Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Business Modellen voor Teams - Hoe een organisatie écht werkt

Ieder team loopt er tegenaan: wie doet wat? En waarom staat de neuzen van de teamleden niet allemaal dezelfde kant op? De oplossing: ga samen aan de slag met een businessmodel voor het eigen team, zegt Tim Clark.

Tim Clark | 25 januari 2018 | 3-4 minuten leestijd

Hoe je dat doet, beschrijft hij in Business Modellen voor Teams. Gevolg: meer plezier, betere resultaten, meer retentie en een hogere klanttevredenheid.

Teams worden steeds belangrijker binnen organisaties, mede door trends als zelfsturing, netwerkorganisaties en allerlei vormen van projectmanagement.

Voor iedere organisatie, groot of klein, profit of nonprofit, zijn teams het ultieme bindmiddel. Ze vormen de verbinding tussen de individuele werknemer en de organisatie. Daarom is het goed om stil te staan bij het doel en de kracht van een team. En dus moeten die teams niet alleen werken volgens het businessmodel van hun organisatie, ze moeten ook samen een businessmodel voor hun eigen team tekenen.

Dat is de kern van het verhaal van de Amerikaanse psycholoog Tim Clark. Na boeken gericht op businessmodellen voor resp. organisaties en individuele personen, schreef hij nu, samen met co-auteur Bruce Hazen, een boek gericht op businessmodellen voor teams.

Wat is mijn rol?

Of je nou manager bent of medewerker, je moet je niet alleen maar richten op je eigen ontwikkeling en functie-omschrijving, maar ook op de ontwikkeling van het team waar je deel van uitmaakt, benadrukt Clark. Maar veel teamleden weten eigenlijk niet goed wat hun rol en doel binnen dat team is. Of hoe het businessmodel van hun team past in het overkoepelende businessmodel van de hele organisatie. Dus moet je je verbeterinspanningen richten op die teams, waardoor je meer duidelijkheid kunt creëren.

Meer cohesie binnen een team en een beter besef van de wezenlijke doelen van het team, zorgen voor meer plezier en betere resultaten. Door in je eigen team te werken aan het businessmodel van het team, altijd in lijn met het (overkoepelende) businessmodel van de organisatie, laat je zien hoe het team waarde toevoegt voor de klant. Zo’n team-businessmodel werkt veel krachtiger dan een traditioneel organisatieschema.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Clark laat in dit boek met allerlei voorbeelden zien hoe je via een Canvas het businessmodel van je team tekent. Cruciaal, want met woorden kun je lang niet alle nuances uitdrukken. Clark ziet een organisatie als een systeem. Het is in zijn ogen onmogelijk om zo’n systeem goed te doorgronden zonder het te tekenen.

Als je beelden combineert met woorden, begrijpen mensen het veel sneller.

Door met de andere teamleden aan een Canvas te werken, wordt niet alleen duidelijk wat het doel van het team is, en wat daarbinnen de rol van ieder teamlid is; maar het zorgt er ook voor dat ze ieder voor zich eerder verantwoordelijkheid en initiatief gaan nemen.

Van Ik naar Wij

Een centraal thema van Clark is de overgang van het ‘Ik’ naar het ‘Wij’, van een individu met eigen taken naar een team met één doel. Perfect voor organisaties die hun teams sterker willen maken met kwaliteiten en capaciteiten die elkaar aanvullen. Het gaat daarbij niet om iemands functie binnen een team, maar om de rol die hij of zij binnen dat team heeft: functiebeschrijvingen definiëren verplichtingen, taken en verwachte uitkomsten, waar rolbeschrijvingen focussen op relaties tot andere mensen. Leiders moeten op de een of andere manier omgaan met zowel het (eigenbelang-dienende) ik als het (de groep-dienende) wij. Ieder mens worstelt immers met het in balans brengen van persoonlijke behoeften met teamdoelen. Ook persoonlijke carrièrebeslissingen voelen vaak als lastige keuzes tussen overleven en het streven naar betekenisvol werk, aldus Clark. Geen wonder dat het zo lastig is een team te leiden; het vereist onvermoeibaar schakelen tussen persoonlijke behoeften en groepsdoelen. De kunst is mensen richting wij-gedrag te laten opschuiven, door slim en kundig ieders ik te erkennen.

Over Tim Clark
Tim is een NEXT-gecertificeerde ondernemerschapstrainer, opleider en auteur. Hij leidt de mondiale persoonlijk-businessmodelbeweging op businessmodelyou.com. Nadat hij zijn zes jaar oude start-up in een multi-million-dollartransactie had verkocht aan een bedrijf genoteerd aan NASDAQ, voltooide hij zijn promotieonderzoek naar international businessmodel portability en schreef en redigeerde vijf boeken over ondernemerschap, businessmodellen en persoonlijke ontwikkeling, waaronder de internationale bestsellers Business Model You en Business Model Generatie, waarvan samen meer dan een miljoen exemplaren in dertig talen zijn verkocht. Eerder was Tim consultant en onderzoeker voor cliënten als amazon.com, Bertelsmann Financial Services, Intel en PeopleSoft. Zes jaar lang schreef hij het maandelijkse Japan Entrepreneur Report en Japan Internet Report-nieuwsbrieven, en hij schreef de allereerste breed gepubliceerde Engelstalige onderzoeksrapporten over het web en de internetondersteunde mobiele telefoniesector in Japan. Hij is afgestudeerd aan Stanford University, heeft een masters en doctorsgraad in business administration en hij werkte als professor aan de University of Tsukuba en als Senior Fellow voor het in Tokio gevestigde venture-capitalbedrijf Sunbridge.
Over Bruce Hazen

Bruce is carrière- en managementconsultant en begeleidt al ruim 18 jaar leiders en hun volgers naar een persoonlijke beantwoording op maat van De Drie Carrièrevragen. Als spreker, trainer en consultant heeft hij een duidelijke missie: minder werkpleklijden, een grotere carrièretevredenheid, cliënten een grotere theorie van het spel geven, en hen behoeden voor een carrière van ‘baan-na-baan’ vinden. Hij behaalde een bachelor en masterstitel in Industrial and Labor Relations en Klinische Psychologie aan respectievelijk Cornell University en San Jose State University, en werkte 25 jaar in zowel humanresource- als lijnmanagementfuncties in de sectoren technologie, gezondheidszorg en professionele dienstverlening.

Bruce is President van Three Questions Consulting en auteur van Answering The Three Career Questions: Your Lifetime Career Management System. Hij was coauteur van het hoofdstuk over carrière coaching in The Complete Handbook of Coaching en droeg als coauteur bij aan Business Model You.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden