Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Leen Schaap

‘Zonder leiding krijg je een verziekte overheidscultuur’

'Het is tijd dat de schellen ons van de ogen vallen en we van onze ambtenaren eisen dat ze zich gedragen zoals we dat verwachten van de mensen die zij dienen.' Deze oproep doet Leen Schaap in zijn recente boek Brand in Amsterdam. Met dit boek zet hij het raam voor ons burgers open om binnen te kijken bij de brandweerorganisatie. Juist ook naar de donkere kant. 

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 6 mei 2021 | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Deze donkere kant overheerste bij de brandweer, een verziekte cultuur waarbij er jarenlang te weinig leiding is gegeven. Leen Schaap geeft aan dat we ook bij andere (overheids)organisaties alert moeten zijn op deze schaduwkant.

De podcast is een dubbelgesprek, Joost Kampen is de andere gast. Hij is veranderkundige en wetenschapper en bekend dankzij zijn boeken over verwaarloosde organisaties. In de aflevering vertelt hij meer over wanneer een organisatie een verwaarloosde organisatie is. Hoe komt dat tot uiting? Wat heb je als leider nodig om verantwoordelijkheid te nemen? Joost Kampen trekt hier een parallel tussen leiderschap en ouderschap: kinderen die aan hun lot worden overgelaten of alleen maar verwend worden worden 'verrekt onzelfstandige kinderen'. Wanneer er dan begrensd gaat worden komt er een heftige weerstand naar boven.

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsYouTube of in je eigen favoriete podcastapp. 

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden