En wat moet je dan nog als manager nu de roep om zelfsturing steeds sterker wordt? Allard Droste schreef een boekje dat kan helpen de gangbare, vaste structuren lost te laten en anders te gaan werken. Niet ingewikkeld, maar eenvoudig. Wat niet wil zeggen dat het vanzelf en gemakkelijk gaat.
Droste begint bij dromen. Niet in termen van wat hij graag wil of hoopt, maar van wat hij heeft en is. Daarom draait hij het om en doet alsof hij de gedroomde situatie al bereikt heeft. Eerst de droom, dan het doel en vervolgens het doen. Van A naar B, via B dus.
Anders gaan werken vergt lef. Organiseren kan volgens de auteur veel eenvoudiger. Dan moet je wel terug naar de werkvloer durven, je intuïtief durven volgen en uitgaan van eigen verantwoordelijkheid. Dan kunnen vaste structuren weg, net als bazen en functieprofielen. Het vraagt ook om loslaten en dus om vertrouwen, dan kun je het maximale uit je team halen. Droste gebruikt liever de term samensturing in plaats van zelfsturing.
Semco in de polder is een lekker managementboek. In korte hoofdstukken snijdt de auteur telkens een onderwerp aan dat past binnen het voorgaande stramien. De onderwerpen worden toegankelijk en herkenbaar gepresenteerd en telkens voorzien van voorbeelden uit de praktijk. Ieder hoofdstuk eindigt met een Fokke en Sukke cartoon en het geheel is smaakvol vormgegeven. Het boek is niet zo revolutionair als Semco stijl van Ricardo Semler in 1980 was. We hebben per slot van rekening al bijna veertig jaar met zijn ideeën kunnen oefenen en werken. Droste heeft het Semco gedachtegoed vertaald naar de Nederlandse poldercultuur anno 2017.
Over Nico Jong
Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.