Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Lees Burn on! als je niet ten prooi wilt vallen aan een burn-out

Veel mensen vragen zich regelmatig af hoe ze de dag doorkomen. Ze zijn constant moe en hebben nergens meer energie voor. De oorzaken van een burn-out zijn divers en het ligt niet altijd binnen je bereik om er iets aan te doen. Aan welke knoppen kun je wél draaien om jezelf uit de gevarenzone te helpen? Hoe zorg je ervoor dat je goed kunt slapen? Dat je weer lekker in je vel zit en plezier hebt in wat je doet? Daarover gaat ‘Burn on!’

Ina Boer | 20 december 2022 | 2-3 minuten leestijd

Een burn-out krijg je niet van de een op de andere dag. Veel mensen modderen langere tijd door, zonder dat er iets verbetert in hun situatie. Zelf hebben ze niet in de gaten hoe ver het met ze is, omdat ze de symptomen niet relateren aan een burn-out. Daarom branden die mensen langzaam op. Ingrid Nieuwenhuijse schreef haar boek om mensen te helpen grip te krijgen op hun situatie. Zelf is zij ook het type van ‘schouders eronder’ en raakte een aantal jaren geleden overspannen, nog net geen burn-out. Met haar werk als vitaliteitscoach heeft zij er haar expertise van gemaakt om mensen met een (naderende) burn-out te helpen.

Eerst fysiek weer op de rails, daarna mentaal

Doel van het boek is de lezer in vijf stappen te leren zijn of haar vuurtje weer aan te wakkeren. Dat is heel fijn want juist als je in een (naderende) burn-out zit, is het de vraag waar te beginnen. Volgens Nieuwenhuijse is het van belang om eerste de fysieke balans weer op te zoeken: ‘Zonder voldoende energie is niets mogelijk, komt er niets binnen en kun je nergens aan werken’. Aan de hand van het jaag-, gevaar- en kalmeringssyteem legt de auteur uit hoe spanning zich opbouwt en hoe op een gegeven moment de emmer overloopt. De ontspanningsoefeningen die zij geeft zullen lezers die bekend zijn met meditatie niet altijd nieuw voorkomen. Maar juist voor de doelgroep van dit boek – die dit vaak niet is – zijn het belangrijke handvatten om te leren te ontspannen en beter te slapen.

Van zingeving naar zelfregie

In de hoofdstukken daarop komen de volgende thema’s aan de orde: Zin in het leven gaat over zingeving. Als je focust op waar je blij van wordt, is het makkelijker aan de slag te gaan met de volgende stappen. Vervolgens gaat het om zelfliefde door jezelf op 1 te zetten. Zonder zelfliefde zit je jezelf in de weg. In stap 4 komt het kalmeren van de drukke geest aan de orde. In die stap vinden we thema’s als zelfkritiek, perfectionisme en positiviteit. Vaak grote bekenden van mensen met een burn-out. Het boek sluit af met een mooi hoofdstuk over doelen bereiken met de focus op zelfregie.

Praktisch oefen- en denkboek

Burn on! is een lekker geschreven boek waarmee je aan de slag kunt om jezelf weer op rit te krijgen. Het staat boordevol kennis en inzichten om te leren hoe dingen werken, fysiek en mentaal. Opdrachten zijn goed uit te voeren en zullen de lezer helpen om inzicht te krijgen in zichzelf. Het boek is veelomvattend: verwacht niet dat je het zomaar in een avond uitleest. Maar een burn-out opbouwen doe je tenslotte ook niet in een dag. Er vanaf komen ook niet.

Herken je zelf nog niet dat je op een burn-out afstevent, dan hoop ik dat iemand in je omgeving het wel ziet en dit boek aan je cadeau geeft. En denk dan niet: dat is niet voor mij, maar ga ermee aan de slag!

Over Ina Boer

Ina Boer is uitgeefcoach en LinkedIn- en marketingcoach voor ondernemers die een boek willen schrijven. Zij was 20 jaar uitgever van managementboeken, waarvan vele op managementboek.nl de nummer 1-positie bereikten en weet als geen ander hoe je goede content maakt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden