Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Adviseren voor accountants - Word waarderegisseur voor het MKB

Uit gesprekken met meer dan 300 accountants blijkt dat meer dan 90 % van hen onvoldoende inzicht heeft in de kostprijs bij hun klanten en geen idee heeft van wat de impact is van kleine wijzigingen in productiviteit, bezetting, efficiency op het resultaat. Verder blijkt dat veel accountants het moeilijk vinden om hun adviesrol concreet vorm te geven.  

Luuk Haegens | 15 september 2021 | 3-5 minuten leestijd

Speciaal daarom hebben wij een kant-en-klare adviesmethode (kennis en inzichten, structuur, betrokkenheid van de ondernemer, tools en een verdienmodel) ontwikkeld waarmee accountants MKB-ondernemers makkelijker kunnen adviseren. We hebben hiervoor unieke trainingen en adviestools ontwikkeld. Vorig jaar hebben we besloten hier ook een boek over te schrijven speciaal voor accountants en bedrijfsadviseurs.

De kern

Zonder een gedegen kennis van de ondernemer en zijn onderneming is adviseren en ook controleren nauwelijks mogelijk. In het boek wordt een methodiek beschreven waarmee je op een gestructureerde manier de ondernemer en zijn onderneming goed leert kennen. Het bevat een bedrijfsdoorlichting voor de korte- en lange termijn en laat zien hoe je met de verkregen kennis in staat bent de ondernemer te helpen met resultaatverbetering, risicobeperking en waarde verhoging. Het boek laat je zien hoe je met de verkregen inzichten en uitkomsten meer gevoel krijgt bij de cijfers van de onderneming en daardoor ook beter in staat bent om deze te controleren.

De toepasbaarheid

Voor de toepasbaarheid zijn enkele praktijkcases uitgewerkt. Wil je met ondernemers werken aan doelrealisatie, grip, focus, rust of rendementsverbetering? Dit boek bevat op al deze fronten inzichten en handvatten. In deze cases lees je bijvoorbeeld hoe je met 5% meer productiviteit (ofwel 2 keer 10 minuten per dag) per medewerker al snel een resultaat van € 100.000 kan verhogen naar
€ 170.000 ofwel een resultaatverbetering van 70% kunt realiseren. Op het vlak van continuïteit wordt extra aandacht besteed aan de trends in de markt en de sterke- en zwakke punten van de ondernemer en onderneming.

Het boek laat je zien hoe je van cijfers managementinformatie kunt maken. En hoe de ondernemer hiermee in staat is om op de achterkant van een bierviltje zijn bedrijf te sturen. Tevens lees je hoe je met de uitkomsten daarvan een extra controlemiddel in handen hebt voor de controle op de cijfers van de onderneming of het risicogericht samenstellen.

De hindernissen?

Het ontbreekt accountants en ondernemers vaak aan een structurele invulling en implementatie van het advies. Daarnaast hebben accountants vaak geen helder en passend verdienmodel. Wij merken dat hierdoor bij veel accountants kansen blijven liggen om meer te adviseren en nieuwe omzet te genereren. Bij veel ondernemers blijft hiermee het verbeterpotentieel onbenut.

Voor de uitoefening van de adviesfunctie en voor de controle van de jaarstukken is een gedegen bedrijfsdoorlichting cruciaal om de ondernemer en de onderneming goed te leren kennen.

Het is belangrijk om ondernemers vooraf het nut en het belang van deze bedrijfsdoorlichting te laten inzien. Zonder dat inzicht zal hij niet snel bereid zijn om daar tijd en budget voor vrij te maken. Voor veel accountantskantoren is tijd een belangrijke belemmerende factor. De bezetting van accountantskantoren is vaak afgestemd op de standaardwerkzaamheden, hierdoor blijft er geen of nauwelijks tijd over voor extra aandacht voor de klant en de adviesfunctie. Zeker in een overspannen arbeidsmarkt vraagt dit om herbezinning in keuzes die gemaakt moeten worden.

Een andere belemmering is de invulling van de adviesfunctie. Waarbij in de meeste gevallen bij accountants het accent ligt op de expertiserol of huisartsenrol zal de nadruk meer op de rol van procesadvisering moeten worden gelegd. Deze rol vraagt een hele andere benadering en opstelling ten opzichte van de klant. In deze adviesrol gaat het niet om kennis overdragen maar om samen met de ondernemer de kennis te ontdekken.

Meerwaarde voor jou als lezer?

De essentie van dit boek is hoe je als accountant en adviseur ondernemers kunt helpen met een structureel gezonde bedrijfsvoering. Hoe je van cijfers managementinformatie maakt en hoe je met behulp van een gestructureerde adviesaanpak de functie van waarderegisseur kunt invullen. Hiermee kun je vervolgens de rol van trusted -advisor verdienen bij ondernemers.

Het boek Adviseuren voor accountants is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vader en zoon. Samen met de uitgever is het gelukt om onze kennis en onze ervaring op papier te stellen. We hopen dat het boek de lezer helpt om de waarderegisseur te worden die de ondernemers in het MKB zo goed kunnen gebruiken, en dat het ze als accountants helpt om de uitdaging aan te gaan die hen persoonlijk en zakelijk zo veel kan opleveren.  

Over Lau Haegens
Auteurs Lau Haegens en Luuk Haegens, zijn de drijvende krachten achter Management Kompasgroep B.V. Het is hun missie om accountants te helpen, te inspireren, te trainen en te begeleiden in hoe zij hun dienstverlening kunnen uitbreiden met advieswerkzaamheden.
Over Luuk Haegens

Lau Haegens is met Luuk Haegens de drijvende kracht achter Management Kompasgroep B.V. Het is hun missie om accountants te helpen, te inspireren, te trainen en te begeleiden in hoe zij hun dienstverlening kunnen uitbreiden met advieswerkzaamheden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden