Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Artificial Intelligence IN ACTIE

In veel verhalen over kunstmatige intelligentie klinkt een waarschuwende ondertoon door. De teneur is dan dat Artificial Intelligence (AI) wel interessante mogelijkheden biedt, maar tegelijk zorgt voor banenverlies, of erger nog: de hele mensheid overneemt!

Muriël Serrurier Schepper | 21 juni 2019 | 3-4 minuten leestijd

Vaak lijkt het alsof AI alleen iets voor nerds is, en niet voor praktisch, zakelijk gebruik. Wat is er eigenlijk waar van dit alles? Wat zijn de kansen die AI het bedrijfsleven werkelijk biedt, en met welke bedreigingen moet je daarbij rekening houden? De antwoorden op deze en veel andere vragen vind je in ons boek Artificial Intelligence in actie. Het eerste boek over toegepaste AI in Nederlandse organisaties.

De afgelopen jaren hebben we in de praktijk ervaren dat mensen in organisaties te hoge verwachtingen hebben van de data en artificial intelligence projecten waardoor teleurstellingen snel ontstaan. Dit komt grotendeels doordat men bij aanvang van het project over onvoldoende kennis beschikt. Daarnaast zorgt dit gebrek aan kennis er ook voor dat men het erg lastig vindt om zelf AI-oplossingen te bedenken voor bestaande problemen in een organisatie. Onze missie is dan ook om in begrijpelijke taal artificial intelligence uit te leggen aan alle niveaus in organisaties, waarmee teleurstellingen worden voorkomen en met haalbare ideeën aan de slag wordt gegaan. Want van de top tot aan de werkvloer is het belangrijk kennis te hebben over deze technologie, die niet alleen ons dagelijks maar ook ons werkend leven (drastisch) zal gaan veranderen.

Artificial Intelligence In Actie bestaat uit twee delen: een deel waarin we de essentie van AI schetsen en een deel waarin we beschrijven hoe je zelf met AI aan de slag kunt gaan.

In het eerste deel lees je wat AI is, hoe het is ontstaan en wat de actuele ontwikkelingen op dit gebied zijn. Verder lees je hoe het komt dat AI op dit moment zo'n grote ontwikkeling doormaakt, waarbij we begrippen als algoritme, (on)gecontroleerd leren en neuraal netwerk toelichten, en we ingaan op het belang van data. Maar laat je hier niet door afschrikken, want dat doen we op een heldere, niet-technische manier, geïllustreerd met voorbeelden. Tot slot van het eerste deel komen maatschappelijke aspecten van AI aan bod. Je leest daarin onder meer over de ethische kant van AI en hoe je veiligheid en transparantie waarborgt.

Het tweede deel is geschreven om jou te inspireren zelf ideeën te ontwikkelen, zodat je AI in je eigen organisatie kunt toepassen. We beschrijven onder meer AI-toepassingen van een aantal Nederlandse en Vlaamse bedrijven. Daarnaast gaan we dieper in op een van die toepassingen: de chatbot, een applicatie om te communiceren met een machine. Je komt te weten hoe deze technologie precies werkt, en met casussen van ABN AMRO en de Rabobank en onze praktische tips krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

Vervolgens nemen we je stap voor stap mee in hoe je zelf met AI aan de slag kunt gaan. Zo vind je een canvas met vragen die je moet beantwoorden voordat je bepaalde keuzes maakt. Maar het hoofdstuk begint met bruikbare ideeën en vragen waarmee je kunt brainstormen, gericht op organisaties, medewerkers en klanten. Met een model helpen we je vervolgens om de stappen te zetten die nodig zijn om van idee naar implementatie te komen.

Het volgende hoofdstuk lees je hoe je een succes kunt maken van je AI-implementatie. Gebaseerd op onze jarenlange ervaring, hebben we zes factoren ontdekt die daarvoor nodig zijn. We beschrijven deze succesfactoren uitgebreid, toegelicht met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Tot besluit vind je een overzicht van verschillende AI-oplossingen en leveranciers die je daarvoor zou kunnen benaderen.

We wensen je veel plezier en inspiratie bij het lezen! En neem gerust een kijkje op onze website www.ai-in-actie.nl voor onder meer een chatbot-oefening en om de verschillende checklists te downloaden.

Over Muriël Serrurier Schepper
associate partner, Holland Consulting Group
Over Taco Hiddink
Taco Hiddink samen met Muriël Serrurier Schepper oprichter van ai-training.nl. Ze hebben jarenlange ervaring met het ontwikkelen en implementeren van AI-oplossingen. Taco ontwerpt en bouwt AI-toepassingen, waarbij hij gebruikmaakt van machine learning en deep learning.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden