden, waardoor ze zich genoodzaakt voelen de rol van klokkenluider op te pakken. In veel gevallen is het een opeenstapeling van gebeurtenissen die ertoe leidt dat de werkomgeving niet langer als een veilige plek voelt en dat mensen langdurig niet meer kunnen functioneren zoals zijzelf en hun omgeving graag willen.
Waarom dit boek?
Wij, de samenstellers van deze bundel, komen in ons coachingwerk veel klemzittende mensen tegen. We weten inmiddels als geen ander dat klem zitten op je werk iedereen kan overkomen, ook degenen van wie je niet direct verwacht dat ze in een situatie belanden waarin ze de controle kwijtraken.
De verhalen die we tijdens de coachingstrajecten horen, raken ons en laten ons niet meer los. Ieders verhaal is persoonlijk en uniek, en toch zien we veel overeenkomsten. Vrijwel altijd blijken de verhalen namelijk te gaan over grotere thema’s waar iedereen in zijn (professionele) leven mee te maken krijgt. Het zijn verhalen waar ook anderen wat aan kunnen hebben, om zich erin te herkennen, zich te kunnen spiegelen en ervan te leren.
Zo werd onze wens geboren een aantal verhalen voor een groot publiek toegankelijk te maken.
Unieke aanpak
We bedachten dat we de waargebeurde verhalen konden laten optekenen door bekende literaire schrijvers. Goede romanschrijvers verstaan immers als geen ander de kunst inzicht te brengen in de persoonlijke drijfveren en de kwetsbare kanten van de mens.
Dankzij ons netwerk lukte het om vijftien bekende schrijvers persoonlijk te benaderen en enthousiast te maken om mee te werken. Deze schrijvers voerden intensieve gesprekken met vijftien klemzitters, schreven vervolgens ‘hun’ verhaal en koppelden dit weer terug, om er zeker van te zijn dat de betrokkene zich voor honderd procent achter het verhaal kon scharen. Het resultaat zijn deze verhalen, die ook de lezer niet meer loslaten.
Voor sommigen van de hoofdpersonen was het een grote stap om mee te doen. Het liefst wilden ze die donkere bladzijde uit hun leven zo snel mogelijk omslaan en vergeten. Toch koos iedereen ervoor om mee te werken, omdat ze net als wij geloven in de kracht van verhalen. En zo staat nu ook het verhaal erin van degene die zo lang tegen beter weten in is blijven vechten, en van degene die dacht er nooit meer uit te komen.
Voor wie?
Lees deze verhalen als je geïnteresseerd bent in mensen en hun echte verhalen. Maar ook om je niet zo alleen te voelen als je zelf in een lastige werksituatie zit, of om beter te begrijpen hoe mensen in dit soort ellende terechtkomen. De verhalen helpen je om minder te schrikken en om niet weg te lopen als je een ‘klemzitter’ tegenkomt, maar te luisteren naar het hele verhaal en de juiste vragen te stellen.
Voor werkgevers, leidinggevenden, bedrijfsartsen en hr-adviseurs helpen de verhalen om een beter beeld te krijgen van wat zich werkelijk afspeelt achter de statistieken van arbeidsverzuim. Deze verhalen geven moed en inspiratie om met een nieuwe blik naar bepaalde problemen te kijken en met hernieuwde energie open te staan voor een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden.
Teuntje Klinkenberg en Arie Snel zijn werkzaam als veranderregisseur en coach bij het bureau De Bouwmeester. Beiden zijn van huis uit toneelregisseur. Ze zijn de auteurs van Klem op je werk.