trefwoord
Bore-out: Wanneer Verveling op het Werk Ziekmakend Wordt
Waar burn-out door iedereen wordt herkend als een serieus probleem, blijft bore-out nog vaak onderbelicht. Een bore-out ontstaat als je structureel te weinig uitdaging hebt. Dit kan net zo uitputtend zijn als een burn-out. In 2024 lag het aantal dagen waarop een werkende zich ziek meldde vanwege cognitieve onderbelasting 5,5 keer zo hoog als in 2021, wat toont hoe urgent dit probleem is geworden.
Bore-out wordt ook wel 'kantoorziekte' genoemd en kenmerkt zich door chronische verveling, onderbenutting en gebrek aan zingeving op het werk. Een bore-out is een psychische aandoening veroorzaakt door chronische verveling en onderprikkeling op het werk. Hoewel het de tegenpool is van een burn-out - ontstaan door onderbelasting in plaats van overbelasting - zijn de symptomen verrassend vergelijkbaar: uitputting, demotivatie en stress.
Spotlight: Marjo Crombach
Boek bekijken
Boek bekijken
Het Cruciale Verschil: Burn-out versus Bore-out
Het verschil tussen beide uitputtingsvormen is fundamenteel. Het verschil tussen bore-out en burn-out ligt in de oorzaak van de stress. Bij een bore-out is verveling en onderbelasting de oorzaak, terwijl bij een burn-out juist overbelasting het probleem is. Bij burn-out zijn mensen overprikkeld, bij bore-out juist onderprikkeld.
Waar burn-out ontstaat door te veel eisen, deadlines en werkdruk, ontwikkelt bore-out zich door te weinig uitdaging, zinloos werk of onderbenutting van capaciteiten. Beide kunnen echter leiden tot identieke klachten: uitputting, motivatieverlies en lichamelijke symptomen.
SPOTLIGHT: Bart Flos
Boek bekijken
Herkenning: De Symptomen van Bore-out
Enkele veelvoorkomende bore out klachten zijn: Langdurige verveling: medewerkers klagen over een gebrek aan uitdagend werk en een gevoel van repetitie. Lusteloosheid: ze missen energie en enthousiasme voor hun taken. Depressie: een bore out kan in sommige gevallen zelfs leiden tot depressie. Andere signalen zijn concentratieproblemen, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en slaapproblemen.
Mensen met bore-out voelen zich vaak gevangen. Volgens coach en schrijver Frouke Vermeulen voel je je bij een bore-out gevangen in je lichaam: de energie die erin zit kan er niet uit omdat je werk je op geen enkele wijze daartoe prikkelt. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal van verveling, frustratie en uiteindelijk uitputting.
Hoogsensitiviteit en Bore-out: Een Bijzondere Combinatie
Hoogsensitieve personen (HSP) zijn extra gevoelig voor bore-out vanwege hun sterke behoefte aan stimulatie en variatie. Zij hebben meer prikkels nodig om zich goed te voelen en zijn daarom eerder geneigd tot verveling in monotone werkomgevingen.
Boek bekijken
Purpose en Betekenis: De Kern van Werkgeluk
Moderne werknemers zoeken niet alleen een salaris, maar ook betekenis in hun werk. Mensen die een bore-out ervaren, voelen zich vaak onderbenut, niet uitgedaagd en missen zingeving in hun werk. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit, laag zelfvertrouwen en zelfs lichamelijke klachten.
Boek bekijken
Mensen met een (dreigende) bore-out houden zich namelijk vaak veel te lang gedeisd. Naast het taboe en gevoelens van boosheid, schaamte en schuld, speelt hierbij ook de houding van de werkgever een rol. Uit: Bore-out - Over chronische verveling op je werk
De Organisatorische Aanpak: Wat Werkgevers Kunnen Doen
Als werkgever is het essentieel om proactief te handelen wanneer je vermoedt dat een medewerker te maken heeft met een bore out. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen: Open communicatie: moedig medewerkers aan om hun gevoelens en zorgen te delen. Regelmatige één-op-één gesprekken kunnen vroege signalen opvangen.
Werkgevers kunnen bore-out voorkomen door nieuwe uitdagingen te bieden, taken te variëren en medewerkers bij passende projecten te betrekken. Het gaat erom de 'sweet spot' te vinden tussen verveling en overweldiging.
Boek bekijken
Het anti-sleurboek De kunst is om de 'sweet spot' te vinden tussen verveling en overweldiging. Door regelmatig je taken en verantwoordelijkheden te evalueren, kun je actief bore-out voorkomen en meer voldoening in je werk vinden.
Naar een Toekomst Zonder Bore-out
Bore-out is geen luxeprobleem, maar een serieuze bedreiging voor zowel individueel welzijn als organisatorische productiviteit. De situatie wordt vaak verergerd doordat slachtoffers zich schamen voor hun verveling - want hoe kun je klagen over te weinig werk in een maatschappij die drukte verheerlijkt?
Door bewustwording, open communicatie en proactieve aanpak kunnen we bore-out voorkomen. Het begint met erkenning dat zinvol werk een basisrecht is, niet een privilege. Alleen zo kunnen we werkplekken creëren waar mensen daadwerkelijk kunnen bloeien.