Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Weten hoe het werk werkt

De Vanguard Methode voor managers

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2014 9789462760059
Voormalig top 100Totaal 30 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Dit boek gaat over de vragen waar (top)managers en bestuurders in dienstverlenende organisaties voor staan. Het gaat over oplossingen die niets oplossen, maar toch steeds opnieuw gebruikt worden en het dominante managementdenken dat daar achter zit.

'Weten hoe het werk werkt' laat zien dat een fundamentele verandering van een (dienstverlenende) organisatie mogelijk is. Het start met te leren kijken naar de eigen organisatie vanuit het perspectief van de klant. Door zelf het werk in te gaan, en op een systematische wijze te onderzoeken hoe het werk werkt en vooral waarom het werk is zoals het is, kunnen de onderliggende patronen en oorzaken van het presteren van de organisatie helder gemaakt worden.

Deze aanpak vraagt een heel andere manier van denken over werk en het organiseren van werk. Dit boek illustreert met talloze voorbeelden waar je uit kunt komen wanneer je juist als topmanager of bestuurder je eigen denken durft uit te dagen.

Mirjam Coret laat zien dat veel kennis verborgen zit in het werk en dat managers alleen door het werk in te gaan kunnen leren hoe ze hun organisatie en de dienstverlening beter kunnen inrichten om klanten te geven waar ze behoefte aan hebben, en bovendien tegen veel lagere kosten.

Specificaties

ISBN13:9789462760059
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:233
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:29-4-2014
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Lezersrecensies

4.7 van de 5
6 stemmen
5
0
1
0
0

Over Mirjam Coret

Mirjam Coret (1957) heeft orthopedagogiek gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft o.a. gewerkt bij het Mobiel Crisisteam in Amsterdam en enkele jaren in de jeugdzorg. In 1986 is ze overgestapt naar de ICT en heeft daarin tot 1992 in verscheidene IT-functies gewerkt. Vanaf 1995 werkte zij als freelance-communicatietrainer bij uiteenlopende organisaties via Broers & Partners. Haar werkzaamheden gingen allengs over in organisatieadvieswerk bij onder andere ziekenhuizen, apotheken en kinderdagverblijven. Als organisatieadviseur bleef zij steeds op zoek naar methoden die organisaties helpen het werk beter te doen. In die zoektocht kwam zij de systeemaanpak volgens de Vanguard Methode tegen. In 2007 startte zij Vanguard Nederland. Zij heeft interventies gedaan in Engeland (bij een bank en een gemeente) en in Nederland (cultureel archiefinstelling, bibliotheken, diverse organisaties in de jeugdzorg, politie, diverse gemeenten en een provincie). Haar ervaringen met die methode heeft zij met haar toenmalige collega-consultants beschreven in het boek Weten hoe het werk werkt. De trajecten hadden een gemeenschappelijk element in de onverwachte factoren, die bepalend waren voor het verloop en het resultaat van een interventie. De complexiteitstheorie van Dave Snowden gaf een theoretische verklaring voor de opgedane ervaringen. Een complex systeem kent zoveel factoren, dat het openstaan voor en gebruik maken van de diversiteit aan kennis, kunde en ervaringen essentieel is in interventies. Voor een geslaagde interventie zijn naast de aanpak van een systeem, ook factoren op team- en individueel niveau van belang. Haar deskundigheid en ervaring heeft zij met name toegepast in de jeugdbeschermingsketen. Jeugdbescherming Amsterdam begeleidde zij tussen 2011-2014. Deze organisatie werd in 2014 de Overheidsorganisatie van het Jaar in Nederland en werd in 2015 Europese Overheidsorganisatie van het jaar. In 2019 en 2020 stond zij ook mede aan de basis van het in de dagelijkse praktijk anders inrichten van de jeugdbeschermingsketen. In Amsterdam heeft ze meegewerkt aan de pilot Blijvend Veilig: zes organisaties die niet meer in estafette achter elkaar werken, maar als één organisatie die hulp biedt van begin tot eind. Dat is werken met managers en medewerkers op systeem-, organisatie-, team- en individueel niveau. Haar expertise is organisaties helpen de uitvoering volgens ‘werken vanuit de bedoeling’ te laten functioneren. Openstaand voor, rekening houdend met en werkend aan allerlei factoren die daarop van invloed blijken te zijn. Samen met managers en medewerkers een bijdrage leveren aan het werk in het publieke domein en het werk ‘beter te laten werken’ voor klanten/gebruikers/cliënten/inwoners, is waar zij voor gaat.

Andere boeken door Mirjam Coret

Over Chrétien Felser

Chrétien Felser (1949) studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Mirjam is hij partner van Vanguard Nederland. Na een halfjaar in Engeland te hebben gewerkt voor een groot energiebedrijf, werkte hij de afgelopen jaren aan opdrachten voor Bureau Jeugdzorg, een gemeente, bibliotheek en de politie.

Andere boeken door Chrétien Felser

Over Anneke Schreel

Anneke Schreel (1967) is opgeleid als tolk-vertaler Frans en Russisch. Sinds 2003 is zij zelfstandig adviseur. Anneke werkte meerdere perioden in Engeland voor verschillende gemeenten en een woningcorporatie. De afgelopen jaren deed zij interventies bij stadsdelen, gemeentelijke instellingen en verschillende bibliotheken en culturele instellingen in Gelderland.

Andere boeken door Anneke Schreel

Over Michiel Grünwald

Michiel Grünwald (1965) begeleidt sinds 2012 organisaties die zich willen ontwikkelen tot lerende organisaties. Het voortdurend verbeteren van de dienstverlening staat centraal, waarbij hij inzichten uit het systeemdenken en de complexiteitstheorie gebruikt. Hij zoekt de verbetering van complexe systemen, zoals organisaties, niet zozeer in het verbeteren van individuele elementen maar juist in de samenhang en de verbinding tussen die elementen. Hij brengt mensen in organisaties met elkaar in gesprek over het werk door samen met hen te onderzoeken hoe het werk nu werkelijk gaat om vervolgens stap voor stap verbeteringen te ontwikkelen. Michiel studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1999 tot 2012 vervulde hij verschillende leidinggevende functies bij de gemeente Amsterdam, als teamleider, (waarnemend) sectormanager en interim-manager. Hij is co-auteur van Weten Hoe Het Werk Werkt over de Vanguard-methode.

Andere boeken door Michiel Grünwald

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1. Barsten in de spiegel
1.1 Het ziekenhuis
1.2 De politie
1.3 De gemeente
1.4 ICT: een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen
1.5 De scherven bijeengeveegd

2. Anders denken
2.1 Hoe managers denken
2.2 Er is een andere manier

3. In het werk
3.1 De Vanguard Methode
3.2 Hoe Vanguard werkt
3.3 Vragen uit de Vanguardaanpak

4. Verbeter het werk
4.1 Wat is de bedoeling van het werk?
4.2 Hoe ziet ‘perfect’ eruit?
4.3 Hoe ziet ‘schoon’ eruit?
4.4 Hoe weet je dat werk beter gaat?
4.5 Tegen welke obstakels loop je aan als je probeert het werk perfect en schoon uit te voeren?
4.6 Hoe worden kwesties opgepakt?
4.7 Welke andere rollen en deskundigheden heb je nodig?
4.8 Hoe ontwikkel je deskundigheid?
4.9 Hoe krijg je de rest van de organisatie mee in de verandering? Wie eerst en wie later?
4.10 Hoe leer je managers in het werk om de goede dingen te doen?
4.11 Hoe neem je (keten)partners en toeleveranciers mee in het proces?
4.12 Hoe zorg je voor duurzaamheid van de verandering in de organisatie?
4.13 Hoe communiceer je over veranderen?
4.14 Tot slot

5. Aan het werk
5.1 Wat is goed leiderschap?
5.2 Obstakels voor goed leiderschap
5.3 En dan de praktijk

6. In een traditie
6.1 William Edwards Deming
6.2 Taiichi Ohno
6.3 Russell Ackoff
6.4 Chris Argyris
6.5 Frederick Irving Herzberg
6.6 Alfie Kohn
6.7 John Seddon

Literatuur
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Weten hoe het werk werkt