Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Neuromanagement - Het nieuwe managementparadigma

De neurowetenschap heeft ons inzicht in motivatie en gedrag voor altijd veranderend. ‘Neuromanagement’ van Sven Gall is het eerste boek dat met deze wetenschappelijke achtergrond en tal van praktijkvoorbeelden laat zien welke impact onze neurologische opmaak heeft op de realiteit in onze organisaties. Een preview.

Sven Gall | 5 juni 2024 | 3-4 minuten leestijd

In Neuromanagement illustreer ik hoe veel van onze keuzes, beslissingen en interacties onbewust worden gestuurd. Hoe dit leidt tot - ‘steeds hetzelfde blijven doen en toch andere resultaten verwachten’, - ‘tot goed geld wegsmijten’ - en tot - ‘het eisen van wilskracht en discipline in ruil voor een maandelijks salaris’. Managers kunnen dit ervaren als verlies van grip en voorspelbaarheid en van onbegrip, ergernis, frustratie, en afgehaakte medewerkers.

Als lezer ontdek je hoe cognitieve bias, dopamine en de diepgewortelde angst voor onzekerheid de basis vormen voor ons gedrag. Hoe dit zich voor het overgrote onbewust afspeelt. En dat we dit zelf helemaal niet zo voelen, maar vooral van anderen vinden dat ze vreemd doen. Zelf functioneren we allemaal heel logisch, objectief en verstandig...

Ontnuchterende realiteit

Zo komt er een herkenbaar en ontnuchterend beeld naar voren over hoe keuzes en besluitvorming vaak daadwerkelijk tot stand komen. Hoe we vanachter een façade van keurige vergaderafspraken en overlegstructuren toch onbewust blijven zoeken naar de bekende weg en onze eigen overtuigingen heel moeilijk kunnen opgeven.

Hoe we steeds maar oplossingen blijven bedenken die niet passen bij een probleem, omdat we standaard de complexiteit onderschatten en onze daadwerkelijke controle over de werkelijkheid blijven overschatten. En hoe dit tot onbegrip, ergernis, frustratie en moedeloosheid leidt.

Hoe je met het belonen van alleen het resultaat uiteindelijk de kwaliteit, productiviteit, veiligheid, samenwerking en het werkplezier aantast in plaats van verbetert. Maar ook wat exorbitante bonussen met hele normale mensen doen en hoe je teamdynamiek heel snel om zeep kunt helpen door onderlinge competitie te introduceren.

Hoe onze plannen vaak sneuvelen als ze het daglicht zien, doordat we onbewust weigeren onze dromen stevig aan de realiteit te toetsen. Omdat ons brein het heerlijke succesgevoel in onze dromen weigert los te laten.

Maar ook hoe we zelf onbewust de psychologische veiligheid in onze organisaties aantasten, vanuit een diepe aangeboren menselijke neurologische reflex om zo snel mogelijk een schuldige aan te willen wijzen. Omdat we hiermee het gevoel hebben dat het probleem ook is opgelost. Wat natuurlijk zelden zo is.

Enorme potentie

Neuromanagement laat ook de enorme potentie zien als je eenmaal hebt leren kijken door de bril van modern neurowetenschappelijk onderzoek.

Het boek geeft antwoord met - tot nu toe - ontbrekende inzichten op hoe menselijk gedrag en motivatie echt werkt en hoe je hiermee als organisatie direct mee aan de slag kunt gaan.

Met talloze neurowetenschappelijke strategieen en protocollen bied ik een rijk en praktisch pallet aan mogelijkheden om tot goede besluiten en oplossingen te komen. Hoe je als organisatie voorkomt dat je mensen standaard de-motiveert door onhandige bonusstructuren. Fouten gaat leren zien als cadeautjes en direct kunt starten met het bouwen aan een psychologisch veilige organisatiecultuur.

Het geeft je tal van inzichten waarmee je de dagelijkse werkzaamheden de bron maakt van intrinsieke motivatie, in plaats van ergernis en frustratie. Het laat je zien hoe je door bewust en methodisch met emoties leert werken, veel succesvoller veranderingen in kunt zetten en preventief aan de slag kunt met langdurig psychisch verzuim.

Relevant in deze tijd

Ik denk dat het nieuwe paradigma in Neuromanagement bijzonder relevant is in een tijdperk waarin flexibiliteit, aanpassingsvermogen, afstemming en versnelling sleutelfactoren zijn voor het succes van een organisatie. En ik denk dat het hiermee relavant is voor managers, bedrijfseigenaren en adviseurs die zoeken naar radicale andere – tot nu toe ontbrekende - benaderingen om menselijke factoren in een organisatie positief te beïnvloeden.

Over Sven Gall

Sven Gall is auteur, spreker, adviseur en expert in neuromanagement. Hij studeerde toegepaste neuropsychologie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Advanced Change Management aan het Sioo in Nederland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden