Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Burn on! - Voorkom een burn-out in 5 duidelijke stappen

‘Burn on!’ van Ingrid Nieuwenhuijse belooft antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat je opbrandt - en hoe je jezelf uit gevarenzone helpt. In haar preview vertelt de auteur waarom ze haar boek schreef, en wat je ervan mag verwachten.

Ingrid Nieuwenhuijse | 3 oktober 2022 | 3-4 minuten leestijd

Het aantal mensen met chronische stress en met burn-out gerelateerde klachten is de laatste jaren schrikbarend hoog. Ik verwacht dat dit aantal de komende tijd blijft stijgen. Met de uitdagingen van deze tijd, zoals oorlog om de hoek, inflatie en klimaatproblemen, ervaren juist steeds meer mensen het leven als ‘heel moeilijk’. Ze voelen zich somber, maar stellen toch hoge eisen aan zichzelf en blijven maar doorjakkeren en jagen.

Voor de uitgebluste doe-het-zelver

In mijn werk als integraal vitaliteitscoach en -trainer gaat dit me aan het hart. Vaak zijn mensen met zulke klachten er namelijk niet snel genoeg bij. Dat brengt ze in een heel snel neerwaarts draaiende spiraal. Ze kloppen pas bij mij aan als ze nog nét niet omvallen, maar daar wel keihard op afstevenen. Uitgeblust of opgebrand. Op zo’n moment hebben we samen extra veel werk te doen, op veel verschillende vlakken.

Bijna altijd blijkt dat ze eerst hebben geprobeerd het ‘zelf op te lossen’. Bijvoorbeeld door meer te gaan bewegen, wat ik toejuich, of minder naar social media te kijken, óók heel goed. Ze hebben dan echter de rest nog niet aangepakt, zijn niet aan de slag gegaan met ‘het hele plaatje’. Terwijl bij het voorkomen van een burn-out alles met elkaar samenhangt. Door in samenhang te werken aan zowel hun fysieke balans, zingeving, zelfliefde, mentale balans als hun zelfregie, wakkert hun vlam weer aan.

Vijf duidelijke stappen om een burn-out te voorkomen

Natuurlijk haal ik er veel voldoening uit samen met hen aan de slag te gaan. Om stap voor stap de boel weer op de rit te krijgen. Toch knaagde het aan me, dat de kennis die ik heb en sommige oefeningen die ik aanreik niet ergens makkelijk in te zien waren. Vandaar dit boek, Burn on! met vijf duidelijke stappen om een burn-out te voorkomen. Zodat die dappere ‘ik doe het zelf wel’ klussers toch wat beter het geheel kunnen overzien en aanpakken.

De vijf stappen gaan over fysiek en mentaal in orde zijn, maar ook over zingeving, zelfliefde en de regie nemen. In andere woorden gaan ze dus over lijf, hoofd én hart. In een behapbaar stappenplan, met oefeningen die misschien soms doen denken aan ‘een open deur’. Dat zijn juist de oefeningen die vaak achterwege worden gelaten en die daarom extra belangrijk zijn bij het voorkomen van een burn-out.

Duik er diep in EN pas meteen praktisch toe

Ieder mens is anders, dus ik heb ernaar gestreefd voor elk wat wils in het boek te stoppen. Als we samen ‘live’ aan de slag gaan, pas ik me makkelijk aan, maar in een boek kan dat niet, daar staat alles immers al zwart op wit. Dus begint elke paragraaf met theoretische kennis, komt er daarna bewustwording en inzicht om als laatste over te gaan tot actie. Dus iets voor de denkers, iets voor de voelers en iets voor de doeners.

Ook staan er veel praktijkcasussen in het boek, om de theorie of de oefeningen nog duidelijker te maken. Ik beschrijf daarin hoe het met een ander ging bij het werken aan de stap. Ze zijn vaak erg verhelderend, soms een beetje grappig. Voor nog meer verdieping en hier en daar ‘verlichting’ heb ik aan elke paragraaf lees-, luister- of kijktips toegevoegd. Volop voeding dus om het vuur brandend te houden in Burn On!

Over Ingrid Nieuwenhuijse

Ingrid Nieuwenhuijse is integraal vitaliteitscoach en professioneel trainer. Zij helpt vastgelopen aanpakkers en doorzetters die willen weten hoe het anders kan. Zowel de medewerker op de werkvloer als de manager aan de top, in een eenmanszaak of een grote multinational. Ze hebben allemaal de vraag: hoe krijg ik grip op mijn leven en haal ik blijvend meer plezier en voldoening uit mijn werk?

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden