Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Motiverend coachen - Gespreksvoering voor duurzame gedragsverandering

Karen van Hoye, Olivira Bolsius en Marlies Jellema schreven Motiverend coachen, een boek over gespreksvoering voor duurzame gedragsverandering. Het is bedoeld voor mensgerichte beroepsopleidingen waarbij coachen op motivatie en veranderen onderdeel uitmaakt van de beroepspraktijk.

Karen van Hoye, Olivira Bolsius en Marlies Jellema | 11 juli 2023 | 3-5 minuten leestijd

Tijdelijk een gedragsverandering aangaan lukt veel mensen nog wel. Een paar kilo afvallen, oefeningen doen als je last hebt van je rug, stoppen met druggebruik, gaan sporten…. dit is niet het grootste probleem. Maar hoe zorg je nu dat je deze verandering ook vol kunt houden? In ons boek Motiverend coachen schrijven we over het motiveren van mensen tot gedragsverandering én wat er nodig is om dit vol te houden.

Als je met het beïnvloeden van gedrag te maken hebt, lopen we allemaal tegen hetzelfde aan. Waarom doen mensen niet wat je met ze afspreekt? Waarom houden ze niet vol? Zelfs niet als er veel op het spel staat, zoals gezondheid, werk, contact met de kinderen of huisvesting. En ach, als we naar onze eigen goede voornemens en pogingen tot gedragsverandering kijken, dan werkt het bij ons zelf niet heel veel anders. Bovendien is het zo dat we niet altijd weten dat we iets wel (of juist niet) doen. Heel wat gedrag is automatisch gedrag. Een eerste zeer belangrijke stap in het veranderen van gedrag is ons ook bewust te worden van datgene dat we onbewust doen. Dit kunnen we doen door te meten en te monitoren, maar ook door als coach het gedrag van onze client te spiegelen.

Wat werkt dan wel?

Omdat we veel studenten en hulpverleners zien worstelen met deze vraag hebben we het boek Motiverend coachen geschreven. Als basis hebben we motiverende gespreksvoering gebruikt, waarmee we praktische handvatten geven hoe je tijdens je gesprekken de motivatie tot gedragsverandering kunt bevorderen. Dit is een mooie basis. Om de verandering vol te houden weten we dat er meer nodig is dan motivatie en goede gesprekken alleen. Sterker nog, vaak komen we erachter dat iemand het wel erg belangrijk vindt om te veranderen, maar er dan nog niet zo veel vertrouwen in heeft om dit ook vol te houden. Daar is dus meer werk te doen. We zijn dieper gaan graven en hebben verschillende theorieën uiteen gezet. Positieve psychologie en de zelfdeterminatietheorie geven de lezer meer beeld van welke invloeden er spelen bij het inzetten en volhouden van gedragsverandering. We geven hierbij praktische voorbeelden en verwerkingsopdrachten.

De werkzame stof…

Volgens ons zijn er een aantal elementen die cruciaal zijn bij duurzame veranderingsprocessen. We hebben daarom praktisch uitgewerkt hoe je op een ethisch verantwoorde manier gebruik kunt maken van nudging. Het principe waarin mensen zichzelf een subtiel zetje in de rug geven om het gewenste gedrag in te zetten. Bijvoorbeeld door het ongewenste gedrag minder aantrekkelijk te maken en het gewenste gedrag juist heel aantrekkelijk en makkelijk te maken. Je kent de voorbeelden misschien wel. Door tijdens het avondeten een kleiner bord te nemen, waar ook nog een gekleurde rand omheen zit, ben je geneigd om minder eten op te scheppen. We dagen de lezer uit om aan de slag te gaan met allerlei verschillende nudges die aangebracht kunnen worden in het dagelijks leven.

Je doet het niet alleen

Nog veel te vaak wordt gedragsverandering gezien als iets van de persoon individueel. Zij heeft een probleem of is ziek. Oké, ze krijgt hulp van jou en er zijn vaak ook nog best dierbaren die willen ondersteunen. In dit boek bekijken we de gedragsverandering vanuit het systeem. Als 1 schakel in het systeem verandert, heeft dit invloed op andere schakels in het systeem. Hoe kun je hier rekening mee houden, op inspelen en gebruik van maken? En als die dierbare dan ook meekomt in gesprek, hoe zorg je dan dat dit gesprek goed verloopt? Dat de dierbare het niet helemaal overneemt, of dat de verwijten over en weer vliegen? Via helder uitgelegde communicatievaardigheden die getraind kunnen worden met je client en het systeem zorg je voor meer verbinding, begrip en afstemming. Een goede basis om te bouwen aan gedragsverandering.

Lekker praktisch!

Tot slot hebben we in boek heldere werkmodellen uitgewerkt waar je zo mee aan de slag kan. Met casuïstiek, voorbeeld zinnen, en oefeningen.

Wil je geïnspireerd worden hoe je aan de slag kunt met duurzame gedragsverandering? In ons boek lees je er nog veel meer over!

Over Karen van Hoye

Karen van Hoye werkt als docent bij Fontys Sporthogeschool. Daarnaast is ze studiecoach en begeleidt studenten in hun traject naar sportkundige. In 2015 haalde ze haar PhD in de bewegingswetenschappen en bestudeerde ze hoe je als coach mensen kunt helpen in hun eigen gedragsverandering.

Over Olivira Bolsius

Olivira Bolsius werkt als behandelaar, supervisor en trainer bij Iriszorg, verslavingszorg. Ze is gespecialiseerd in motiverende gespreksvoering en community reinforcement approach. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf Passie voor Motivatie.

Over Marlies Jellema

Marlies Jellema werkt als hogeschooldocent en programmaleider bij een aantal begeleidingskundige post-hbo-opleidingen en heeft een bedrijf in professionele training en coaching. Zij is internationaal erkend trainer in motiverende gespreksvoering.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Karen van Hoye, Olivira Bolsius, Marlies Jellema
Motiverend coachen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden