Het afgelopen jaar heeft Mommers zich wat op de achtergrond begeven om het onmisbare boek Hoe gaan we dit uitleggen te schrijven. Mommers is daarin verder gegaan dan de optelsom van zijn artikelen. Een zorgvuldige opbouw, analyse in scenario's en bespiegelingen op maatregelen zijn niet alleen verhelderend, maar vooral ook inspirerend om de volgende stappen te zetten in de energietransitie en om de opwarming te temperen.
Twee toekomstscenario's vormen de spil van het boek. Scenario's die hij enkele jaren terug al heeft uitgeprobeerd in zijn artikelen, waardoor op basis van reacties en aanvullingen van de lezers nieuwe versies hebben kunnen ontstaan. Mommers maakt zo op een leuke manier gebruik van scenarioplanning, een belangrijke onderzoeksmethode uit de wereld van toekomstverkenning. De scenario's zijn extremen, waarbij de ene een somber beeld schetst over de bereidheid tot maatregelen, de gevolgen voor de economie en kansengelijkheid, en de andere een hoopvolle toekomst, waarbij zowel de kosten als de kansen worden genoemd. Mommers realiseert zich volkomen dat de toekomst nooit het ene of het andere zal worden, maar altijd een mengvorm. En toch helpt deze manier van scenariodenken om mogelijkheden te ontdekken en hoopvol te zijn over onze kansen om de omwenteling te maken niet in het hittetijdperk aan te komen.
Je zou kunnen denken dat een boek over klimaat en energie vol zit met donkere bespiegelingen en waarschuwingen over wat we moeten doen voordat het te laat is. Mommers is erin geslaagd om het inderdaad een hoopvol boek te laten zijn. Hij schuwt er niet voor zijn mening te tonen en daarin een stuk activisme bloot te leggen, maar nooit op een onsympathieke manier. Zowel voor de lezers van De Correspondent als voor degenen die zijn eerdere stukken gemist hebben biedt Hoe gaan we dit uitleggen verdieping op het klimaatdebat en aanknopingspunten voor de energietransitie.
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.