Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Breinrust van Inge Declercq

Moe, te weinig energie, slecht slapen, mist in je hoofd, het gevoel altijd onder druk te staan, aandachts- en geheugenproblemen. Het zijn klachten die Dr. Inge Declercq, neurologe en slaapexperte, steeds vaker hoort. Grote boosdoeners zijn volgens de dokter de overprikkeling en chronische stress waar we tegenwoordig allemaal het slachtoffer van zijn. Ze schreef daarom een reddingsboei: ‘Breinrust’.

Inge Declercq | 4 juli 2024 | 3-4 minuten leestijd

Toen ik jaren geleden actief was in een jeugdbeweging, kreeg ik de symbolische naam ‘Bekommerde Libelle’. ‘Bekommerd’ in de zin van dat ik altijd graag voor mensen heb gezorgd. Komt bij dat ik als neuroloog en neurowetenschapper meer en meer versteld sta van hoeveel mensen last hebben van moeheid, het bos door de bomen niet meer zien in al hun drukte, het gevoel hebben niet meer tot rust te kunnen komen, of emotioneel fragiel worden. Daarvoor wilde ik ‘zorgen’.

SleepWell&StressLess

Dus doe ik dat, enerzijds via alle opleidingen die ik in de bedrijfswereld geef met mijn methode SleepWell&StressLess (en geloof me, ogen gaan wijd open, gevolgd door dankbaarheid!), anderzijds was een bijhorend boek voor breed publiek een logische aanvulling. In Breinrust is vooral de neuroloog-neurowetenschapper en de filosoof in mij aan het woord, en gaat het veel breder dan slapen. Uiteraard vind je er ook mijn typische mix van begrijpelijke (neuro-)wetenschappelijke uitleg omgezet naar concrete handvatten en inzichten. In welke hersennetwerken loopt het mis en hoe vertaalt zich dat in concrete cijfers en naar jouw functioneren? Hoe pak je dat concreet aan? Breinrust wil een uitweg bieden uit de ratrace is en dé gids naar die noodzakelijke breinrust voor een langdurig gezond brein, meer energie en welzijn.

Wet versus realiteit

Breinrust vertrekt van de wetenschappelijke vaststelling dat het steeds doorrazen, hyper-geconnecteerd en geprikkeld zijn, het overmatig ‘aan’ staan, gsm’s altijd binnen handbereik, behoorlijk ongezond is voor ons, en zeker voor ons brein. Een overbelast brein gaat gepaard met geheugen- en concentratiestoornissen, brainfog, gestoorde emotiecontrole en zelfs met verhoogd risico op burn-out, hart- en vaatziekten en op de ziekte van Alzheimer.

Zowel in Nederland als in België is er inmiddels een wettelijk recht op deconnectie en hoef je je als werknemer niet langer te verantwoorden wanneer je na de werkuren niet bereikbaar bent. Maar dat ‘Recht om offline te zijn’ dekt de lading bijlange niet. Échte deconnectie dient veel en veel verder te gaan, en leert je enerzijds zowel fysiek als mentaal te ontkoppelen vóór je naar het werk vertrekt, tijdens het werk, na de werkuren en zelfs tijdens je vakantie, en laat anderzijds toe te herstellen van al je werk. Enkel op die manier hou je jezelf en je brein gezond, kan je je moeheid de baas, reconnecteren met je naasten en laat je jouw hersenen bekomen van alle prikkels.

Werkdruk en hulpbronnen

Ik werk regelmatig met managers en hun team in opleidingstrajecten en geef hun de handleiding voor gezonde deconnectie. Daarbij leren ze ook hoe ze zelf kunnen zorgen voor een optimaal rationeel, creatief en oplossingsgericht denkvermogen. Niet de werkdruk is het probleem as such, wel hoe je ermee omgaat en over welke hulpbronnen je beschikt. Het is bijvoorbeeld fantastisch om te zien wat de impact is als ze starten met het inlassen van micropauzes en leren stressvolle situaties anders te bekijken. In Breinrust ga ik hier uitgebreid op in.

Tijd- en breinwinst

Iemand die systematisch digitaal afgeleid wordt, verliest tot tweeënhalf uur werktijd per dag. Wie zorgt voor een gezonde ontkoppelingsbalans© als levensstijl zal die zo begeerde tijd- en breinwinst bekomen. Een tipje van de sluier, over welke tools gaat het zoal? Micro-pauzes, je beste focusmoment bepalen, de uitknop vinden na het werk, de 2LightClub©, échte breinrust uit je vakantie halen, moeheid verbeteren, meer stoïcijns leven: het komt allemaal aan bod!

Over Inge Declercq

Dr. Inge Declercq is neurologe, gecertifieerd slaapexpert, neurowetenschapper en schrijfster. Ze is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en aan de Universiteit Antwerpen (UA). Daarnaast is ze oprichter van SleepWell&StressLess, waarmee ze de kracht van slapen en van gezonde deconnectie naar organisaties brengt. Ze is tevens een veelgevraagde media-expert. Foto: Carmen de Vos.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden