
Lees verder
Arjan van Witteloostuijn is als hoogleraar verbonden aan Tilburg University, de Universiteit Antwerpen, de Antwerp Management School en de Cardiff Business School.
Meer over Arjen van WitteloostuijnHet is onrustig in het Nederlandse bedrijfsleven. Acquisities en fusies zijn schering en inslag, topmanagers komen en gaan, verlieswaarschuwingen volgen op winstaankondigingen. De Nederlandse onderneming gaat steeds meer lijken op het Amerikaanse bedrijf. Het belang van de aandeelhouders staat voorop, de ontwikkelingen op de beurs vormen het richtsnoer voor het handelen van vele topmanagers. Het gevolg is een kortzichtige jacht op korte termijn rendementen. Investeringen leiden op korte termijn niet tot winst of besparingen, zoals inkrimping van het personeelsbestand wel: de anorexiastrategie is geboren.
De verspreiding van de anorexiastrategie onder invloed van het aandeelhouderkapitalisme heeft verstrekkende gevolgen voor het veel geroemde Nederlandse poldermodel. De oriëntatie op de aandeelhouder en de beurs betekent dat andere belangen hieraan ondergeschikt worden gemaakt, vooral die van de werknemers. Zij worden steeds meer als kostenpost gezien en niet als hulpbron.
Arjen van Witteloostuijn, hoogleraar bedrijfseconomie en bedrijfskunde, stelt in dit boek op aangenaam polemische wijze de anorexiastrategie aan de kaak. Hij analyseert op scherpzinnige wijze de huidige bedrijfseconomische mores en plaatst deze tegen de achtergrond van de macro-economische en internationale ontwikkelingen. Verder schenkt hij aandacht aan de processen van internationalisering en technologiesering die in de moderne economie werkzaam zijn. Van Witteloostuijn doet meer dan het saneergedrag van de grote 'werkgevers' onder de loep nemen, hij geeft ook aan hoe het anders kan. Hij laat zien dat een grotere zorg voor het personeel en aandacht voor innovatieve investeringen uiteindelijk belangrijker stappen zijn op weg naar duurzame winstverbetering dan de botte bijl van de saneerbeul.