Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kleine Piketty

De kleine Piketty is een handzaam en leerzaam boekje. Het is een waardige samenvatting van de grote broer, Kapitaal in de 21-eeuw, van de Franse econoom Thomas Piketty. Wouter van Bergen en Martin Visser zijn er met slechts 80 pagina’s in geslaagd om een begrijpelijk beeld te schetsen van het boek dat voor zoveel aandacht heeft gezorgd in de politiek, economie en de media.

Maarten Fijnaut | 8 december 2014 | 3-4 minuten leestijd

In ‘De kleine Piketty’ maken de auteurs duidelijk wat ervoor heeft gezorgd dat het boek zoveel teweeg heeft gebracht en wat Piketty heeft bewogen om het boek te schrijven. Een aanrader voor wie geen tijd of zin heeft om de bijna 700 pagina’s van het originele boek te lezen, toch wil meedoen met de inhoudelijke discussie en tevens wil weten waarom dit boek zo’n impact heeft.

De omvang van dit boekje doet niet vermoeden dat het een complete samenvatting bevat van de oorspronkelijke titel. De auteurs, twee financieel journalisten, komen echter een heel eind. Uiteraard missen de diepgang en de vele voorbeelden in deze titel. Toch biedt het een goed inzicht en geeft het de lezer de mogelijkheid om in korte tijd te begrijpen welke boodschap Piketty overbrengt en te begrijpen welke uitdagingen er zijn die ervoor zorgen dat de ongelijkheid in de wereld steeds groter wordt.

Het boek trapt af met een inzicht in de hype die inmiddels is ontstaan rond Thomas Piketty en zijn boek dat wordt samengevat: Kapitaal in de 21e eeuw. De samenvatting wordt in het boekje opgedeeld in vier delen. In deze delen geven Van Bergen en Visser een goed inzicht in waar het in de kern om draait bij Piketty: Ongelijkheid die ontstaat door de werking van het kapitalisme en de bedreiging die dit oplevert voor ons democratische stelsel.

De auteurs scheppen inzicht in het verschil tussen inkomen en kapitaal, de wijze waarop het wordt verkregen én belast en uiteraard de gevolgen die dit met zich meebrengt. Ze beschrijven de formule die Piketty hanteert, een formule die duidelijk maakt dat de vermogenden extra profiteren van een lage economische groei. Het rendement op kapitaal is simpelweg groter dan het rendement op arbeid. Op treffende en eenvoudige wijze wordt alles in jip-en-janneketaal uitgelegd.

Waar het origineel een stuk uitgebreider is, zorgt dat ook voor een complexiteit die dit boek ontbeert. Op dezelfde wijze worden de gevolgen inzichtelijk gemaakt en wordt de persoonlijke visie van Piketty over ongelijkheid objectief weergegeven. Piketty’s ontdekkingen over de ontwikkeling van inkomen en kapitaal en de structuur van de ongelijkheid worden door de schrijvers pakkend samengevat. Het geeft een helder beeld over de kloof tussen arm en rijk die momenteel in rap tempo groter wordt en de grote gevolgen die dit heeft voor onze maatschappij.

Ze beschrijven de mogelijkheden die Piketty zelf aandraagt om het tij te keren en bieden buiten dat ook nog extra informatie. Een apart hoofdstuk gaat over de betekenis hiervan voor de Nederlandse economie. Deze informatie mist in de dikke pil van Thomas Piketty en geeft de lezer nog meer inzicht in de gevolgen voor ons eigen land.

Na het lezen van dit boekje, heeft de lezer grip op de materie en een goed beeld van de inhoud van het boek dat door Financial Times en McKinsey in Amerika een jaar na verschijning werd uitgeroepen tot hét businessboek van het jaar 2014. Bovendien kan de lezer een objectief oordeel vormen over de situatie, evenals Piketty scheiden de auteurs hun eigen mening duidelijk van de feitelijkheden.

Waar Piketty wordt geprezen om zijn kunde om gigantische hoeveelheden informatie samen te voegen in een compleet en uniek boekwerk, kan men Van Bergen en Visser prijzen om de wijze waarop zij daar een begrijpelijke en handzame samenvatting hebben gemaakt die ondanks de omvang weinig afdoet aan de boodschap van ‘Kapitaal in de 21e eeuw’. Zeer interessant om te lezen en cadeau te doen om daarna het gesprek te kunnen aangaan over mogelijke oplossingen.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Wouter van Bergen, Martin Visser
De kleine Piketty

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden