Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Wat speelt hier?

Laat de onderstroom spreken

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789024455928
10
Voormalig top 10Totaal 55 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 1340Hoogste positie: 3
Direct te downloaden

Samenvatting

'We hebben iedereen betrokken bij het plan en toch komt er steeds weer weerstand boven.' 'We hebben meermalen duidelijke afspraken gemaakt, maar niemand brengt ze in praktijk.'

In zulke situaties verzuchten we vaak: 'Het zit in de onderstroom. We hebben alles geprobeerd, maar het ligt buiten onze invloed.' Dat maakt de onderstroom tot een vergaarbak waarin iedere logica lijkt te ontbreken. Lijkt, want ook in de onderstroom zitten wetmatigheden. Als je die kent, kun je begrijpen wat zich in dat ongrijpbare afspeelt.

Soms hoef je niet in te grijpen of op te lossen, maar gaat het erom te zien wat niet gezien wordt en te erkennen wat niet erkend wordt. Dit boek gaat over dat ongrijpbare deel van veranderprocessen. Wanneer je merkt dat je steeds weer in dezelfde moeizaamheid terechtkomt, of het gevoel hebt dat er onder de oppervlakte meer speelt.

Ardon en Van der Zwan geven de onderstroom een stem. Door de wetmatigheden te ontrafelen en te illustreren aan de hand van alledaagse praktijksituaties. Zij doen dit vanuit het zogenoemde systemisch perspectief. Je zult ontdekken dat weerstand vaak geen verzet is tegen vernieuwing, maar eerder het beschermen van iets kostbaars. En dat mensen vanuit loyaliteit soms anders handelen dan ze hadden afgesproken. Dit boek biedt concrete handvatten om veranderprocessen effectiever te benaderen en begint waar gangbare veranderbenaderingen zijn gestrand.

Specificaties

ISBN13:9789024455928
Trefwoorden:onderstroom
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:176
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:10-5-2023
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (5)

recensie
Wat speelt hier? - ‘Nuttige input om de onderstroom te ontdekken’
Elly Stroo Cloeck | 5 oktober 2023
Systemisch werken had voor mij vaak een wat zweverige, alternatieve associatie. Dat veranderde langzaam, en dit boek maakt er een eind aan. In ‘Wat speelt hier?’ laten Arend Ardon (psycholoog en bedrijfskundige) en Cynthia van der Zwan (organisatiepsycholoog) zien hoe systemisch werken een onmisbaar onderdeel is van verandermanagement.
Lees verder
recensie
Wat speelt hier? - ‘Prima inleiding in het systemisch perspectief’
Charles Engelen | 25 september 2023
Van der Zwan en Ardon hebben vanuit hun samenwerking als begeleiders in organisaties een praktisch boek geschreven over werken met de onderstroom in teams. ‘Wat speelt hier?’ is bedoeld voor mensen die niet bekend zijn met ‘het systemisch perspectief’. 
Lees verder
recensie
Wat speelt hier? ‘Waardevolle aanvulling op veranderliteratuur’ 
Henk Jan Kamsteeg | 13 juni 2023
Een boek over verandermanagement met, jawel, een nieuwe insteek. Arend Ardon en Cynthia van der Zwan schreven met ‘Wat speelt hier?’ een waardevolle aanvulling op de talloze boeken die al over dit onderwerp verschenen.
Lees verder
recensie
Wat speelt hier? - ‘Maakt het verleden bespreekbaar’
Jan Hoogstra | 7 juni 2023
Waarom lukken gewenste veranderingen toch vaak niet? Soms zie je waarom er weerstand is, vaker krijg je er geen grip op. Dan heeft het vaak de onderstroom te maken. In ‘Wat speelt hier?’ leggen Arend Ardon en Cynthia van der Zwan de vinger op de zere plek. Met als ondertitel ‘laat de onderstroom spreken’ is hun doelstelling helder: het in kaart brengen van de onderstroom om zodoende veranderingen te laten slagen.  
Lees verder
recensie
Wat speelt hier? - ‘Taal, inzichten en handvatten voor de onderstroom’
Rudy Kor | 25 mei 2023
In ‘Wat speelt hier?’ besteden Arend Ardon en Cynthia van der Zwan aandacht aan het ongrijpbare deel van veranderprocessen. Dat zijn de momenten wanneer je het gevoel hebt dat er onder de oppervlakte meer speelt dan wat zichtbaar is. De auteurs noemen dit de ‘onderstroom’.  
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

interview
Wat je buitensluit, wint aan invloed
Ronald Buitenhuis 27 juni 2023 De onderstroom in organisaties is als fietsen met tegenwind. Je ziet het niet, maar het is er wel. In hun boek Wat speelt hier? gaan Arend Ardon en Cynthia van der Zwan op zoek naar wat onderstromen in organisaties zijn en hoe je daar mee om kunt gaan. Negeren van onderstromen is een slechte raadgever. ‘Wat je buitensluit, wint aan invloed. Wat je wegduwt, komt altijd weer naar boven.’ Een pleidooi voor kijken met een systemische bril in plaats van een focus op het individu of een issue.
video
Als veranderen lastig wordt kijk je naar de onderstroom
Karin de Zwaan 26 mei 2023 In dit gesprek gaat host Ronnie Overgoor in gesprek met Arend Ardon en Cynthia van der Zwan over hun boek 'Wat speelt hier?'. Ze onderzoeken het concept van de onderstroom in verandermanagement en het belang van een systemische benadering om gedrag en patronen binnen organisaties te begrijpen.

Over Arend Ardon

Arend Ardon (1967) is sociaal psycholoog en bedrijfskundige en eigenaar van The Change Studio, een bureau dat inspirerende trajecten begeleidt op het gebied van leiderschap en vernieuwing. Ook treedt hij op als spreker en is hij als kerndocent aan diverse business schools verbonden. Hij doceert aan diverse business schools, onder meer als kerndocent aan de School of Business and Economics van de Maastricht University. Zijn onderzoek, waarop hij in 2009 promoveerde aan de VU in Amsterdam, kreeg veel aandacht in de media (landelijke dagbladen, managementbladen, radio en tv). Arend Ardon schreef eerder de bestsellers Doorbreek de cirkel! en Ontketen vernieuwing!.

Andere boeken door Arend Ardon

Over Cynthia van der Zwan

Cynthia van der Zwan (1977) is organisatiepsycholoog en systemisch leiderschaps- en teamcoach. Als partner bij The Change Studio begeleidt zij (directie- en management) teams in hun effectiviteit op het gebied van samenwerking en communicatie. Ook helpt zij managers en medewerkers hun persoonlijke kracht te vergroten. Naast haar werk bij The Change Studio coacht Cynthia individuen en werkt zij met familieopstellingen vanuit haar praktijk inPerspectief. Ook is zij als systemisch coach verbonden aan Bloom Psychologie.

Andere boeken door Cynthia van der Zwan

Inhoudsopgave

Hoe het begon 7

Begrip van de onderstroom 10

1. Veranderen met een systemische bril 13
Begrijp het ongrijpbare

De onderstroom in jouw praktijk 32

2. ‘Ze schieten steeds in de weerstand’ 35
Zie de koestering van wat was
3. ‘We blijven maar praten’ 51
Heb oog voor patronen van (on)trouw
4. ‘Dat team versleet al vijf teamleiders’ 65
Herken de kracht van belaste plekken
5. ‘Daar gaan zij niet over’ 81
Kijk naar de ordening van plekken
6. ‘Nieuwe richting, geen verandering’ 95
Orden de sturende principes
7. ‘Zij zijn nooit tevreden’ 115
Onderzoek de balans tussen geven en nemen
8. ‘De samenwerking komt maar niet van de grond’ 131
Onderzoek hoe partijen elkaar gevangen houden

Werken met de onderstroom 148

9. Kijken, luisteren en verduren 151
Wees je bewust van jouw rol
Persoonlijk bericht aan de lezer 163

Over de auteurs 165

Bijlagen 10
Wat speelt hier? 168
In het kort 168

Eindnoten 173

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wat speelt hier?