Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Maakkracht

Een nieuwe benadering voor complexe vraagstukken

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789047015598
Voormalig top 100Totaal 99 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

In een tijd van grote maatschappelijke problemen voelen we ons vaak machteloos. Hoe graag we ons als burgers, beleidsmedewerkers of bestuurders ook willen inzetten voor een betere samenleving, onze huidige manier van problemen oplossen blijkt niet toereikend.

Waarom lukt het niet om dat wat we belangrijk en goed vinden, centraal te stellen in de manier waarop we de samenleving vormgeven? Wat we nodig hebben is een heel andere denk- en werkwijze: die van kunstenaars en ontwerpers.

Door de grote problemen van deze tijd te gaan zien als ontwerpopgaven, kunnen we het bestaande systeem radicaal veranderen. Een creatieve maker kan met verbeeldingskracht en lef misstanden aankaarten. Empathisch onderzoek leidt tot nieuwe voorstellen. En door daar alle belanghebbenden bij te activeren, ontstaan draagvlak en ruimte voor een nieuwe omgang met het vraagstuk.

In 'Maakkracht' tonen Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten hoe iedereen in vijf stappen problemen kan aanpakken als een maker, en de aanzet kan geven tot echte, blijvende verandering.

Specificaties

ISBN13:9789047015598
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:172
Druk:1
Verschijningsdatum:19-10-2022
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Maakkracht - ‘Boeiend boek over de kracht van makerschap’
Teun van Aken | 7 februari 2023
In ‘Maakkracht’ laten Tabo Goudswaard & Jetske van Oosten zien hoe kunstenaars met hun maakkracht complexe vraagstukken te lijf kunnen gaan. De huidige manier om maatschappelijke problemen op te lossen voldoet namelijk niet langer. Een nieuwe benadering is nodig. Als we maatschappelijke vraagstukken gaan zien als ontwerpopgaven kunnen we heel goed de denk- en werkwijze van kunstenaars en ontwerpers inzetten.
Lees verder
recensie
Maakkracht - ‘Aanrader voor bestuurders, beleidsmakers en veranderaars’
Sjors van Leeuwen | 12 december 2022
We hebben te maken met grote, complexe uitdagingen. Denk aan de energietransitie, woningentekort of het migratievraagstuk. Om dit soort grote maatschappelijke problemen te kunnen oplossen hebben we een hele andere denk- en werkwijze nodig: die van kunstenaars en ontwerpers. In ‘Maakkracht’ lees je hoe je in vijf stappen een ‘maker’ wordt en de aanzet kan geven tot echte, blijvende verandering.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Met maakkracht verander je samen het systeem
Peter Spijker 27 december 2022 Ons sociaaleconomische systeem blijkt onvoldoende opgewassen tegen de huidige maatschappelijke opgaven. In ‘Maakkracht’ pleiten Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten voor een radicaal nieuwe manier van denken en werken. Door ruimte te bieden aan de gedrevenheid van de mens, ontstaan er onvoorziene oplossingen voor complexe vraagstukken.

Over Tabo Goudswaard

Tabo Goudswaard is social designer. Hij is spreker, programmamaker en adviseur bij diverse ministeries, culturele instellingen, opleidingen en fondsen. Tabo is medeoprichter van de Sociaal Creatieve Raad, een lobbyclub voor nieuwe waarden en verbeelding. JETSKE VAN OOSTEN is opgeleid als architect en filosoof en begeleidde diverse ruimtelijke transitievraagstukken. Ze is lid van de Sociaal Creatieve Raad en adviseert overheden, onderwijsinstellingen en zorgorganisaties.

Andere boeken door Tabo Goudswaard

Over Jetske van Oosten

Jetske van Oosten (’s Hertogenbosch, 1978) ontwerpt verandering. Als kernlid van de Sociaal Creatieve Raad maakt ze zich sterk voor een meer geïntegreerde manier van denken en handelen, dwars door sectoren en domeinen heen. Ze verbindt partijen om voorbij de grenzen van de eigen organisatie samen te werken aan grotere maatschappelijke doelen. Opgeleid als filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en architect aan de TU Delft deed ze als managementconsultant bij Vannimwegen en programmaleider bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ruime ervaring op in het aanjagen en begeleiden van ruimtelijke transitieopgaven. Jetske werkt als onafhankelijk adviseur voor uiteenlopende opdrachtgevers in de zorg, welzijn, onderwijs en ruimtelijke ordening. Ze is onder andere hoofddocent van de Health Hub Academy, toezichthouder bij zorginstelling Aveleijn, commissielid bij het Agis Innovatiefonds, programmamaker voor de Dutch Design Week en kwartiermaker voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Andere boeken door Jetske van Oosten

Inhoudsopgave

Inleiding

Een radicaal nieuwe manier van kijken en werken

De systeemparadox
Makerschap

Stap 1: De Waakhond
Het agenderen van een probleem

Stap 2: De Schatgraver
Het onderzoeken van het systeem

Stap 3: De Initiator
Het voorstellen van een alternatief

Stap 4: De Verkenner
Het testen van het voorstel

Stap 5: De Waarmaker
Het verankeren van de systeemverandering

Epiloog
Donkere materie
Over de auteurs
Noten
Colofon

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Maakkracht