In de Inleiding van Je bent al genoeg schrijft Launspach dat hij vooral als mens zijn persoonlijke visie op ‘mentaal gezond in een gestoorde wereld’ heeft geschreven - en niet in eerste instantie als psycholoog. Wees je hiervan bewust als je het boek wilt aanschaffen - het is dus niet primair bedoeld als zelfhulpboek met psychologische tools etc. Die indruk kreeg ik namelijk wel uit de twee titels en de tekst op achterflap. En jij wellicht dus ook.
Het boek bestaat uit drie delen met een hele korte conclusie (knap!).
Positieve psychologie prima uitgelegd
Ik werd heel enthousiast tijdens het lezen van de eerste deel, ‘Waar we onszelf zijn kwijtgeraakt’. Dat komt heel erg overeen met hoe ik er zelf (als levenslooppsycholoog sterk geschoold op de positieve psychologie) insta. Een prima basisstuk waar natuurlijk nog meer interessante theorieën als onderbouwing aangehaald hadden kunnen worden, maar je moet uiteraard keuzes maken. Launspach legt de visie en aangehaalde wetenschappelijke theorieën heel begrijpelijk uit, alsof je met een vriend in de kroeg zit. Dat laatste geldt ook voor de ad-hoc spreektaal die Launspach her en der hanteert. Denk aan kreten als ‘fokking moe’ en ‘fuck de norm’. Voor mijn gevoel komen die vaak wat verrassend (en onnodig) uit de lucht vallen. Zeker gezien de verder heel degelijke, ‘nette’ inhoud.
Inkoppers
In deel II, ‘Hoe we onszelf weer terugvinden’, blijft het voor mijn gevoel wat aan de oppervlakte. Hier gaat het bijvoorbeeld over wie je zelf bent (onder andere Big V, hechtingsstijl), hoe je op jezelf kunt vertrouwen en wat je zelf kunt doen om meer te verbinden. Launspach geeft uiteraard veel bekende tips op het gebied van gezond eten, sporten en goed slapen... (In tegenstelling tot Launspach adviseer ik juist vooral niet uit bed te gaan als je niet kunt slapen: als je in bed blijft liggen rust je namelijk ook uit én slapen we uiteindelijk veel meer dan we denken. Redelijk wat ‘slapeloze’ blijken in een slaapkliniek toch echt goed te slapen.)
Aanvullende concrete handreikingen en meer uitgelegde tools uit de psychologenpraktijk hadden hier echte meerwaarde kunnen hebben in mijn optiek. Ik begrijp dat Launspach deze algemene dingen en prima tips voor een gezonde levensstijl en ons welzijn ook moet benoemen, maar hierover zijn al zoveel boeken op de markt. In dit hoofdstuk miste ik dus juist de meerwaarde van aanvullende, diepergaande praktische suggesties/tools uit de psychologenpraktijk om concreet meer te verbinden. En hoe je die andere, gewenste mindset ook kan realiseren en behouden. Als er bijvoorbeeld staat ‘… beperk jezelf tot waar je inderdaad invloed op hebt’, dan kun je dat niet realiseren door het slechts te denken of te lezen. Hoe laat je die andere dingen dan daadwerkelijk los? Ook noemt Launspach bijvoorbeeld terecht een metta meditatie (p151, aka de Loving Kindness Meditatie) die uitstekend helpt om je meer te verbinden met jezelf en de wereld. Ik vind het jammer, juist vanuit het centrale oogpunt van verbinding in het boek, dat het pijnpunt waar veel mensen last van hebben niet wordt meegenomen: een moeilijke relatie met een ander. Terwijl deze meditatie hiervoor juist ook veel gebruikt wordt.
De wereld volgens Launspach
In deel drie, ‘Hoe we het systeem veranderen’, geeft Launspach zijn visie op hoe een gezonde maatschappij/wereld eruitziet en wat er hiervoor zou moeten veranderen in de basis. Een bevlogen, betrokken mens is aan het woord: mooi! Ik ben blij dat hij uitgebreid ingaat op ook één van mijn stokpaardjes, namelijk dat vanaf de basisschool al aandacht aan mentale gezondheid en veerkracht zou moeten worden besteed. Hij eindigt met zijn Conclusie dat we terug moeten naar de radicale (radix in de zin van wortel/kern) mens en ons mensen-netwerk. Daar ligt letterlijk en figuurlijk de verbinding met alles.
Ander boek dan verwacht
Door de titel en achterflap werd ik bij de aanschaf dus even op het verkeerde been gezet en las ik een ander boek dan ik had verwacht – niet beter of slechter, maar anders qua invalshoek. Launspach geeft zijn visie op mentaal gezond zijn/blijven in een gestoorde wereld op een onderbouwde, toegankelijke manier. Dus als je meer wilt weten over positieve psychologie, een gezonde mentale en fysieke levensstijl met algemene praktische tips hiervoor, en hoe dit geïntegreerd zou kunnen worden in de samenleving, dan is dit een prima startpunt.
Over Judith Niekel-Sjoerds
Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.