Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Handreiking Oplaadplekken

Renate van der Veen is dialoogexpert en coach en deelt in Handreiking Oplaadplekken wat essentieel is voor het creëren van energiegevende bijeenkomsten en plekken. In haar preview vertelt ze over haar boek.

| 17 februari 2023 | 3-4 minuten leestijd

Hoe fijn is het om af en toe met wat vrienden bij elkaar te zijn; wat te praten, te hangen of muziek te luisteren. Je voelt je helemaal thuis bij hen en achteraf denk je: ‘dat zouden we vaker moeten doen!’ Het kan een spontane ingeving zijn om elkaar op te zoeken of soms is het een gepland moment. Je bent dan met mensen die je goed en vaak al lang kent. En soms ontstaat saamhorigheid met mensen die je net kent en waarmee je een klik ervaart. Of met wie je ineens in hetzelfde schuitje zit, omdat bijvoorbeeld het openbaar vervoer uitvalt. Je maakt een praatje, deelt je belevenissen, ergernissen en misschien ook je eten.

Voor iedereen zijn deze momenten zeer waardevol. Ik ervaar dan een opgeladen, energiek gevoel. Het is alsof ik weer heb bijgetankt. Mijn batterij van vertrouwen in de mens is opgeladen omdat ik saamhorigheid en vriendelijkheid heb ervaren of behulpzaamheid.

Door het organiseren van allerlei bijeenkomsten en activiteiten gedurende mijn leven en in het bijzonder de afgelopen tien jaar, heb ik veel ontdekt over het creëren van plekken waar je kunt opladen. In dit Handreiking Oplaadplekken beschrijf ik hoever ik ben gekomen om dit oplaad-fenomeen te begrijpen en stimuleren.

Wat is een oplaadplek?

Misschien is het goed om eerst stil te staan bij de definitie van een oplaadplek. Wat wordt er bedoeld met deze term? Een oplaadplek is voor mij:

Een samenzijn van mensen met een zodanige kwaliteit dat mensen er energie van krijgen. Het is een plek waar mensen helemaal zichzelf kunnen zijn, kalmeren en saamhorigheid kunnen ervaren om van daaruit weer opgeladen de wereld in te gaan.

Het zijn plekken waar mensen elkaar in al hun menselijkheid ontmoeten. Voorbij verschillen, omdat we allemaal mens zijn, en met respect voor verschillen omdat we allemaal uniek zijn. Het gaat niet alleen om fysieke plekken met oplaad-kwaliteit, maar ook om oplaad-ontmoetingen die overal en zelfs virtueel kunnen plaatsvinden. Het gaat om het samenzijn van mensen en hoe je voor alle mensen een sfeer kunt creëren waar zij zichzelf kunnen zijn en waarachtige relaties met anderen kunnen ervaren. Oplaadplekken zijn plaatsen waar je kunt kalmeren omdat je je er veilig voelt en ontspannen. Je komt er tot je recht, omdat in die rust je natuurlijke talenten opborrelen en die kun je vervolgens inzetten.

Oplaadplekken zijn daardoor vaak een vruchtbare voedingsbodem om dingen te ontdekken, in gang te zetten en voor elkaar te krijgen. Je krijgt die kracht omdat je vertrouwen in elkaar hebt opgebouwd, gedeelde waarden hebt, samen tegen een stootje kunt en souplesse gaat ervaren in het samenwerken of het nemen van besluiten.

Hoe dan?

Op basis van ervaring beschrijf ik in dit boek hoe een oplaadplek tot stand komt en goed werkt. Ik onderscheid acht verschillende fases in het creëren en onderhouden van een oplaadplek:

1. Voorbereiden

2. Uitnodigen

3. Verwelkomen

4. Introduceren

5. Samen (niet) doen

6. Reflecteren

7. Spanning dragen

8. Continueren of stoppen

Intentie en praktijk

Ieder hoofdstuk bestaat uit drie delen. Allereerst je innerlijke houding en intentie, ten tweede de praktische kant van zo’n oplaadplek. Elk hoofdstuk sluit af met oefeningen, zodat je ermee aan de slag kunt gaan. Tenslotte beschrijf ik in het boek de specifieke kenmerken van een goede oplaadplek en wat nu maakt dat je daar oplaadt.

Het boek staat vol met voorbeelden die de verbeeldingskracht prikkelen, zodat we uiteindelijk overal oplaadplekken voor mensen kunnen vinden en creëren. Want dat is wat ik met dit boek hoop te bereiken: Overal oplaadplekken voor mensen!

Over Renate van der Veen

Renate van der Veen is geschoold in dialoogvoering, coaching, teamrolmanagement, focusing en verandermanagement. Ze maakt deel uit van de maatschap Spirit of the Age die zich richt op samenwerkingsontwikkeling in het bijzonder door dialoogvoering in organisaties en netwerken.

Daarnaast is Renate werkzaam als coach voor hoogbegaafde volwassenen en organiseert ze dialoogbijeenkomsten voor hen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden