Maar met de drie volgende inzichten leer je dat het de moeite waard is om je lichaam beter te begrijpen. Om vervolgens lichaamsbeweging in te zetten voor jouw persoonlijke hogere doelen.
Inzicht 1: Het lichaam heeft geen noodzaak om te bewegen
Je lichaam is het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Er zitten een aantal oeroude mechanismen in die zorgen voor mismatches met de moderne omgeving. Zo zijn wij bijvoorbeeld ontworpen om te bewegen, maar tegelijkertijd ingesteld op behoud van energie. Dus als er geen noodzaak is om te bewegen, beweegt het liever niet. We weten allemaal dat te weinig beweging voor problemen zorgt, maar aangezien we alles binnen handbereik hebben om te overleven en ons voort te planten, is de directe noodzaak om te bewegen verdwenen. We moeten allereerst op zoek naar een noodzaak!
Inzicht 2: Je brein dicteert het lichaam
De moderne wereld voert de druk op je brein op. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich voorlopig nog wel doorzet. Het brein wordt overvraagd en het heeft de macht om fysieke en
emotionele signalen te overrulen. Dat is soms hard nodig, als je moet presteren, maar het moet geen standaard worden. Want jouw intelligentie zit niet alleen in je brein, maar ook in het fysieke en emotionele deel van je lichaam. Als de onderdrukking van je brein lang genoeg duurt komt de rest van je lichaam tekort en dan kom je in de problemen. Het is dus goed om soms je brein even te dimmen, om zo het fysieke en emotionele deel van je lichaam tot bloei te laten komen.
Inzicht 3: Je gevoelsleven staat uit
We praten veel. Echter gaat de taal van je lichaam niet via woorden, maar via gevoel. De vraag is of jij via jouw gevoelsleven kunt luisteren naar je lichaam. Ik merk dat veel (hard)werkende mensen daar moeite mee hebben. We zitten al snel in een adrenalinecirkel, dat komt door prestatiegericht denken. Als je in die cirkel zit kom je moeilijk bij je gevoel. Door de geringe aandacht voor het gevoelsleven kan de communicatie geheimtaal worden. Daarbij moedigt de werkomgeving, evenals de sport- en beweegwereld, je niet of nauwelijks aan met je gevoelsleven in contact te staan. Daar moeten namelijk - heel terecht vaak - prestaties geleverd worden. Toch blijft het lichaam via gevoel met je communiceren. Het doorbreken van die adrenalinecirkel is belangrijk, omdat het toegang geeft tot je gevoelsleven. Dat is de sleutel naar een sterke relatie tussen jou en je lichaam.
Hoe nu verder?
Je bent erachter gekomen dat het tegenwoordig ontbreekt aan een noodzaak om te bewegen. Daarnaast controleert ons brein te veel en dooft ons gevoelsleven uit. Dat geeft niet het perspectief waar we naar op zoek zijn. Maar… het legt wel de vinger op de zere plek. En de oplossing is ook al bedacht! Want een noodzaak is te bedenken in de vorm van een persoonlijk hoger doel, het brein is soms te dimmen waardoor meer creativiteit ontstaat en het gevoelsleven kun je activeren waardoor je jezelf en anderen beter kunt aanvoelen. Neem dit samen in lichaamsbeweging en je hebt de basis van Intelligent bewegen te pakken!
Fabio D'Agata startte in 2012 met SPAT verandert. Als directeur begeleidt hij coaches met een SPAT licentie die de kracht van lichaamsbeweging gebruiken bij verandertrajecten. Daarnaast ben is hij spreker en coach van individuen en teams uit het bedrijfsleven en personen met een specifieke zorgsituatie. Hij is de auteur van Intelligent bewegen.
Over Fabio D'Agata
Fabio D'Agata (1984) is oprichter en directeur van SPAT Verandert, gespecialiseerd in duurzame gedragsverandering door beweging. Zijn methode is inmiddels omarmd binnen het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en overheidsinstellingen. Door zijn vernieuwende visie op beweging en persoonlijke groei is hij een veelgevraagd spreker op dit gebied.