Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verbaal Meesterschap

Wanneer weet u nu eigenlijk zeker dat de samenvatting op de achterzijde van een boek u daadwerkelijk biedt wat de auteur belooft? Hoe serieus neemt u de door bekende Nederlanders geschreven korte aanbevelingen in een boek, dat juist dit boek absoluut het beste boek is wat zij ooit gelezen hebben? Na het lezen van mijn recensie zult u sneller, makkelijker en eenvoudiger een besluit nemen. Namelijk of 'Verbaal meesterschap' van Remco Claassen uw leven gaat verijken en of de belofte van zowel de auteur als de bekende Nederlanders op waarheid berust zijn.

Peter Vermeulen | 8 juni 2011 | 4-5 minuten leestijd

Een bekend fenomeen bij een ijzersterke formule is dat de eerste generatie een stevige basis legt voor een bedrijf. Hiermee weet de oprichter een boterham te verdienen voor zijn gezin. De tweede generatie breidt vervolgens het bedrijf uit op de door de eerste generatie gelegde ijzersterke fundering.

Deze tweede generatie weet zijn gezin hiermee een goed belegde boterham aan te bieden. De derde generatie echter is opgegroeid in weelde, weet niet eens hoe een boterham eruit ziet, laat staan hoe en waarmee hij deze moet 'beleggen' en brengt met een Prosecco in zijn hand en het kaviaar tussen de tanden zonder echte vrienden de successtory en hiermee het bedrijf naar de afgrond. Wat is nu de relatie met dit boek?

'Verbaal Meesterschap' is het derde boek van Remco Claassen. Na zijn naam gevestigd te hebben als 'de trainer van Nederland' verscheen zijn eerste generatie boek: 'IK'. Een waar meesterwerk op het gebied van egomanagement. Claassen wist vervolgens vol energie en naast het geven van zeer succesvolle trainingen zijn imperium uit te bouwen en vooral te vernieuwen als ware hijzelf de tweede generatie.

Dit bekroont hij met het uitbrengen van zijn tweede boek: 'WIJ'. Nu sta ik echter aan de voordeur van de derde generatie Claassen. Hij verkondigt de geheimen van zijn succes te willen delen met de bezoekers van zijn trainingen en de lezer van 'Verbaal meesterschap'. Is deze derde generatie ook degene die voortborduurt op het succes van voorgaande jaren? Jaws III was toch ook een slap aftreksel van Steven Spielbergs Jaws? (Ondanks de betere speciale effecten.) Of is Claassen niet voor niets naar 'zijn' tandartsassistente geweest en laat hij terecht weer zijn tanden zien?

'Verbaal meesterschap' bestaat uit twee delen. In het eerste deel krijgt u eerst uitleg hoe responsief wij mensen zijn. Claassen neemt u mee door u op zijn humorvolle wijze uit te leggen hoe uw brein werkt en beschrijft de sociale en emotionele intelligentie. Ook u zult na het lezen van dit boek weten wanneer uw amygdala zich ontpopt tot een rode bloemkool.

Na eerst nog het wij/zij-syndroom uit te leggen, leert Claassen u vervolgens te luisteren in diverse stadia. In het eerste deel leert Claassen u eigenlijk alles wat u moet weten voordat u uw mond opendoet. Dan gaat Claassen pas over naar spreken met impact. 'Pas' moet u lezen als 'jammer' maar ook als 'gelukkig'. Jammer dat de honderdenzestien pagina's voorbereiding voorbij zijn. Want die zijn een feest om te lezen.

Claassen weet u - net als bij zijn trainingen - te blijven boeien. Het wordt geen bladzijde saai of eentonig. Tevens weet hij eventuele bekende theorieën dusdanig te beschrijven dat u ze nooit meer zult vergeten. Aan de andere kant; 'gelukkig' omdat ik 'Verbaal meesterschap' heb aangeschaft om een betere spreker te worden.

In het tweede deel gooit Claassen al zijn kennis in de strijd en wordt u aan de hand van de meester meegenomen in uw persoonlijke groei naar 'verbaal meesterschap'. Hierbij moet u niet denken dat u een kopie van Claassen wordt. U krijgt daadwerkelijk meesterlijke tips en trucs om meer te bereiken met communiceren en om effectiever presentaties te geven. Maar ook om beter vergaderingen te leiden. Belangrijker nog: hoe kunt u de aanwezigen blijven boeien?

Dit legt Claassen uit met onderliggende theorieën zoals de aandachtscurve, de drie pilaren van beïnvloeding en door middel van Anneke D. Kenmerk is dat Claassen daadwerkelijk zelf in staat is wat hij de lezer (en de bezoeker van zijn trainingen) belooft. Deze trucs werken dus echt. Ik zou de auteur tekort doen door een opsomming te geven van alle tips en trucs die u tot verbaal meesterschap brengen. Het is namelijk niet een eenvoudige opsomming van tips en trucs. Het is de som der delen.

De kracht van Claassen zit 'm in de wijze van opbouwen van spanning. Hij maakt u eerst nieuwsgierig, om vervolgens met humor en anekdotes al zijn materie en kennis er bij u in te 'fompen'. In 'Verbaal meesterschap' geeft Remco Claassen u een scala aan handvatten om u het verbaal meesterschap eigen te maken. Dit doet hij op zijn unieke, humorvolle en sublieme wijze.

Hij leert u een techniek die er voor zorgt dat u iets gaat doen, iets gaat laten en iets nooit meer zult vergeten. 'Verbaal meesterschap' is het bewijs dat ook een boek van de derde generatie iets toevoegt aan het voorafgaande en u en uw bedrijf in het bijzijn van vrienden tot een nog grotere groei weet te brengen.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden