Projecten geven structuur en kaders. Bovendien geven ze een gevoel van grip op iets onvoorspelbaars als een verandering of een innovatie. Maar met de veelheid aan projecten die binnen organisaties spelen zien we nog iets anders gebeuren: de ziel verdwijnt eruit. Er staan tegenwoordig nog maar weinig mensen te trappelen als er wordt aangekondigd dat er weer een nieuw project aankomt. En laten we eerlijk zijn: een rol als ‘resource' of ‘stakeholder' klinkt ook niet bijster aantrekkelijk.
Het boomhutgevoel is ontstaan uit verwondering. Ik verbaasde me er als projectleider en programmamanager al jaren over dat projecten niet veel meer gebruikt werden als broedplaats. Juist omdat projecten per definitie tijdelijke gelegenheidsorganisaties zijn, kunnen het perfecte ateliers of laboratoria zijn om nieuwe manieren van werken uit te proberen. Om te experimenteren met innovatieve vormen van samenwerking, aansturing of communicatie. Maar ook om onze eigen talenten op een andere manier in te zetten en verder te ontwikkelen.
Het boomhutgevoel is een resultaat van mijn persoonlijke zoektocht naar hoe we veel meer positieve energie, bezieling en menselijkheid kunnen brengen in projecten. Wat kunnen we leren van de manier waarop we als kinderen samenwerkten aan een project? Ik dacht terug aan de boomhutten die ik in zomervakanties bouwde met een groep vriendjes. Waarom maakte dat zo'n golf aan creativiteit en levenslust los? En waarom hebben onze ‘volwassen projecten' tegenwoordig nog maar zelden dat effect? Ik onderzocht de ingrediënten van dat boomhutgevoel en hoe we die weer kunnen integreren in onze projectaanpak.
Maar alleen het terugbrengen van die bestanddelen is niet genoeg. Hoe je het ook wendt of keert, er veranderen dingen in ons volwassen leven. Als je in je professsionele rol met projecten te maken hebt, is er meestal geen sprake van vrijwilligheid of vrijblijvendheid. We hebben te maken met de context van een organisatie, met rollen en hiërarchie. Daarnaast veranderen onze behoeften van simpelweg plezier hebben naar een verlangen naar voldoening, betekenis en persoonlijke groei. Dit zijn de bestanddelen die je nodig hebt om een volwassen variant van het boomhutgevoel te ontwikkelen. In de praktijk blijken projecten een prima vehikel te zijn om ook in die behoeften te voorzien. Het vraagt alleen om een andere manier van kijken en om bewustwording.
Projecten gaan niet meer weg. Sterker nog, ik durf te voorspellen dat het er alleen maar meer zullen worden. Daarom is het tijd om anders naar projecten te gaan kijken. Minder als alleen een structuur met een set spelregels en meer als een beweging die je binnen de organisatie wilt aanbrengen. Met aandacht voor de menselijke kant, voor het stimuleren van creativiteit, verantwoordelijkheid en ondernemerschap. Om dat te realiseren is een vorm van leiderschap nodig: inspirerend projectleiderschap. Je bent als projectleider een leider-zonder-macht en je hebt maar één instrument tot je beschikking en dat ben jij zelf.
In Het boomhutgevoel vind je inzichten, praktische tools en implementatietips om inspirerend projectleiderschap te ontwikkelen en om meer boomhutgevoel in projecten te organiseren. De combinatie met mijn persoonlijke verhalen maakt het een ander soort boek dan de meeste boeken over projecten of over projectmanagement. Het is mijn intentie om elke lezer bewuster te maken van de dynamiek in en om projecten en van de manier waarop je verschil kunt maken in hoe projecten worden ervaren. Een bewust geleid project kan namelijk een krachtig ‘ripple effect' teweegbrengen in organisaties, die voelbaar blijft zelfs nadat het project al lang is afgerond.
Petra Kuipers heeft zich als zelfstandig projectleider en verandermanager gespecialiseerd in het vlottrekken van moeizame projecten. Zij werkt voornamelijk als trainer en coach voor projectleiders, teams en stuurgroepen. Daarnaast inspireert zij met haar artikelen, workshops en online masterclasses tot meer creativiteit, menselijkheid en plezier in projecten. Ze is de auteur van Het boomhutgevoel.
Over Petra Kuipers
Petra Kuipers werkt als organisatieadviseur en trainer en is gespecialiseerd in de thema’s leiderschap en verandering. Met haar bedrijf PRSPR begeleidt Petra organisaties, teams en professionals bij het ontwikkelen van die vormen van leiderschap, zodat ze niet alleen effectiever worden, maar bovendien menselijkheid, verbinding en inspiratie (terug)brengen in het werk.