Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Brand in Amsterdam

Hoe een verziekte overheidscultuur kan blijven bestaan

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789047014935
Voormalig top 100Totaal 48 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Leen Schaap vertelt in 'Brand in Amsterdam' hoe hij in 2016 door burgemeester Eberhard van der Laan wordt aangesteld als commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland, met de moeilijke opdracht deze te moderniseren en de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik te doorbreken. Hij ondervindt echter vanaf dag één ongekende weerstand. De machtsstrijd die ontstaat gaat gepaard met politieke spelletjes, intimidatie en zelfs bedreigingen.

In 'Brand in Amsterdam' vertelt Schaap niet alleen dit ongelooflijke verhaal, maar legt hij ook bredere verbanden. Want hoewel dit soort misstanden vaak worden afgedaan als incidenten, zijn ze dat niet. Over de hele wereld zijn vergelijkbare voorbeelden te vinden; denk aan het racisme bij de Amerikaanse politie of de invloed van rechtsextremisten in het Duitse leger. Het zijn uitwassen van een verziekte cultuur, waarin gelijkheid en diversiteit ver te zoeken zijn. En dat in organisaties die juist een voorbeeldfunctie voor de maatschappij zouden moeten hebben. Schaap analyseert hoe het zover kan komen en hoe dit kan worden aangepakt.

Specificaties

ISBN13:9789047014935
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:172
Druk:1
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Brand in Amsterdam - 'Boeiend boek dat je aan het denken zet'
Eric van Arendonk | 13 juli 2021
'Hoe een verziekte overheidscultuur kan blijven bestaan', zo luidt de ondertitel van Brand in Amsterdam van Leen Schaap. Het boek is onthutsend en daarmee bijzonder leerzaam. Soms geloof je niet wat je leest.
Lees verder
recensie
Brand in Amsterdam - 'Inspiratiebron om organisatierot aan te pakken'
Hans van der Loo | 10 maart 2021
Joost Kampen schreef de afgelopen jaren het ene boek na het andere over ‘verwaarloosde organisaties'. En we waren al het nodige  gewend. Maar Brand in Amsterdam - Hoe een verziekte overheidscultuur kan blijven bestaan over de Amsterdamse brandweer spant de kroon.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
3 stemmen
2
1
0
0
0

Interviews en artikelen (3)

interview
Leen Schaap: ‘Bestuurders die wegkijken van excessen, zijn medeverantwoordelijk’
Bert Peene 10 mei 2021 Politieman Leen Schaap begon vijf jaar geleden als interim bestuurder bij de Amsterdamse brandweer. In zijn boek Brand in Amsterdam maakt hij de balans op over zijn tijd bij een verwaarloosde organisatie. Met zijn boek wil hij vooral overheidsinstellingen in het algemeen een spiegel voorhouden. Joost Kampen, auteur van verschillende boeken over Verwaarloosde organisaties, schuift aan bij ons gesprek met Leen Schaap.
podcast
Zonder leiding krijg je een verziekte overheidscultuur
Karin de Zwaan 6 mei 2021 'Het is tijd dat de schellen ons van de ogen vallen en we van onze ambtenaren eisen dat ze zich gedragen zoals we dat verwachten van de mensen die zij dienen.' Deze oproep doet Leen Schaap in zijn recente boek Brand in Amsterdam. Met dit boek zet hij het raam voor ons burgers open om binnen te kijken bij de brandweerorganisatie. Juist ook naar de donkere kant. 
interview
Leen Schaap: ‘Bestuurder die wegkijkt van excessen in zijn organisatie, is medeverantwoordelijk, ja medeplichtig’
Bert Peene 18 maart 2021 Een goede brandweer voor de stad Amsterdam: met die ambitie begon politieman Leen Schaap vijf jaar geleden aan een uitdagende interim-klus. Al snel bleek echter dat intern de opvattingen over nut en noodzaak nogal uiteenliepen. In Brand in Amsterdam doet hij uitvoerig verslag.

Over Leen Schaap

Leendert Schaap (1961) is commissaris van politie. Hij doorliep een scala aan functies binnen de Amsterdamse politie, waarbij zijn jarenlange strijd tegen krakers door de ontruiming van honderden kraakpanden in het oog springt. Van 2016 tot 2019 gaf hij als commandant leiding aan de Amsterdamse brandweer.

Andere boeken door Leen Schaap

Inhoudsopgave

Woord vooraf 7

Inleiding – Onkreukbare overheid? 11
De eerste week 23
Bij de politie 29
Koffi e met Van der Laan 43
Hogere Toneelschool 51
De 24 uursdiensten 65
De Brotherhood 73
Bolwerk van witte mannen 79
Het Manifest 89
De eerste stappen naar normalisering 97
Open huis 105
De proeft uinkazerne 109
Nieuw leiderschap en professionalisering 115
De veiligheidsmythe 125
Bedreigingen 131
Het begin van het einde 137
Het vertrek 149
De verwaarloosde organisatie 157
Tot slot 175

Eindnoten 181

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Brand in Amsterdam