Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Patronen - 'Nieuwe handvatten om aan de slag te gaan'

Van de week liep ik naar mijn voordeur, en kwam op het trapje van de veranda in een spinnenweb terecht. Ik was als altijd verrast hoe sterk dat web eigenlijk was. Niet alleen omdat spinnenrag sterk materiaal is, maar ook omdat het web in een bepaald patroon geweven is.

Rick Lindeman | 20 juli 2021 | 1-2 minuten leestijd

In Patronen; herkennen en veranderen met een antropologische blik laat Danielle Braun ons zien hoe patronen ontstaan, hoe mensen er mee omgaan in hun organisatie en hoe je er als adviseur mee om kan gaan.

Braun beschrijft hoeveel Patronen groeien volgens bepaalde wetmatigheden, zoals bijvoorbeeld de Fibonacci reeks die je ook terugvindt in Fractals. Er zit een bepaald ritme in, dat je bijvoorbeeld ook terugziet in de huidige pandemie.

Ook organisaties kennen veel patronen. Nieuwe werknemers zitten vaak eerst in een honeymoonfase, waarna ze steeds meer worden opgeslokt door de patronen van de bedrijfscultuur. We krijgen drie brillen overhandigd om ernaar de kijken: patronen vanuit een aantal dimensies (zoals lange termijn vs korte termijn), patronen vanuit een aantal typologieën (de nerd, de blauwe manager) of patronen vanuit de grounded theory, waarin je eerst observeert, en dan pas een hypothese stelt. 

Al deze methoden hebben voor- en nadelen. Zo is de keuze van dimensie of typologie natuurlijk heel bepalend van hoe je naar de situatie gaat kijken, terwijl als je met niets begint, misschien het eerste kiest uit wat je tegen komt. De Amerikaanse-Israëlische psycholoog Daniël Kahneman noemt dit de availability bias.

Vervolgens biedt Braun in haar boek een verandermodel aan. Hierin wordt rekening gehouden met aanwezige patronen, bij een grote organisatieverandering. Dit is iets wat in de ogen van Braun veel consultants vergeten, waardoor veel fusies mislukken.

Zoals alle boeken van Braun leest ook Patronen weer fijn weg, met mooie verhalen uit de hele wereld. Ook ziet het eruit alsof je door de National Geographic bladert. Braun bouwt voort op haar eerdere werk, met steeds nieuwe handvatten om met een antropologische blik aan de slag te gaan.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden