De gevolgen zijn desastreus, zowel voor Julia als voor haar omgeving. Bieden de bedrijfsarts en de rechterlijke macht de bescherming die nodig is? Julia’s slangenkuil zal voor velen een uiterst herkenbaar verhaal zijn en je vraagt je onmiddellijk af hoe het toch mogelijk is dat dergelijke situaties nog steeds en op té grote schaal, voorkomen binnen (gemeentelijke)organisaties. Leren we dan niets van eerdere gebeurtenissen? Kennelijk niet, moeten we dan constateren.
Julia’s slangenkuil is gebaseerd op de eigen ervaringen van Wijnen. Zij geeft helder en eerlijk weer wat de impact is wanneer intimidatie en machtsmisbruik van het hoger management niet wordt gestopt of aangepakt binnen een organisatie of bestuur. Ook beschrijft zij op een indringende en open wijze wat de gevolgen zijn die de gebeurtenissen op haarzelf hebben gehad en wat het met haar gezondheid heeft gedaan.
Door de transparante inkijk op dat deel van haar leven, krijg je diep respect voor deze vrouw, die het –met heel veel inspanning en doorzettingsvermogen- voor elkaar krijgt om terug te knokken en op te krabbelen! Met dit boek helpt ze ongetwijfeld heel veel anderen die in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten.
Julia’s slangenkuil liet mij achter met een gevoel van ongeloof (terwijl ik het tóch echt wel weet…). Ongeloof over het feit dat het nog altijd voorkomt dat verantwoordelijke en (te) machtige ambtenaren zoveel schade kunnen veroorzaken bij een collega/medewerker. Ik koester dan ook de, wellicht ijdele, hoop dat de potentiële aanstichters van dergelijk leed, dit boek zullen lezen. Wanneer er slechts één zijn snode plannen niet ten uitvoer brengt door dit boek, is wat mij betreft de auteur ruimschoots in haar missie geslaagd!
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.