Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Dapper leiderschap -  Braincandies voor de nieuwe manager

In ‘Dapper leiderschap’ legt Gerard Dielessen uit hoe belangrijk het is om te luisteren, vragen te stellen, je intuïtie te volgen en hoe essentieel het is om de ruimte te nemen om na te denken, zelfs al is het maar een minuut, voordat belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Gerard Dielessen | 6 juni 2024 | 2-3 minuten leestijd

Modern leiderschap is mensen in hun kracht zetten en ze verantwoordelijkheid geven. Als eigentijds leider is het verstandig als je je kunt aanpassen aan de omgeving waarin je werkt. Weten wat je als leider wilt bereiken en gemakkelijk een cultuur van samenwerking en innovatie kunnen ontwikkelen, is wat mij betreft ook een essentiële leiderschapseigenschap.

Ruimte voor talenten

Daarnaast is het verstandig om een omgeving te creëren waardoor verschillende talenten de ruimte krijgen en door jou worden geïnspireerd om ambitieuze doelstellingen te realiseren. Gebruik daarbij je emotionele intelligentie en empathie. Ook: durf te dromen. Neem initiatief. Maak een plan. Stop met het kortetermijndenken, waar we in dit tijdsgewricht zoveel last van hebben. Ruil dat in voor een inspirerend moonshot. Ontwerp een gezamenlijk verlangen. En ga daar op een energieke manier mee aan de slag. In mijn eigen woorden kort en bondig samengevat: Dapper Leiderschap.

Uitgangspunten in plaats van standpunten

Leiderschap is allang niet meer het geven van louter opdrachten. Of het controleren van de gemaakte afspraken. Leiderschap van nu betekent veel meer dan dat. Erop vertrouwen dat je medewerkers doen waarvoor ze zijn aangenomen. Modern leiderschap betekent ook en vooral luisteren. Interesse tonen. Je oordeel uitstellen en je verwonderen. Je mensen serieus nemen. Discussiëren op basis van uitgangspunten in plaats van standpunten. Rekening houden met de eigenschappen van verschillende generaties. Generatie Z kun, of moet je misschien wel anders benaderen dan de Millennials of de Babyboomers. Dat betekent dat de leiders van nu, willen ze succesvol zijn, veel energie moeten stoppen in het begrijpen van onze samenleving die steeds ingewikkelder lijkt te worden.

Sluipend gebrek aan ambitie

In mijn boek Dapper Leiderschap interview ik daarover onder andere de Belgische hoogleraar en filosoof Ignaas Devisch. Hij maakt zich, net als ik, zorgen over een sluipend gebrek aan ambitie bij veel organisaties, bedrijven en instellingen. Mogen we elkaar nog wel uitdagen of soms misschien wel eens boos worden als afspraken niet worden nagekomen? Het gaat dan natuurlijk ook over de wijze waarop, want grensoverschrijdende gedragingen pikken we terecht niet meer. We worstelen als samenleving met dit lastige dilemma. Zeker als leidinggevende. Dapper leiderschap is wat mij betreft noodzakelijk om jouw organisatie door deze uitdagende tijd te loodsen.

Na lezing van Dapper Leiderschap stelt Devisch dat ‘moeilijke vragen over leiderschap niet uit de weg worden gegaan.’ Daar ben ik blij mee. Hij laat mij in een reactie weten: ‘Nu leiderschap maatschappelijk onder druk staat, maakt Dielessen een eerlijke en diepgaande analyse van de pijnpunten en de opportuniteiten van leiderschap in onze samenleving.’

Pijnpunten en opportuniteiten

De ‘pijnpunten en opportuniteiten’ behandel ik in hoofdstukken als: Luister naar je geweten; Intuïtief weet je wat goed is; Denk erover na, al is het maar een minuut; Principes en vaste lasten; De genade van de lange lijn; Haal de buitenwereldwereld naar binnen; De kracht van innovatie en provocatie; Integriteit, integriteit en nog eens integriteit en Als je de lat lager legt ga je niet hoger springen. Ieder hoofdstuk sluit ik af met een aantal praktische suggesties.

Over Gerard Dielessen

Gerard Dielessen heeft als directeur bij zowel de NOS als bij NOC*NSF gewerkt met mensen waarbij de lat hoog lag. Leidinggeven gaat niet vanzelf. Hij heeft dat met vallen en opstaan geleerd. Zijn mensen moesten onder het alziende oog van het publiek een topprestatie leveren. Dielessen bedacht de strategie, hij creëerde de voorwaarden en hij zorgde dat het werk werd gedaan.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden