In ACT met hoofd en hart staat het ‘weer opnieuw verbinden van ACT met haar gedragtherapeutische roots en met de belangrijke basisconcepten uit het RTF’ centraal. Het brengt het ACT-traject hierdoor op een andere manier naar voren. Het boek bevat helpende, nieuwe inzichten en (voor mij) nieuwe metaforen en aanvliegroutes. Met behulp van toegankelijke praktijkcasussen en uitgewerkte dialogen wordt het theoretische deel heel laagdrempelig beschreven en uitgelegd.
Practise what you preach
ACT met hoofd en hart geeft je dus verdieping. Niet alleen door een bredere theoretische kennis, maar ook door de vele praktische handvaten en oefeningen. Vaak wordt aanbevolen deze eerst ook zelf te doen. En dat zelf doen is natuurlijk altijd een goede eyeopener - je krijgt meer begrip voor wat ze betekenen voor de client/coachee. Tegelijkertijd verdiep je ook de kennis over jezelf als persoon en als coach/psycholoog. Dit zorgt ervoor dat je nog beter maatwerk voor je coachees kunt leveren en groeit in je rol als ‘ACT-er’.
Wat kun je verwachten?
Verschillende auteurs hebben de 9 hoofdstukken in het boek geschreven. Ze gaan eerst in op hoe je ‘hoofd en hart van ACT’ kan verbinden. In het tweede hoofdstuk gaan ze het op het verhaal van de client (Zelf-als-inhoud) en het derde hoofdstuk gaat over (de)fusie en interventies hiervoor. De creatieve hulpeloosheid en het belang daarvan wordt toegelicht in hoofdstuk vier. Vervolgens is het vijfde hoofdstuk gewijd aan de vraag hoe je beter in het Hier-en-nu kunt blijven. Het zesde hoofdstuk behandelt bereidheid (erg mooi uitgelegd vind ik) en acceptatie zodat je anders met ongemak kunt omgaan. Want ongemak hoort nu eenmaal ook bij het leven. In hoofdstuk zeven staat het loskomen van je eigen verhaal en (weer) de regie pakken over je leven centraal. Hoofdstuk acht gaat in op waardengericht handelen.
Hoofdstukken zeven en acht zijn expliciet beschreven vanuit het Zelf-als-context, waardoor het ‘Zelf-als-inhoud’ uit het tweede hoofdstuk en het ‘Zelf-als-context’ zeer duidelijk naar voren komt. Dit vind ik verhelderend en prettig want het ‘Zelf’ als construct is een lastig onderdeel om te duiden. Het laatste hoofdstuk is een kort ‘Tot slot’.
Al met al is ACT met hoofd en hart een aanwinst voor collega’s die met ACT (willen) werken en verdieping fijn vinden. Het is wel een boek dat je niet ‘even tussen de bedrijven door leest’. Ik ben er echt voor gaan zitten en heb het met tussenpozen verder gelezen om dingen te laten bezinken. Want dat is het boek meer dan waard.
Over Judith Niekel-Sjoerds
Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.