Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

80 werkvormen voor creatieve sessies 

Iedereen kan creatief zijn. Wat daarbij helpt, zijn creatieve werkvormen die je uitnodigen om anders naar een vraagstuk te kijken. In de nieuwe editie van '80 werkvormen voor creatieve sessies' delen Rozemarijn Dols en Josine Gouwens 80 van dit soort werkvormen. In een extra hoofdstuk in deze uitgebreide versie gaan ze in op creatieve rolmodellen, duo’s en teams. 

Rozemarijn Dols, Josine Gouwens | 2 januari 2024 | 3-4 minuten leestijd

80 werkvormen voor creatieve sessies bevat inspirerende werkvormen voor de verschillende fasen in het creatieve proces die je uitdagen om de grenzen van je gedachten op te rekken. Zo kun je op verschillende manieren werken aan nieuwe ideeën die uiteindelijk tot innovaties en verbeteringen leiden.

Nieuwe editie

Ook in deze editie zijn sommige werkvormen door ons zelf ontworpen, andere hebben we verzameld en bewerkt. Door onze verschillende achtergronden (Dols is organisatiepsycholoog en Gouwens econoom, red.) is de variëteit in werkvormen groot. Dat maakt dit boek rijker dan wanneer het door een van ons beiden zou zijn geschreven. Andere schatten die wij in dit boek hebben gestopt kom je al bladerend tegen, het zijn mooie citaten, stukken uit liedjes, films, uitleg van theorie, tips en voorbeelden uit de praktijk.

Door al die verschillende bronnen vind je in dit boek een combinatie van psychologische, projectieve technieken én analytische, rationele technieken om creativiteit aan te boren. Wij noemen ons boek daarom trots een schatkist vol ideeën waar je uit kunt putten om creatieve ideeën te genereren.

We delen een greep uit de schatkist.

VOORWAARDEN CREEREN

Als je met een groep werkt, is het belangrijk om deelnemers in de stemming te brengen door ‘stretchoefeningen’ aan te reiken om de creatieve denkspier los te maken. In groepen werkt het aanstekelijk als de schroom wegvalt om buiten de lijnen te kleuren. De speelse werkvorm Puzzel als teaser werkt uitstekend om direct de waarde van creatief denken te laten zien. Deelnemers merken direct hoe hun onbewuste vooronderstellingen hen in de weg zitten.

(ZELF)INZICHT VERGROTEN

Voor teams of duo’s is het cruciaal om zelfinzicht en inzicht in elkaar te vergroten zodat iedereen maximaal kan profiteren van elkaars creatieve talenten en verschillen. De reis van een Topteam is gebaseerd op het Double Healix-model en geeft goed inzicht in hoe je dit kunt doen, welke reis je aflegt als creatief team en welke beproevingen je tegenkomt.

STREEFBEELD NEERZETTEN

Met de werkvorm Blauwe Oceaan (Chan Kim & Renee Mauborgne) ga je met collega’s op zoek naar nieuwe markten door antwoorden te geven op vier belangrijke kernvragen. Hiermee kun je een voorsprong creëren op (potentiële) concurrenten.

OBSTAKELS OVERWINNEN

In het creatieve proces kom je vaak de ene na de andere hindernis tegen. In dit deel bieden we werkvormen aan om die obstakels in beeld te brengen en te overwinnen. Met De paradoxschommel ga je op zoek naar de polaire krachten in een vraagstuk. Door die te integreren kom je tot gebalanceerde oplossingsrichtingen voor complexe problemen.

ORIGINELE IDEEËN GENEREREN

In dit deel beschrijven we katalysatoren die helpen om originele ideeën te krijgen. Van denken als een superheld tot leren van oplossingen uit de natuur. De werkvorm Innoveren met je klant is gebaseerd op het werk van Clayton M. Christensen. Deze werkvorm biedt een heldere bril om naar latente klantbehoeften te kijken. Zo krijg je ideeën die in een werkelijke behoefte voorzien.

CREATIEVE ROLMODELLEN EN TEAMS

Creatieve duo’s en teams kunnen een enorme inspirerende werking hebben. Bekend zijn creatieve duo’s in de muziek die zonder elkaar nooit zo creatief waren geweest. Duidelijk is dat je vaak het meest creatief bent als je samenwerkt met anderen. De werkvorm Second Teambrain zorgt ervoor dat ideeën en inspirerende voorbeelden van rolmodellen toegankelijk zijn voor een team door het bouwen van een schatkist vol relevante informatie.

80 werkvormen voor creatieve sessies is er voor managers, beleidsmedewerkers, trainers en facilitators die samen met een groep op zoek zijn naar creatieve ideeën. Het is een uitnodiging om op een speelse en effectieve wijze je persoonlijke creativiteit te ontdekken en te versterken.

Over Rozemarijn Dols

Rozemarijn Dols heeft als psycholoog haar eigen bedrijf Dols-Consult, werkt als management consultant bij de Galan Groep en als leiderschapstrainer bij De Nieuwe Verdieping. Zij houdt zich bezig met leiderschapsontwikkeling , teamcoaching en verzorgt trainingen met filmfragmenten en werkconferenties voor leidinggevenden. 

Over Josine Gouwens

Josine Gouwens is gepromoveerd econoom en heeft haar eigen bedrijf Buro Talente. Ze geeft workshops Creatief Denken en helpt individuen en bedrijven om hun talenten beter te benutten. Zij doet dit door onder andere MD- en talentontwikkeltrajecten op te zetten voor bedrijven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden