Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Omringd door tegenslag - ‘Leest als een trein’

De beste samenvatting van ‘Omringd door tegenslag’ staat op de achterkant: ‘Tegenvallers horen bij het leven. Het gaat erom hoe je ermee omgaat’. Hoe word je eigenaar van je toekomst? Dat lees je in dit boek van Thomas Erikson.

Carla Verwijs | 17 mei 2023 | 2-3 minuten leestijd

Maak eens een lijst van alle dingen die mis gingen of tegen zaten in je leven. Het kan een lange lijst zijn, met grote of kleine tegenslagen, maar het zijn jouw tegenslagen, de bagage die jij meeneemt. Wat voor mij een tegenslag kan zijn, is misschien iets waar jij je schouders over ophaalt. Kijk nog eens naar je tegenslagenlijst. Zijn het echt tegenslagen of horen ze bij het leven? En, boden ze misschien kansen? Doordat je de bus hebt gemist, heb je je vrouw ontmoet.

Vijf-op-vijf regel

Je kunt natuurlijk op verschillende manieren reageren op tegenslag. We klagen er graag over. Erikson stelt je de vraag: ‘Kun je er iets aan doen?’ Als iets niet de moeite waard is om er iets aan te doen, is het ook de moeite van het klagen niet waard. Of gebruik de vijf-op-vijf regel: als iets er over vijf jaar niet meer toe doet, is het niet meer dan 5 minuten van je tijd waard. Vaak maken we iets groter dan het is, of we blijven hangen in passiviteit.

Latermeer en Winneradeel

Welkom in Latermeer! De plek waar mensen naartoe vluchten als ze iets moeten doen, maar er geen zin in hebben. In Latermeer heerst rust, het leven is comfortabel en er is geen haast. Iedereen in Latermeer heeft grote plannen. Alleen nu nog niet. Later. Het is niet eenvoudig Latermeer te verlaten. Neem dan Winneradeel, een aanzienlijk kleiner dorp dan Latermeer. In Winneradeel wonen mensen die hun dromen waarmaken, die niet bang zijn hard daarvoor te werken. Daar is de houding: probeer het! Wat is het ergste wat kan gebeuren? Natuurlijk zijn het fantasieplaatsen, maar het gevoel van Latermeer is vast herkenbaar. Een smoesje om niet naar de sportschool te gaan is zo bedacht: het regent, ik ben moe, morgen komt beter uit. Soms klinken de voorbeelden van Thomas Erikson eenvoudig en doorzichtig, maar hij legt vaak wel de vinger op de zere plek.

Verantwoordelijkheid

Wat dan wel? Als we ervan uitgaan dat tegenslag er altijd zal zijn, is het de vraag wanneer je verantwoordelijkheid over je eigen gedrag gaat nemen. Erikson maakt onderscheid in drie soorten verantwoordelijkheden: alles wat je doet; alles wat je niet doet en je reactie op alles wat er gebeurt. Hij gebruikt zichzelf vaak als voorbeeld, hem zat het ook niet altijd mee. Boeken schrijven waar geen enkele uitgever op zit te wachten. Tot het uiteindelijk wel lukt. Thomas Erikson beschrijft zijn eigen zoektocht naar geluk en helpt je te zoeken naar wat dit voor jou betekent (geld? huwelijk? topbaan?) en hoe je de hobbelweg naar succes bewandelt. Daarbij maakt hij gebruik van de kleuren in het DISC-model, maar het boek is ook prima te lezen als je niet weet wat je kleuren zijn.

Kortom, als er één ding is wat je moet doen om het geluk naar je toe te laten komen, is zelf verantwoordelijkheid nemen. Thomas Erikson heeft er bijna 400 pagina’s voor nodig om dat uit te leggen. Maar laat je niet afschrikken door de dikte van het boek, Omringd door tegenslag leest als een trein.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden