Managers selecteren vaak mensen die op ons lijken, en halen daarmee eenzijdigheid binnen. Te veel van hetzelfde, terwijl juist een grote variatie van mensen ons ergens brengt.
Toegang tot meer bevolkingsgroepen, meer vaardigheden in een team, een groter oplossingsvermogen en andere invalshoeken wanneer de boel vast lijkt te lopen. Heeft dat dan effect op het resultaat? Ja natuurlijk. Maar je moet er even voor gaan zitten om te begrijpen hoe. En wie heeft daar nog zin in in een wereld die alles in drie seconden wil doen?
Diversiteit kan erg leuk zijn, en met mensen uit andere culturen werken erg interessant. Veel mensen vinden het boeiend om in het buitenland te werken, of te reizen voor hun werk. Maar breng diversiteit in je team en je haalt de wereld in huis.
Diversiteit is ook nodig tegenwoordig. Je ziet een tendens dat mensen zich terugtrekken in hun eigen tribe. Wit bij wit, bruin bij bruin, liberaal bij liberaal, christen bij christen, moslim bij moslim. Sociale ghettovorming, zou je het kunnen noemen. En dan ontstaan ook de vijandbeelden.
Ik heb mij altijd geërgerd aan oordelen over anderen. Ik had een grootvader die heel goed was in het blootleggen van de zwakte van die oordelen. Hij was bouwvakker, maar lid van een generatie die mensen in ieder geval als mensen zag, en iedereen een kans wilde geven. Niet mensen buitensluiten omdat ze er ‘raar’ uitzagen. Of omdat ze een andere huidskleur hadden. Natuurlijk kun je dingen vreemd vinden, en we lijken het met dieren gemeen te hebben dat we mensen die anders zijn dan wij een beetje wantrouwen.
Daar moeten we ons van bewust worden. Ook al omdat veel oorlogen voortkomen uit dat wantrouwen. Maar ook, kleiner, om mensen geen slachtoffer te laten worden van pesterijen of buiten sluiten. We hoeven niet naief te zijn, maar kunnen ons wel openstellen. En op de werkvloer betekent dat dat we beter worden. Teams met diversiteit scoren beter dan teams zonder. Zo simpel is dat.
Het werd tijd voor een leesbaar boek over deze materie, voor een boek dat complexe materie helder uitlegt. Daar heb ik erg mijn best voor willen doen. Om organisaties beter te laten functioneren, om de samenleving uit die gekke xenofobische kramp te halen en om meer lol te hebben met elkaar. Om dat proces vorm te geven heb je goede leiders nodig. Mensen die snappen hoe het zit met de verschillen tussen mensen, en die weten waar die verschillen vandaan komen. Die kunnen schakelen tussen communicatiestijlen en manieren van aansturing. Switching leiderschap heb ik het genoemd in mijn boek. Wie weet waarom we zijn zoals we zijn, en snapt waarom anderen zijn zoals ze zijn, komt gemakkelijker tot acceptatie. En dat zal zakelijk geen windeieren leggen en hem/haar tot een betere leider maken.
Daarom dus dit boek over diversiteit. Een boek met niet alleen maar tips (die zijn er overigens wel), maar ook nog eens met de uitleg waar het allemaal vandaan komt. Een boek ook dat je inzicht geeft in de interactie tussen Nederlanders zonder migratieachtergrond en met migratieachtergrond. Diversiteit was een leuk boek om te schrijven. Ik werd steeds enthousiaster over het onderwerp en ik weet zeker dat dat ook voor de lezer geldt. Op naar een leukere werkplek! Op naar meer diversiteit!
Bert Overbeek is een zeer ervaren trainer/coach, veranderaar en specialist in samenwerking en teamontwikkeling. Hij is de auteur van Diversiteit - Benut de kracht van verschillen in organisaties en diverse andere boeken.