Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Cashflow - Simpele stappenplannen naar financiële vrijheid

Als je de overheid mag geloven, mogen we steeds langer doorwerken, voordat we met pensioen mogen. Als ondernemer heb je nog een extra probleem: je bouwt geen pensioen op. Bovendien zorgen lockdowns en crisissen voor veel onzekerheid. Daarom ben ik gaan kijken naar manieren om meerdere inkomens te creëren, naast je standaardbaan of bedrijf. Met als doel je pensioenleeftijd drastisch te verlagen.

| 1 september 2022 | 3-4 minuten leestijd

In mijn nieuwe boek Cashflow interview ik mensen die naast hun bedrijf of baan een extra inkomstenbron (of meerdere) hebben gecreëerd, die hun financiële vrijheid hebben opgeleverd. Zo kun jij als lezer zien welk pad ze bewandeld hebben en voorkomen dat je dezelfde beginnersfouten maakt als investeerder in onder andere vastgoed, aandelen, forex en crypto.

Geldregels

Een van de dingen waar dit boek mee start, is je bewust maken van een aantal spelregels die met geld in het algemeen en investeren in het bijzonder te maken hebben. Zo zijn er regels die voor je werken, maar zeker ook regels die tegen je werken. ‘Geld is de bron van alle kwaad’ is overduidelijk een regel die tegen je gaat werken als je vermogen wilt opbouwen en cashflow wilt genereren met dat vermogen. Verder bespreken we de algemene regels, zoals ‘geef minder uit, dan er binnenkomt’ en ‘verlies geen geld, want dat kost geld’. Ogenschijnlijk open deuren, waar helaas in de praktijk zelden aan voldaan wordt.

Focus op cashflow

De babyboomers hadden een grote focus op vermogen. Maar net zoals het voor ons minder interessant wordt om ons eigen huis als pensioenpot te zien, gaat het voor deze generatie ook steeds minder draaien om het verzamelen van een grote zak geld. De meeste mensen hebben meer aan maandelijks terugkerende Cashflow, waarmee ze de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen. Bovendien is tegenwoordig vrijwel alles in abonnementsvorm verkrijgbaar (denk aan Netflix, auto’s, fietsplan, Hello Fresh) zodat je maandelijkse uitgaven stukken stabieler zijn dan pakweg 20 jaar geleden. Verder hebben veel mensen de droom om op jonge leeftijd de wereld rond te reizen en genieten ze liever nu al, dan die wereldreis uitstellen tot hun 70e. Door te focussen op Cashflow, in plaats van vermogen, kun je die reis een stuk dichterbij brengen.

Winnen van inflatie

Een van de grootste dieven van jouw spaargeld is inflatie. Jouw geld wordt elk jaar minder waard. Wanneer je dan ook nog eens amper rente ontvangt en belasting over je vermogen moet betalen, gaat dat spaarpotje hard achteruit. Daarom is het belangrijk om te investeren in ‘inflatieproof’ investeringen. Investeringen die minstens evenveel, maar liever meer rendement opleveren, dan de inflatie van je af probeert te snoepen.

Denk in principes

Veruit de meeste investeerders stellen zichzelf detailvragen en maken zich zorgen om ontwikkelingen op de korte termijn. Investeren is een marathon, geen sprint. Leer daarom om te denken op macro niveau. Denk in principes, zoals ‘wanneer een goed aandeel daalt in prijs, maar niet in waarde, dan is het in de uitverkoop. Bijkopen dus.’ Wie denkt in principes en op de lange termijn heeft meer plezier en rust in het investeren en haalt betere rendementen.

Je eigen cashflow-systeem

Een goed investeringsportfolio bevat meerdere beleggingscategorieën (wed nooit op 1 paard!) en is als een eco-systeem opgebouwd, zodat de rendementen van de ene categorie automatisch worden doorgezet naar een andere categorie. Zodat je maximaal het rente op rente effect kunt benutten. Dit lijkt zonder een goede toelichting nu wellicht complex, maar dit is eigenlijk vrij eenvoudig en snel te doen. Het belangrijkste is dat je begint. Want wie begint, begint het te snappen. En wie het snapt, bouwt meer cashflow op.

Over Mark Soons

Mark Soons is auteur, investeerder en mentor van succesvolle ondernemers en vermogende particulieren. Hij heeft meerdere bedrijven opgezet en verkocht. Met zijn bedrijf Mr. Cashflow B.V. helpt hij ondernemers een betere cashflow te halen uit hun bedrijf en hun investeringen in onder andere: ETF's/Aandelen, Vastgoed, Crypto en Investeringsfondsen. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden