Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mindful leiderschap voor dummies - 'Prettig en toegankelijk'

Hoe fijn zou het zijn als je niet wordt geleefd door je agenda? Dat je niet meer rent van overleg naar overleg? Dat je luncht in het restaurant, in plaats van achter je bureau terwijl je je emails beantwoordt en taken uitzet? En dat je koffie haalt, zonder ondertussen je voicemails af te luisteren?

Renée Braken-Krol | 1 april 2019 | 2-3 minuten leestijd

Mindful leiderschap voor Dummies, biedt een zesweekse training, waarin je handvatten krijgt aangeboden om mindfulness in je werk toe te passen. Daarnaast staan casestudies beschreven, waarin leiders vertellen wat mindful leiderschap hen heeft gebracht. Het boek rond af met praktische handvaten om mindfulness te borgen in je dagelijkse werk en tips om dit als organisatie te omarmen.

Beide auteurs zijn mindfulness beoefenaars en geven deze trainingen in organisaties.

De titel Mindful leiderschap voor dummies triggerde mij, om naast een cursus mindfulness die ik vorig jaar heb gevolgd, te ontdekken hoe je mindfulness in je werk kan inbouwen. Aan de hand van een zes weekse training, heb ik dagelijks geoefend met ‘aarden voor de koffieautomaat’ tot ‘observeren van je gedachten’ tot ‘mindful traplopen’. Zes weken training, waarbij iedere week aan de hand van herkenbare, eenvoudige oefeningen, zoals bijvoorbeeld ‘houd het eten onder je neus en ruik’ tot ‘beschrijf je gedachten die opkwamen bij het moment van de gebeurtenis’, word je zelf bewust van je eigen automatische piloot en de gedachten in je hoofd die niet overeenkomen met de feiten. Ook body-scans zijn onderdeel van deze training. Je bewust voelen van de spierspanning in je lichaam.

Ik ervaarde dat hoe meer je oefent, hoe makkelijker mindfulness toepassen in je werk je afgaat, je hoofd voelt leger, minder gedachten en zelfs nu zonder boek, denk ik bij de trap en de koffieautomaat nog aan de oefeningen.

Het boek werkt met pictogrammen, die helpen om te focussen. Voor dummies, impliceert dat het simplistisch is opgebouwd, en dat klopt ook. Op sommige plekken mag wat meer diepgaande achtergrond informatie worden vermeld. De schrijfstijl van dit boek voor dummies, is eenvoudig, toegankelijk en snel leesbaar. Juist de toepassing vraagt de aandacht en concentratie.

De beschreven casestudies gaan over herkenbare situaties; mensen die handelen vanuit hun authenticiteit, die luisteren, die emoties loskoppelen en in het hier en nu zijn. En juist dit maakt een leider in deze tijd van continue verandering erg waardevol.

Niet alleen voor leiders is dit boek waardevol, voor iedereen in een drukke baan, die zichzelf af en toe verliest in de hectiek van het werk, mensen die tegen een burn-out aan zitten, is dit boek een eye-opener. Het boek is vertaald en bevat internetsites (engelstalig) en apps van mindfulness oefeningen. Deze ondersteunen het boek en zijn prettig in het gebruik. Vooral de pushberichten maken je bewust op de dag of je je bodyscan hebt gedaan (kost je nog geen 2 minuten!) of dat je let op je ademhaling.

Ik vond het een prettig, toegankelijk boek, snel toepasbaar. Je krijgt meteen een beeld wat mindfulness is en kan het doen in de tijd die jij daarvoor hebt, in tegenstelling tot een training. En na de derde week ervaar je verschil en beklijft het ook beter en merk je effecten.

Zoals Sharon Salzberg zegt ‘Mindfulness isn’t difficult. We just need to remember to do it’. En dat is wat dit boek voor dummies ook zegt, het is niet ingewikkeld, zelfs dummies kunnen het, het is een kwestie van het doen.

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden