Heb je wel eens gedroomd dat je de loterij had gewonnen? Zou jij morgen meedoen met de loterij, als je zeker wist dat je zou winnen? Ik ken weinig mensen in mijn omgeving – mijzelf inbegrepen – die NEE zouden zeggen. Zelfs zonder mee te spelen, kunnen we er nog over dromen. We zeggen graag ‘geld maakt niet gelukkig’. Maar alleen al het feit dat we stiekem over rijkdom dromen, toont aan dat we toch een bepaalde waarde toedichten aan geld.
Maar wat zouden we dan doen met al dat geld? Het antwoord dat ik meestal hoor, luidt: ‘We zouden een leven zonder financiële zorgen kunnen leiden’. We zouden ons richten op de zaken die er echt toe doen in het leven. Ik zie emotionele onafhankelijkheid als het beginpunt van de reis naar financiële onafhankelijkheid. Geld maakt misschien niet per definitie gelukkig. Maar zonder geld komen de financiële zorgen snel je rustige leven verstoren. Zonder geld kunnen we geen kleding, eten of andere producten voor basisbehoeften kopen. Geld is in de loop van de menselijke geschiedenis het universele ruilmiddel geworden, en zorgt ervoor dat we onze kosten kunnen betalen. Dat is eigenlijk alles wat geld is: een ruilmiddel.
Van jongs af aan hebben we op school geleerd dat we moeten presteren. Dat we hard moeten studeren om goede cijfers te behalen, om straks met een diploma op zak een goede baan te kunnen vinden. Alleen: we leren op school niet wat we moeten doen als we onze droombaan niet vinden. En cruciale vaardigheden zoals persoonlijke ontwikkeling, financiële alertheid, en creatief denken worden op veel scholen of helemaal niet onderwezen, of niet genoeg gestimuleerd. De school produceert een massaproduct, een eenheidsworst: de volleerde werknemer die op zijn toekomst is voorbereid. Maar er zijn mensen die ondanks slechte prestaties op school toch succesvolle levens zijn gaan leiden. De vaardigheden die ik net noemde, behoren tot de manieren die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich emotioneel ontwikkelt. Dit is echter slechts een onderdeel van het hele plaatje.
In de media wordt niet vaak verteld hoe mensen die succesvol zijn geworden, het ook zijn gebleven. Nee, je leest, ziet en hoort vaker verhalen over hen die met geld smijten, die uiteindelijk aan lager wal raken, zoals onlangs nog de beroemde darter Co Stompé, die samen met zijn vrouw wegens belastingfraude is veroordeeld tot een werkstraf. Die ‘belastingfraude’ werd echter veroorzaakt door onwetendheid en onkunde bij het invullen van de aangiftes. Maar degenen die hun zaakjes wel op orde hebben, die staan zelden in de spotlights. En belangrijker: de uitleg van hoe ze dat hebben gedaan!
‘Voel je vrij’ reikt je een stappenplan aan naar emotionele en financiële onafhankelijkheid. Je vindt daarin antwoorden op vragen als ‘Hoe vergaar je rijkdom?’ ‘Is rijkdom hetzelfde als welvaart?’ of ‘Is slim met je geld omgaan een kwestie van verstand of gevoel?’
Je zult ook meer leren over geld verdienen, belasting betalen, ondernemen, beleggen, anders consumeren maar ook over het verhogen van je emotionele intelligentie, het vergaren van inzicht in jezelf en je verwachtingen. Het doel? Een mindset ontwikkelen die jou financieel én emotioneel tot een rijker persoon kan maken.
Ketty Lollia is onderneemster en online en offline marketingstrateeg, spreekster, personal trainer en NLPtherapeut. Ze is de auteur van Voel je vrij.
Over Ketty Lollia
Ketty Lollia (1975) is onderneemster en online en offline marketingstrateeg, spreekster, personal trainer en NLPtherapeut.