Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dwarsliggers

Wat te denken van 'Dwarsliggers' van Aart G. Broek? De titel en ondertitels 'Schaamteloos leiderschap' en 'Tegenspraak' prikkelen en spreken zeker tot de verbeelding. Wie een echter onuitputtelijke opsomming verwacht van allerlei saaie nietszeggende theorieën komt bedrogen uit. Broek komt onder andere met aansprekende voorbeelden uit zijn persoonlijke reis door organisatieland en onderbouwt zijn meningen met klassieke en minder klassieke denkbeelden. Wanneer je op zoekt bent naar confronterende diepgang, in combinatie met de begrippen schaamte(loos) en leiderschap, dan is 'Dwarsliggers' zeker de moeite waard om te lezen.

Richard van der Lee | 11 juli 2013

De auteur schrijft goed en wisselt de 'ik-vorm' prima af met de meer beschouwende 'we-vorm'. Het is echter niet geschreven in Jip en Janneke-taal, waardoor het lastig zal worden een breed publiek te bereiken, ondanks het aansprekende onderwerp. Waar nodig worden uitspraken en meningen onderbouwd met relevante theorieën en vooral praktische en aansprekende voorbeelden. Het pleit sowieso voor de auteur dat hij in dit opzicht niet alleen de voor iedereen bekende voorbeelden gebruikt, zeker wanneer het gaat om 'schaamteloos leiderschap' en hoe binnen organisaties wordt omgegaan met tegenspraak. In dit opzicht is het mooiste deel van het boek gelijk al in het tweede hoofdstuk te lezen. Hier wordt vanuit persoonlijk perspectief de link gelegd tussen vriendschap, authenticiteit, schone schijn, schaamte en slecht leiderschap. Wat bij velen, na het lezen van dit hoofdstuk, zal volgen is in ieder geval herkenning. De beschreven situatie staat namelijk niet op zichzelf, wat ook in de verderop in het boek vaker naar voren komt. Schaamteloos leiderschap is een niet weg te denken 'smet' in het bedrijfsleven, zeker in relatie tot de link met het niet dulden van tegenspraak. Kortom, dwarsliggers worden vaak niet gezien als toegevoegde waarde voor organisaties en wat feitelijk volgt zijn kloonkolonies binnen organisaties, die gevormd zijn op basis de verplichte 'aanpassing' aan de heersende mores en vooral de hiërarchisch gepositioneerde leiders. En voor de personen die het lef hebben in te gaan tegen de heersende stroming, door hier met een verfrissende of eerlijk blik naar te kijken, volgt te vaak isolatie, schaamte en twijfelen aan eigen kunnen en de eigen ik! De conclusie is dat organisaties en de zogenaamde formele leiders hier kansen missen doordat niet wordt gedacht en gedaan op basis van diversiteit. Laat de auteur het alleen bij beschouwingen en beschrijvingen? Nee, zeker niet. Aan het einde van het boek doet Broek zinvolle handreikingen over hoe om te gaan met gefundeerde tegenspraak en hoe je dit kunt incorporeren in het denken en doen van organisaties. Hij besteedt veel aandacht aan het fenomeen van de emotionele huishouding. Iets waar wel meer leiders zich in mogen verdiepen. Al met al heeft Aart G. Broek met 'Dwarsliggers' een interessant boek geschreven dat een aantal pijnpunten rond leiderschap blootlegt en over hoe om te gaan met andersdenkenden en vooral gefundeerde tegenspraak. Ik vond het boek meer dan voldoende inspiratie bieden. Leesadvies: Wanneer je op zoekt bent naar confronterende diepgang, in combinatie met de begrippen schaamte(loos) en leiderschap dan is dit boek zeker de moeite waard om te lezen.

Over Richard van der Lee

Richard van der Lee werkt als ZAV'er (Zelfstandig Aanjager van Vervanging) onder de naam Visie op Talent en is daarnaast auteur van diverse managementboeken. Hij publiceert regelmatig artikelen en blogs op diverse websites in binnen en buitenland over de driehoek talentontwikkeling-Leiderschap-nieuwe organisatievormen. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden