Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm - HR-directeuren over belangrijke HR-thema’s

Wij, de redactie van de HRtop100, krijgen jaarlijks een uniek kijkje in de keuken van meer dan vijftig HR-directeuren. We interviewen de HR-directeuren over belangrijke onderwerpen in de HR-wereld, maar ook over innovatieve thema’s die dicht aan hun hart liggen.

Rachelle Wagner | 25 juni 2018 | 3-4 minuten leestijd

Dat betekent dat we als geen ander weten wat er speelt in de boardroom. We signaleerden in de HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm de meest inspirerende en belangrijke HR-trends van 2018 en vroegen HR-directeuren die hier iets bijzonders mee doen hun visie te delen. Niet alleen dat, we vroegen ook wetenschappers daar hun licht op te laten schijnen én lieten we een aantal dienstverleners aan het woord over hoe het er dan in de praktijk er aan toe gaat.

Voor dit jaar signaleerden we zes trends: agile werken, capabilities, diversiteit & inclusie, duurzame inzetbaarheid, engagement en zelfsturing. Op elk onderwerp vroegen we een inspirerende HR-directeur (en zelfs één bestuurder) om meer te vertellen over wat zij met dit onderwerp doen, leggen we de begrippen nog even kort uit aan het begin van elk hoofdstuk, en geven we je tips hoe je zélf met dit onderwerp aan de slag kunt.

Agile werken
Agility, agile werken, scrum; we hoorden die woorden steeds vaker terugkomen. Maar zelfs na al die gesprekken was het ons nog steeds niet helemaal duidelijk wat wat was. De termen leken soms inwisselbaar. Op onderzoek uit dus! We spraken met Maarten van Beek, HR-directeur ING Nederland, over hoe ze als eerste bank agile werken invoerden. Al snel werd duidelijk dat agile werken geen doel an sich is, maar een middel om wendbaarder te kunnen werken en daarmee de klant dus beter te kunnen helpen.

Capabilities
Nog zo’n woord die we zo nu en dan hoorden vallen: capabilities, niet te verwarren met competenties. Zeker in internationale bedrijven werd het woord graag gebruikt. Samen met Thomas Mulder, Global HR Director Vodafone Group, gingen we op een zoektocht naar wat het nu precies is en waarom het juist zo belangrijk is om op te gaan focussen in organisaties.

Diversiteit & Inclusie
Hoewel dit onderwerp al jaren speelt, lijkt er steeds meer aandacht te komen voor diversiteit en inclusie in de organisatie. De een vloeit bijna onvermijdelijk voort uit de ander. We spraken met Yardena Shirtit, CHRO bij de Gemeente Amsterdam, over waarom diversiteit noodzakelijk is én we gingen op onderzoek uit over welke vormen van diversiteit er eigenlijk bestaan – en dat blijkt meer te zijn dan alleen de oppervlakkige kenmerken.

Duurzame Inzetbaarheid
Hoe houd je mensen zo lang mogelijk bij je en blijven ze zo lang mogelijk mentaal en fysiek inzetbaar? Dat is de vraag die bij dit onderwerp centraal staat. Martine Brouwer ’t Hart heeft er als HR-directeur bij een van de grootste advocatenkantoren van het land als geen ander mee te maken. Hoe zorgen zij dat medewerkers van het begin tot het einde van hun carrière duurzaam inzetbaar blijven? Tipje van de sluier: maatwerk!

Engagement
In de steeds krapper wordende arbeidsmarkt wil je je medewerkers bij je houden en nieuwe aantrekken. Maar alleen goede arbeidsvoorwaarden zijn niet meer genoeg. Aan de bak dus. We spraken Raymond Tuerlings, HR-directeur bij Hydro Extrusion, en Anne-Wil Dijkstra, Choco Co-captain bij Tony’s Chocolonely, twee totaal verschillende organisaties die toch beide als geen ander weten hoe je bevlogen medewerkers creëert en behoudt.

Zelfsturing
Ontaardt zelfsturing nu in complete chaos of kan het helpen je organisatie beter te stroomlijnen? De meningen lijken nog sterk verdeeld. Daarom gingen we op bezoek bij Spirit Jeugdhulp, een organisatie waar ze – met vallen en opstaan – zelfsturing volledig én werkend hebben ingevoerd. We spraken er bestuurder Mariënne Verhoef over hoe deze vorm van organiseren wel degelijk voor je kan werken.

Rachelle Wagner is hoofdredacteur bij HRcommunity en daarmee verantwoordelijk voor alle content die de deur uitgaat. Een artikel, blog, online magazine of interview: onder het toeziend oog van Rachelle wordt het geredigeerd, geplaatst en gedeeld. Ze is een van de auteurs van HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm.

Over Rachelle Wagner
Rachelle Wagner schrijft, schrapt en typt erop los. Na een studie Literatuurwetenschappen kwam ze terecht in het tijdschriftenvak en ging ze aan de slag als producer. Maar het schrijversbloed kroop waar het niet gaan kon, en ze besloot het roer om te gooien. Na een tijd als copywriter hebben gewerkt begon ze in 2017 als (hoofd)redacteur bij HRcommunity. Rachelle pleit voor het tegengaan van onnodig spatiegebruik en vakjargon dat voor niemand begrijpelijk is. Houd het zo simpel mogelijk, is haar boodschap aan managementprofessionals.
Over Emke Daniëls
Emke Daniels is partner en community manager bij HRcommunity. Ze heeft een achtergrond in HR en recruitment, en was jaren actief als lijnmanager en organisatieadviseur. In haar rol bij HRcommunity interviewde ze de afgelopen jaren honderden HR-directeuren en diverse hoogleraren over het vak. Ze heeft daarmee naar eigen zeggen 'de kennis van de community in haar hoofd en die is te waardevol om niet te delen'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden