Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blauwe economie

De titel van Pauli’s ‘De blauwe economie: creatief kopiëren’ is veelbelovend. In een tijd waarin je om de oren geslagen wordt met negatieve krantenkoppen als: ‘In 2015 verliezen 100.000 mensen hun baan’ en ‘Recordaantal Europese jongeren werkloos,’ is het gedurfd om creatie van 100 miljoen banen te voorspellen. Gedurfd, maar voor mij een trigger om te leren hoe die banencreatie tot stand kan komen.

Theo Sikkema | 23 januari 2015 | 3-4 minuten leestijd

Gunter Pauli voorspelt deze creatie door een uitgewerkte toepassing van een Blauwe economie, een economie vanuit radicale uitgangspunten. Zoals wanneer hij Voltaire quote: ‘Het betere is de vijand van het goede.’ Daarmee verschilt de blauwe economie van andere economische modellen.

In de blauwe economie leven we niet op schulden en toekomstige schulden (rood) en verduurzamen we niet slechts delen van de economie (groen). In de blauwe economie worden prestaties en sterke eigenschappen van ecosystemen toegepast op economische systemen. Hierin is het residu van de ene keten (bijvoorbeeld koffiedik) de voedingsbodem van de volgende (champignonkweek). Creatief kopiërend, zonder afval en schadelijke neveneffecten.

Pauli beschrijft 100 innovaties die gebaseerd zijn op slimmigheden uit kringlopen en de ecologie. Ondanks de diepe systeemverandering die Pauli voorstaat, behoudt het boek een geest waarin vanuit het individu veranderd wordt: het klassieke adagium van de betere wereld die bij jezelf begint. Daarmee is het najagen van een blauwe economie behapbaar. Als jonge adviseur probeer ik zoveel mogelijk te leren, vanuit een kritische en onderzoekende geest.

Pauli roept op om je niet automatisch neer te leggen bij conventionele wijsheden of gevestigde praktijken, maar te zoeken naar andere en betere manieren. Hij laat zien dat de natuur een geweldige bron van kennis en inspiratie is. Ecosystemen kennen geen afval, zelfs een spin recycled een oud web, dus waarom zou de economie dit wel hebben? Ook actuele thema’s zoals energieschaarste en aardbevingen, wereldwijd en dichtbij, maar ook personeelsbeleid en gezondheidsbeleid kunnen verbeteren door technieken uit de natuur te implementeren.

Een mooi voorbeeld is te vinden in het kleurenpatroon van de zebra. Dit patroon is goed toepasbaar in de bouw en klimaatbeheersing. Iedereen weet dat een zwarte auto in de zomer bloedheet is, en een witte auto lekker koel. Echter, zwart en wit in patronen naast elkaar, zoals bij een zebra, resulteert in temperatuurverschillen. Deze veroorzaken een luchtstroming die meer verkoeling oplevert dan een volledig wit oppervlak, en daarnaast gezonde lucht in gebouwen kan doen circuleren. Een veel energiezuinigere en gezondere optie dan energieslurpende airco’s in onze huizen en kantoren! Uit dit en veel andere voorbeelden blijkt de brede toepasbaarheid van het concept blauwe economie, een toepassing die voor veel meer mensen een goed leven oplevert dan de huidige rood-groene economie

Vanuit mijn huidige opdracht in de wereld van het onderwijs in Nederland werd ik herinnerd aan het nalatenschap van Steve Jobs. Jobs gaf eens aan het gebrek aan vernieuwing en innovatie in het onderwijs de grootste gemiste kans van zijn leven te vinden. Het onderwijs zorgt onvoldoende voor creativiteit. Door in een vak als biologie de link te leggen naar maatschappijleer of economie worden leerlingen getriggerd om zaken die ze ergens zien gebeuren elders toe te passen. Daarin stimuleert het boek van Pauli mij om te blijven zoeken naar slimmigheden. Om kennis, creativiteit en inzichten te kopiëren en te combineren.

Pauli heeft met ‘Blauwe Economie’ een inspirerend overzicht gegeven van een doel dat dicht bij mijn ambitie als adviseur ligt: stap voor stap de wereld een betere plek maken. In de inleiding stelt Pauli een vraag die bij mij en veel van mijn collega’s en generatiegenoten speelt: Wat verwacht jij in je leven te bereiken? ‘Blauwe Economie’ daagt uit om jouw doelen te stellen, innovaties te vinden, banen te creëren en de wereld een betere plek te maken.

Over Theo Sikkema

Theo Sikkema is adviseur bij Adviestalent. Hij is geïnteresseerd in samenwerken, verbinden en vernieuwen, en gebruikt daarbij kennis uit zijn achtergrond in de internationale samenwerking en concurrentiekracht. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden