Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het pensioenkasteel - Rondgang door de 12 kamers van een veelbelovend pensioen

Met ‘Het pensioenkasteel’ belooft Cees Harmsen je bruikbare adviezen, oefeningen en antwoorden op de vraag hoe jij van de derde fase van je leven een prachtige fase kunt maken. In zijn preview vertelt hij voor wie dat relevant is, en hoe zijn kasteel er uitziet.

Cees Harmsen | 31 mei 2023 | 3-4 minuten leestijd

Ruim dertig jaar lang heb ik als trainer en coach jonge mensen geleerd hoe ze hun werk en privéleven effectief kunnen vullen met professionele doelstellingen en persoonlijke ambities. Gaandeweg kreeg ik steeds meer verzoeken vanuit mijn omgeving om die rijke bron van kennis en ervaring, voorzien van de nodige aanpassingen, ook te delen met mijn generatiegenoten. Dus met mensen die bijna met pensioen gaan.

Meer dan stoppen met werk

Want laten we eerlijk zijn: dat is minder makkelijk dan vaak wordt voorgespiegeld. Pensioneren is veel meer dan stoppen met werken en de deur van je kantoor of bedrijf definitief achter je sluiten. Het brengt veranderingen met zich mee in je dagelijkse routine, sociale contacten, financiële situatie, gezondheid en identiteit. Het is belangrijk om deze uitdagingen te erkennen en te werken aan het vinden van manieren om ze te overwinnen. Daarom schreef ik Het pensioenkasteel, een boek dat antwoord geeft op de vragen die met pensioen gaan oproept en mensen aanspoort om actief en ambitieus invulling te geven aan hun derde levensfase, onder het motto ‘pensioneren moet je leren’.

Weelderige bloementuin

Het Pensioenkasteel is in de eerste plaats een aantrekkelijk lees- en werkboek voor alle mensen die binnenkort met pensioen gaan of dat inmiddels zijn en in hun derde levensfase liever een weelderige bloementuin creëren dan achter de geraniums plaatsnemen. Mensen die waarde hechten aan het vormgeven van zinvolle doelstellingen en persoonlijke ambities, maar daarbij nog wel de nodige vragen hebben over hoe ze dat het beste kunnen doen.

Voor iedereen

Er is nog een tweede groep lezers voor wie het boek relevant is, en dat zijn de mensen ‘voor wie het allemaal niet zo hoeft’ en die weinig waarde hechten aan het maken van pensioenplannen. Ik weet uit gedeelde persoonlijke verhalen en onderzoeken in de vakliteratuur dat een goed afscheid van je werk én een goede voorbereiding op je pensioen een groot verschil gaan maken in de latere beleving van je pensioentijd. Dit is een feit dat vaak wordt onderschat. Iedereen heeft baat bij het actief en ambitieus vormgeven van de pensioentijd, omdat dit bewezen bijdraagt aan een lang, gezond en gelukkig leven. Dus wanneer jij mensen in je omgeving kent die zelf nooit dit boek zouden aanschaffen, doe je ze een groot plezier door het met welgemeende intenties cadeau te doen.

Inspiratie, inzichten en oefeningen

Het Pensioenkasteel is een boek vol inspiratie, inzichten en oefeningen om van je pensioen een gelukkige en veelbelovende tijd te maken. Je maakt als lezer een denkbeeldige rondgang door een fraai kasteel met twaalf belangrijke kamers, waarbij iedere kamer staat voor een thema waar je als gepensioneerde mee te maken krijgt. Daarbij kun je denken aan:

- Hoe neem je op een goede manier afscheid van je werk?

- Wat gaat er veranderen in de thuissituatie?

- Welke hobby’s en interesses wil ik oppakken?

- Hoe blijf ik bij in deze snel veranderende wereld?

- Wat kan ik het beste doen om fit en vitaal te blijven?

- Hoe bewaak ik een goed overzicht over mijn financiën?

- Welke wensen, dromen en ambities wil ik nog realiseren?

- Hoe ervaar ik de dans met de tijd en wat is mijn ‘echte’ leeftijd?

- Hoe geef ik invulling aan intense vriendschap en intimiteit?

- Hoe ga ik om met teleurstelling en rouwverwerking?

- Wat wil ik nalaten voor mijn dierbaren, mijn kinderen en/of kleinkinderen?

In ieder hoofdstuk staan bovendien diverse oefeningen om individueel of samen met je partner in te vullen, waarmee je alle inzichten stap voor stap bundelt tot een veelbelovend pensioenplan.

Over Cees Harmsen

Al dertig jaar begeleidt Cees Harmsen professionals bij het vormgeven van een succesvolle loopbaan en een gelukkig privéleven. Nu deelt hij zijn kennis met zijn eigen generatiegenoten. Het resultaat is een allesomvattend boek over het vormgeven van een veelbelovend en ambitieus pensioen.

Cees is tevens auteur van zes eerdere boeken en meerdere prijswinnende artikelen op Managementsite.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden