Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Africa: Reframing Political Leadership

Welke conclusies hebben mensen over jou getrokken vanwege je huidskleur, je nationaliteit, jouw baan of zelfs je lengte? ‘Oh je bent zo lang, je moet basketballen!’ Hoe vaak blijkt later dat deze stereotypen onjuist zijn, dat onze aannames verkeerd zijn? Nergens is dit meer waar dan op het Afrikaanse continent. Zijn de Afrikaanse staatshoofden bijvoorbeeld echt zo slecht als hun reputatie?

Deanne de Vries | 5 april 2023 | 2-3 minuten leestijd

Ik heb ze persoonlijk geïnterviewd, face-to-face, om erachter te komen. Nu kan je zelf beslissen! Kom met me mee voor een kopje koffie met presidenten uit verschillende landen in Afrika.

Waarheid

De functie van staatshoofd heeft zich ontwikkeld tot de machtigste instelling ter wereld. Ze kunnen oorlogen beginnen of beëindigen, economieën laten groeien of vernietigen, hun land in een betere of slechtere positie achterlaten, beslissen hoe (on)vriendelijk en (on)ethisch zaken worden gedaan in hun land.

De meeste mensen denken dat de staatshoofden in Afrika slechte, corrupte leiders zijn. Maar in de vele jaren dat ik in Afrika werkte, heb ik staatshoofden gezien die goed bezig waren hun land en het welzijn van hun burgers te verbeteren.

Waar ligt de waarheid?

Verhalen

We onthullen onszelf aan anderen door de verhalen die we over onszelf vertellen. De verhalen die met mij werden gedeeld, gaven niet alleen inzicht in de karakters van de staatshoofden, maar ook in hun leiderschapspraktijken en de rechtvaardiging van hun acties. Of het gebrek daaraan.

Ik ontdekte dat politieke en zakelijke leiders veel gemeen hebben. Degenen die het meest effectief zijn (dat wil zeggen: ze laten hun land en bedrijven beter achter dan toen ze aan de slag gingen) delen vergelijkbare kwaliteiten:

- Bewustzijn van de behoeften van hun mensen, hun eigen karakter en de ernst van hun rol als leider

- Brede werkervaringen, brede (in)formele opleiding, en een brede kennis over alles van economie tot onderhandelen en gezondheidszorg

- Heldere focus, doelstellingen, en ze zijn helder over hun vertrek

Glanzende dingen

De politiek leiders die ik interviewde, spaarden geen vuist als het ging om wat er misgaat. Ze waren openhartig over wie de ‘machten achter de troon’ zijn. De koloniale heersers zijn misschien vertrokken, maar hun bedrijven niet. Ze betreurden ook hoeveel van hun collega's, hun ministers en anderen gemakkelijk worden omgekocht met steekpenningen, beloften en allerlei ‘glanzende dingen’.

Dit boek gaat niet over veronderstellingen of theorieën, dit zijn ervaringen uit het echte leven van politieke leiders, een ‘front row seat’ voor politiek leiderschap in Afrika.

Lach mee met de verhalen over het ophangen van ‘je bent ontslagen’-brieven in de badkamer.

Trek uw wenkbrauwen op bij de botheid waarmee ze degenen verscheuren die naar hun mening nooit staatshoofd hadden mogen worden.

Denk na over onverwachte zinnen die hun leiderschap beschrijven: ‘ken jouw erfenis’, ‘het was mijn lot’, ‘erboven uitstijgen’, ‘heb jij de grondwet gelezen?’

Schud je hoofd bij de aanhoudende misvattingen van niet-Afrikanen (inclusief presidenten van andere landen!) die nog steeds denken dat Afrika één land is (waarop één Afrikaanse staatshoofd altijd antwoordt: ‘je kunt het googlen’).

Academici

En voor de academici: ik stel ook een nieuwe theorie over politiek leiderschap voor, op basis van mijn bevindingen. Er zijn slechts een handvol theorieën over politiek leiderschap die zijn gebaseerd op onderzoek dat uitsluitend in Afrika is uitgevoerd, waarvan de meeste niet gebaseerd zijn op interviews of persoonlijke interacties met staatshoofden. Mijn voorstel, Habitus: Leading from Life, vult deze ontbrekende kennis en biedt een nieuw en relevanter raamwerk dat gebaseerd is op de woorden van staatshoofden van verschillende landen in Afrika. Je leest erover in mijn boek.

Over Deanne de Vries

Dr. Deanne De Vries is an advisor and keynote speaker to investors and companies doing business in Africa. She has spent much of the past 30 years working, living and travelling across Africa for startups, global non-profits, venture capital firms and international organizations.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden