Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Waardering van de informatiebeveiliging

Waardering van de informatiebeveiliging is Clemens Willemsens tweede boek over informatiebeveiliging, en belooft een meer kwantitatieve benadering van het begrip betrouwbaarheid en de onderliggende begrippen te weten beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Hij vertelt erover in zijn preview.

Clemens Willemsen | 23 november 2022 | 1-2 minuten leestijd

Net zoals in mijn eerdere boek Organisatie van de informatiebeveiliging en vertrouwelijkheid van informatie zet ik in Waardering van de informatiebeveiliging uiteenlopende begrippen, standaarden, methoden en betekenissen in de informatiebeveiliging naast elkaar. Zo vergelijk ik de Baseline Informatiebeveiliging Overheid met de Handreiking Quick Scan Information security (QS) behorende bij het model In Control Verklaring. Ik geef in het boek aan hoe de componenten en de aspecten zich verhouden en hoe je beter tot een totaalscore kunt komen. Ik onderscheid bijvoorbeeld integriteit in enge zin (NIST) en integriteit in ruime zin (inclusief kwaliteitskenmerken), wat ook voor mij als ervaren CISO een echte eye-opener was.

Begrippen naast elkaar

Als informaticus van huis uit, vind ik het verhelderend om de begrippen naast elkaar te zetten. In tabellen, datamodellen en in figuren kom je op verschillen uit die in teksten minder duidelijk zijn. Zo wordt uit de analyse duidelijk welke stappen ontbreken in de BIO en hoe je die vanuit de QS kunt aanvullen Ook wordt inzichtelijk hoe je de betrouwbaarheid van meerdere systemen onderling kunt vergelijken en weet waar verbeteringen nodig zijn

Geen geautomatiseerde tool

Met het boek wil ik de betrouwbaarheid van de informatiebeveiliging beter in kaart brengen. Je kunt het toespitsen op jouw werkveld, dankzij een spreadsheet die het betoog volgt. Je kunt die bij het boek downloaden en voor jouw organisatie aanpassen. Je moet dit boek echter niet kopen als je hoopt een volledig geautomatiseerde tool te vinden; het is nog steeds de deskundigheid van vakgenoten en jijzelf die de waardering bepalen.

Bronnen en werkveld

Uiteraard verwijs ik in de bijlage naar de bronnen voor het onderzoek die je veelal op het internet vindt als je een slag dieper op een onderwerp wilt ingaan.

Collega's in het werkveld hebben enthousiast gereageerd op de publicatie van dit boek. Ik denk dat velen net als ik niet slechts een methode willen implementeren, maar willen weten wat er achter zit en zo een methode specifiek kunnen toepassen voor hun werkveld.

Over Clemens Willemsen

Clemens Willemsen is auteur van boeken over biometrie, identiteit en informatiebeveiliging. Hij schijft deze op persoonlijke titel. Ook heeft hij opgetreden als gastdocent op deze domeinen aan universiteit en academie. Hij is de auteur van Organisatie van de informatiebeveiliging en vertrouwelijkheid van informatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden