Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Praktisch projectmanagement 1

Wie al eerder recensies van mij heeft gelezen, weet dat ik dol ben op praktijkgerichte boeken. Tips, technieken of adviezen waar iemand direct mee aan de slag kan, mogen vrijwel altijd op mijn enthousiasme rekenen. 'Praktisch projectmanagement 1' van Ten Gevers en Tjerk Zijlstra schept meteen veel verwachtingen bij mij. Niet in de laatste plaats omdat ik recent betrokken ben bij een groot project waar nog wel wat vorm aan gegeven kan worden. Ik ga er gemakshalve van uit dat dit boek me stap voor stap gaat helpen om het project in te delen. En dat blijkt zeker zo te zijn.

Daniëlle de Jonge | 21 oktober 2009 | 2-3 minuten leestijd

Enige achtergrondkennis van projectmanagement is van belang en daar besteden Ten Gevers en Tjerk Zijlstra de eerste hoofdstukken zorgvuldig aan. Het is immers wel zo prettig als iedere projectdeelnemer vanuit dezelfde basis start. Het hoofdstuk over de principes van projectmanagement bezorgt de minder ervaren projectmanagers mogelijk een overdosis aan informatie. Wat komt er veel bij kijken! Zaak om het overzicht te houden.

Gelukkig weten de schrijvers dit in alle navolgende hoofdstukken goed voor elkaar te krijgen. 'Een goed begin is het halve werk', typisch zo'n open deur. Maar ja, sommige van die deuren moeten af en toe voor u open gezet worden voordat u er naar binnen gaat. Bij projectmanagement is de voorbereidende fase van groot en essentieel belang, zo blijkt. Ongeveer de helft van het boek besteden de heren hieraan en dat is zonder meer terecht. Wie staat te trappelen van ongeduld om met een project te beginnen, wordt meteen duidelijk dat u de voorbereiding echt niet mag afraffelen. U leert in 'Praktisch projectmanagement 1' via concrete stappen hoe u eenduidig de opdracht en het resultaat bepaalt. Vervolgens gaat u een fasering aanbrengen in het geheel. Daar zijn verschillende modellen voor en u kiest aan de hand van voorbeelden wat het beste past bij uw project. Bij het maken van een projectplanning wordt het allemaal nog concreter. U leert hoe u activiteiten en middelen over het projectteam verdeelt en benoemt mijlpalen. Klinkt eenvoudig, in de praktijk komt er bij het maken van zo'n planning behoorlijk wat kijken. Door de planning zorgvuldig in elkaar te zetten, helpt u uzelf én het projectteam om gedegen aan de slag te gaan. U benoemt bijvoorbeeld ook de risico's die u kunt tegenkomen en neemt meteen de tijd om mogelijke oplossingen te bedenken. Heeft u het projectplan compleet dan mag u 'echt' aan de slag, ofwel: de uitvoering kan beginnen. Projectteams bestaan uit mensen van diverse afdelingen of zelfs verschillende bedrijven. Een hele kunst om alle individuen tot een soepel draaiend team te vormen. De tips in dit boek helpen u om daar in te slagen. Van de projectstart-up tot het leidinggeven aan de mensen. Daarnaast bewaakt u als projectmanager de voortgang van het project en ook dat vergt kwaliteiten en technieken waar de auteurs een heel hoofdstuk aan besteden. Is het project eenmaal afgerond dan staat u nog een aantal zaken te doen. Los van de champagne die u open mag trekken! 'Praktisch projectmanagement 1' helpt projectmanagers gestructureerd bij het vervullen van hun rol. De hoofdstukken zijn in korte delen opgeknipt en lezen gemakkelijk. Wie geen projectmanager is maar wel onderdeel van een projectteam doet er eveneens goed aan om het boek te lezen. Het geeft een uitstekend overzicht van het geheel en laat zien hoe alle onderdelen met elkaar verbonden zijn. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een checklist, waarin u alles ziet samengevat en wat meteen een handig hulpmiddel is voor later. Want u gaat dit boek er ongetwijfeld geregeld bij pakken tijdens het project.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden