Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een beetje vrede

Veel Nederlandstalige auteurs hebben geschreven over transformatieprocessen binnen organisaties. Over wat er mogelijk wordt als bazen uit de ‘control mode’ stappen en medewerkers hun mond open doen. Weinig auteurs slagen er echter in dergelijke beschrijvingen vergezeld te laten gaan van een geloofwaardig model of actieplan. Dat laatste is Guus Hustinx in Ecologisch veranderen van organisaties wel gelukt.

Pierre de Winter | 22 mei 2009 | 1-2 minuten leestijd

Wereldvrede. Om minder dan dat is het organisatieadviseur Guus Hustinx niet te doen. Dat schrijft hij in zijn voorwoord bij dit boek. Met dergelijk openlijk idealisme roep je al snel het noodlot over je af van niet serieus genomen te worden. De vergelijking met de aspirant miss-Tietjerksteradeel die antwoord geeft op de vraag wat ze het liefst zou willen, dringt zich tamelijk onweerstaanbaar op.

En daarom is misschien juist te prijzen dat Guus Hustinx zijn ultieme drijfveer toch aan het papier toevertrouwt. Hij dwingt zijn lezer in ieder geval meteen kleur te bekennen: begint het te erg te jeuken, dan leg je het boek neer. Zo niet, dan lees je door en ben je uit Hustinx’ hout gesneden.

Hustinx maakt gebruik van een aantal technieken die wetenschappelijk niet onomstreden zijn: Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), de systeemtheorie van Peter Senge en het fenomeen systeemopstellingen; het door middel van een ruimtelijke opstelling inzichtelijk maken van de dynamiek die in een bepaald systeem aanwezig is.

Al lezend wordt duidelijk dat het Hustinx ook helemaal niet om wetenschappelijke validatie te doen is. Hij wil ‘het verschil maken’ in organisaties, door de interne dynamiek die er speelt aan het daglicht te brengen, de onder- en bovenstroom met elkaar te confronteren en zo te laten zien hoe zaken als machtsspel en controledrang een club mensen kunnen uitputten.

Hustinx neemt zijn lezer aan de hand om hem of haar te leren op dat systemisch niveau naar de eigen organisatie te kijken en met name om eerlijk te durven zijn over zijn of haar eigen rol in het geheel. Een confrontatie die oncomfortabel kan zijn, maar oh zo leerzaam. Helaas vormen voor de meeste mensen de pagina’s van een boek - hoe krachtig geschreven ook - niet de aanleiding om dergelijk zelfonderzoek aan te gaan. Maar aan de hand van de cases die Hustinx geeft, wordt de richting die hij ons opstuurt helemaal duidelijk.

En inderdaad: kijken we met diezelfde systemische blik op wereldniveau, dan blijkt daar veel van hetzelfde te spelen. En ook daar speelt ongetwijfeld dezelfde wet: ‘Een betere wereld begint bij jezelf…’

Over Pierre de Winter

Pierre de Winter is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden