In Agile with a smile volgen we Bob die worstelt met het meer wendbaar worden van zijn organisatie. Hij heeft een aantal teams die werken met Scrum maar toch loopt het niet zoals hij zou willen. Hij mist overzicht, wilde snel resultaat boeken maar kreeg dan compliance mensen achter zich aan, en kreeg oplossingen die niet pasten in het geheel. Kortom agile is niet alleen rozengeur en maneschijn.
Als je in de praktijk hebt gemerkt dat agile werken ook zijn keerzijden heeft, dan is dit een handig boek voor je. Het laat zien hoe je agile kunt aanvullen met bestaande werkwijzen. Dan neemt de succesrate van je projecten toe.
Bob wint advies in en ziet dat met een paar redelijk eenvoudige aanpassingen het agile werken veel succesvoller kan zijn. En wat grappig is: de meeste van die aanpassingen kent hij al wel, want die komen uit de methoden die hij overboord had gezet toen ze agile gingen werken.
In het boek krijgen we enerzijds de pragmatische invalshoek gezien van Bob en anderzijds worden de verschillende hoofdstukjes afgesloten met blauwe pagina’s. Op deze blauwe pagina’s wordt de theoretische kant belicht. Denk hierbij aan onderwerpen zoals contracten, communicatie, compliancy, et cetera.
Dat is de kern van dit boek: agile werken is prima, het is breed toepasbaar, maar zorg dan wel voor meer overzicht, meer samenhang en zicht op de voortgang en de architectuur. Dat is goed te doen en er zijn nauwelijks nieuwe technieken voor nodig. Dit boek laat zien hoe je dat doet.
Dus: agile kan met een smile, maar let even op een paar voorwaarden om het een groot succes te laten zijn!
Over Dion Kotteman
Dion Kotteman is partner bij Grey Matter Matters, een strategisch adviesbureau voor de overheid.
Hij schrijft vaker een boek (De projectsaboteur, De projectsaboteur en PRINCE2, Ga toch leidinggeven!) en geeft les aan Nyenrode business universiteit. Hij heeft ervaring bij de overheid (onder andere als algemeen directeur van de Audit Dienst Rijk) en bij financiele instellingen zoals de ING.
Over Henny Portman
Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.
Over Bert Hedeman
Bert Hedeman heeft ruim 30 jaar ervaring in project- en programmamanagement, waaronder 12 jaar bij een internationale bouwonderneming en enkele jaren bij een ingenieursbureau. Hij was 12 jaar hoofddocent aan de universiteit en is sinds het begin betrokken bij IPMA-certificering in Nederland. Bert schreef meerdere boeken over het vakgebied.