Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het plezierplan - ‘Ik daag je uit om het te proberen’

Mike Rucker is organisatiepsycholoog. Hij schrijft regelmatig in kranten en tijdschriften over de onderwerpen plezier en gezondheid. Nu is er een boek van zijn hand: ‘Het plezierplan’. Tijdens het schrijven brak corona uit en werd hij zelf ernstig ziek; voorwaar geen periode waarin plezier maken bij hem voorop stond.

Christel Deckers | 9 juni 2023 | 3-4 minuten leestijd

Mike Rucker vond én vindt het belangrijk om het thema plezier veel aandacht te geven. Dat doet hij op een wetenschappelijke én luchtige manier. Die luchtigheid komt van verhalen en persoonlijke ervaringen. Dat maakt zijn boek ook herkenbaar. Vanuit zijn vakgebied als organisatiepsycholoog put hij daarnaast uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Wat laten die onderzoeken ons zien? Dat plezier hebben/maken mag en zelfs moet, omdat je je dan beter en creatiever voelt en gelukkiger. Dat geldt zowel op het werk als in het privéleven.

Definitie

Mikes definitie van plezier luidt: ‘Plezier is gewoon betrokkenheid bij plezierige ervaringen.’ En hij begint elk hoofdstuk met een citaat, als eerbetoon aan zijn jong overleden broer Brian. Zij deelden een passie voor comedy. Dit citaat wil ik je niet onthouden: ‘Als je baas je onderuithaalt, kijk dan naar hem/haar als door de tanden van een vork en stel je voor dat hij/zij in de gevangenis zit (Ricky Gervais)’.

Een plan

Ik dacht dat plezier iets was wat je gewoon kunt gaan doen, maar volgens Mike vraagt het om een plan met een doel. Het goede nieuws is wel dat iedereen het kan leren. Je moet het oefenen. Plezier maken is een vaardigheid die je bij moet houden.

De gedachte bekroop mij of ik daar wel zin in had; een plezierplan maken? Weer een plan maken, met tussentijdse stapjes en die je dan moet monitoren en soms ook bijsturen…. Kon ik het niet gewoon gaan doen? Eerst thuis en dan later op het werk? Dat was een goed voornemen waar in de praktijk helaas weinig van terecht kwam want….

Actie

Je raadt het al: te weinig tijd, te druk en wat ga ik dan precies doen onder de noemer plezier maken en wanneer dan; kortom talloze (onbeantwoorde) vragen borrelden in mij op. Het waren er genoeg om niet in actie te komen.

Ik had kortom iets meer behoefte aan handvatten om concreet mee aan de slag te kunnen gaan. En die zo broodnodige handvatten tref je aan in dit boek. Het plezierplan bestaat uit drie stappen (drie valt nog mee en is voor iedereen goed te onthouden).

Brainstorm

De eerste stap is de brainstorm. Leg alle dingen uit je verleden en heden waar je plezier in hebt (of hebt gehad) vast.  Bijvoorbeeld spelen met je hond. Herhaal deze oefening met je blik op de toekomst. Voor Mike is dat bijvoorbeeld een ruimtereis die hij weleens zou willen maken.

Structuur

De tweede stap betreft de structuur: breng structuur aan in je lijst door de type activiteiten/dingen op te delen in voor jou zinvolle categorieën. Denk aan tijd van het jaar, moeilijkheidsgraad etc. Immers, zo redeneert de auteur, als je systematisch en doelbewust te werk gaat dan kun je je beter concentreren op waar het echt om gaat: namelijk plezier hebben!

Kiezen

De derde stap is wellicht de moeilijkste. Uit je lange lijst kies je acht tot vijftien van je favoriete en haalbare keuzes. Daar stort je je de komende maanden op zodat je niet verdrinkt in ‘overkeuze’ (keuzestress door te veel keuzes die het kiezen sowieso lastig maken).

En bij elke keuze die je maakt stel je jezelf deze onderstaande drie vragen:

1. Wat zijn mijn beweegredenen om aan deze activiteit deel te nemen?

2 Draagt mijn deelname bij aan mijn welzijn/plezier?

3 En ten slotte: loop ik ergens voor weg of ren ik ergens naar toe?

En als je het boek goed gelezen hebt en alle adviezen opgevolgd dan heb je jezelf getraind om plezier na te streven. Op een manier die goed is voor jezelf.

Ik daag je uit om het met behulp van dit boek gewoon eens uit te proberen: plezier maken thuis en op het werk: het kan geen kwaad.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden