Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Agile in de echte wereld - Starten met Scrum

Scrum stimuleert organisaties om meer businesswaarde te creëren, nieuwe ideeën snel naar productie te brengen en constructief samen te werken tussen de verschillende disciplines.

Derk-Jan de Grood | 14 juli 2017 | 3-4 minuten leestijd

Geen wonder dat veel organisaties de ontwikkelaanpak omarmen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken, tegen welke problemen lopen ze aan als ze Agile toepassen en welke keuzes moeten ze maken bij de implementatie van Scrum? In Agile in de echte wereld staat juist de praktische invoering centraal Het gaat niet over cutting-edge innovaties waarmee slechts enkele organisaties zich bezighouden; het omschrijft juist die zaken die je dagelijks tegenkomt. Het boek staat vol met herkenbare dilemma’s en praktische tips. Voor managementboek extraheerde ik vier tips uit het boek die relevant zijn voor startende organisaties.

Neem even een stap op de plaats voordat je begint

Veel organisaties waar ik over de vloer kom zijn al begonnen met agile werken. Ik zie veel teams die goed bedoeld zijn gestart en vervolgens vastlopen. Ze hebben onvoldoende kennis van de agile principes en kernwaarden en hebben niet echt gekozen voor de verandering. Resultaat: een hybride vorm tussen de bestaande werkwijze en de nieuwe, die veel onduidelijkheid oplevert en vaak weerstand opwekt. Er zijn Agile-coaches die liever maar gelijk aan de slag willen, maar ervaring is echter dat sprint 0 nuttig is. Sprint 0 is een aanloopperiode die de teams in staat om zich voor te bereiden en te wennen. Tijdens de sprint 0 kun je zorgen dat de teamindeling duidelijk is, iedereen zijn rol snapt en er bijvoorbeeld is nagedacht over hoe het Scrum-board eruitziet. Het zorgt ervoor dat de teams en stakeholders weten hoe ze straks te werk gaan en hoe de kwaliteit wordt geborgd.

Betrek de stakeholders en maak een epic bord

Scrum is niet een feestje van de IT-afdeling alleen, betrek daarom de organisatie. Ik hoor regelmatig teams verzuchten dat ze voor de iedereen werken, maar als we samen gaan zitten kunnen we toch vaak aanwijzen welke collega’s er regelmatig werkitems aandragen.

Zoek deze stakeholders op en betrek ze bij het opstellen van de productbacklog. Leg hun uit dat ze kunnen beïnvloeden waar de scrum teams aan werken, maar dat dit wel participatie vergt. Maak inzichtelijk wat er op de productbacklog staat door een portfolio of epic bord in te richten. Nodig de stakeholders en de productowners uit om gezamenlijk te bespreken welke epics er als eerste opgepakt kunnen worden.

Gebruik een Definition of Fire

Het gezamenlijk prioriteren van het werk is alleen effectief als de teams niet steeds afgeleid worden door ad-hoc items. Spreek daarom af met je stakeholders dat alle werkitems op de backlog worden gezet en alleen via de reguliere sprintplanning worden opgepakt. Dat geeft rust. Uiteraard snappen we dat er soms operationele brandjes zijn; situaties die urgent zijn en om directe actie vragen. De ‘Definition of Fire’ definieert wanneer een team het geplande werk uit handen laat vallen. Dus als er brand is gaan we blussen, anders zetten we het op de backlog.

Heb oog voor de drijfveren van de teamleden

Met Scrum verandert er best veel in de wijze waarop de teamleden samenwerken. De nieuwe werkvormen vormen hierbij de bovenstroom. Ze zijn duidelijk herkenbaar. Voor een succesvolle Scrum-implementatie zul je ook oog moeten hebben voor de onderstroom. Scrum vereist een verandering in houding en gedrag. Voor een succesvolle transitie naar Scrum is het zaak dat de teamleden de nieuwe aanpak accepteren. Belangrijk in deze acceptatie zijn de persoonlijke drijfveren. Houd daarom actief in de gaten houden hoe de individuele teamleden de nieuwe werkwijze ervaren en hoe zij daarin tot hun recht komen.

Derk-Jan de Grood is werkzaam bij Valori. In zijn boek Agile in de echte wereld- starten met Scrum deelt hij nog veel meer van de ervaringen die hij als agile coach heeft opgedaan.

Over Derk-Jan de Grood
Als ervaren Agile Coach beschikt Derk-Jan over sterke IT vaardigheden en kan deze op creatieve wijze toepassen op de meest uiteenlopende projecten. Agile transities hebben een bredere reikwijdte dan het team en meer is dan alleen de processtappen leren. Derk-Jan is keynote spreker op internationale conferenties en heeft meerdere succesvolle boeken op zijn naam staan.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden