Dagelijks worden sociale media als X en Linkedin overspoeld met berichten dat de volgende AI-gereedschappen het levenslicht hebben gezien en dat product Y alweer verouderd is; het is eigenlijk niet meer bij te benen. Maar of je nu met ChatGPT, Bard, Midjourney of DALL-E aan de slag gaat: een goede prompt maakt het verschil. Online zijn er talloze prompting guides te vinden en ook in mijn eerdere boeken heb ik aandacht besteed aan het samenstellen van een goede prompt. Voor de liefhebber hier een korte samenvatting.
De betere prompt bestaat uit de volgende onderdelen:
- een rol;
- een vraagstelling of opdracht;
- beperkingen;
- eventueel: voorbeelden;
- eventueel: uitvoerformaat.
Een voorbeeld:
Je bent expert op het gebied van voeding. Schrijf een artikel voor me over het belang van goede voeding. Het artikel is bedoeld als blogpost, de doelgroep is de geïnteresseerde leek en de lengte moet ongeveer 400 woorden zijn. Schrijf in de je-vorm. Gebruik de schrijfstijl van het volgende artikel: [URL].
Je ziet in deze prompt duidelijk de rol, de opdracht en de beperkingen terugkomen, evenals een verwijzing naar een voorbeeldartikel. Let op: dat laatste werkt niet in de gratis variant van ChatGPT, aangezien die geen toegang tot onlinebronnen heeft. Het werkt wel in Bard, Copilot of in de betaalde versie van ChatGPT. Gebruik je de gratis versie, dan kun je de voorbeeldtekst in de prompt plakken.
Inspiratie
Ik heb inmiddels diverse lezingen en trainingen over ChatGPT (en promptingtechnieken) gegeven. En het valt altijd op dat toehoorders enorm verbaasd zijn over wat er allemaal kan met een systeem voor generatieve AI. En eigenlijk sta ik zelf ook nog dagelijks versteld. Dat zit zo: AI-systemen als ChatGPT zijn creatiever dan menig sterveling, en dat komt omdat AI niet in hokjes denkt, terwijl een mens eerder geneigd is dat wel te doen. AI laat zich niet beperken door restricties die voor de mens soms – al dan niet onbewust – gemeengoed zijn. Daarom leek het me een goed idee de (al dan niet potentiële) gebruiker van ChatGPT, Bard of Copilot aan de hand van wat voorbeeldprompts te laten zien wat je zoal uit een AI-systeem kunt halen, hoe je dat zo optimaal mogelijk doet, maar belangrijker nog: wat je van deze systemen kunt leren. Want ook dat laatste wordt nog wel eens onderschat. Daarbij is het vanzelfsprekend belangrijk dat de prompts die je het systeem voedt als het even kan zich aan de eerder genoemde richtlijnen houden.
1000 voorbeelden
Hierboven schreef ik eufemistisch ‘wat voorbeeldprompts’, maar ben je eenmaal bezig dan loopt de teller snel op. Het zou ook jammer geweest zijn als het boek niet een uitgebreide dwarsdoorsnede had gegeven van de mogelijkheden van generatieve AI. Het boek bevat dan ook voorbeeldprompts in veertien categorieën: werk, thuis, ontspanning en vrije tijd, educatie, fitness en welzijn, schrijven en tekenen, technologie en innovatie, sociale interactie, persoonlijke ontwikkeling, reizen, financieel beheer, gezondheid en medische zaken, milieu- en duurzaamheid, en speciale gelegenheden. Ze inspireren en zetten je vooral aan tot experimenteren. Mijn boek 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning is daar het onomstotelijke bewijs van, aangezien het met hulp van ChatGPT is samengesteld.
Over Bob van Duuren
Bob van Duuren is oprichter en directeur van Van Duuren Media, uitgeverij van boeken over ict, fotografie, management en (populaire) psychologie. Hij schrijft al ruim 35 jaar boeken over een groot aantal computeronderwerpen, waarbij zijn affiniteit bij internet, programmeren, grafische toepassingen en AI ligt. Hij geeft sinds 2002 leiding aan Van Duuren Media.