OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren

    Filter de resultaten

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 930 van 19.489 resultaten
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    16 juli 2006
    Sandra Barendrecht
    3-4 minuten leestijd
    Mensen zijn door de jaren heen steeds mondiger worden. Wat eerder not done was, is nu aan de orde van de dag: nee zeggen tegen de baas, een rechtzaak aanspannen tegen de arts, een brief op poten schrijven aan de schooldirectie, en soms zelfs (verbaal) agressieve uitingen richting buschauffeur of hulpverlener als die niet op tijd ter plekke is. 'We pikken het niet' prijkt nog met regelmaat op de petjes van de vakbondsleden. Toch heeft kennelijk niet iedereen de vaardigheid van het nee zeggen voldoende ontwikkeld. Jana Kemp leert lezers hoe zij 'het woord nee weer in hun woordenschat kunnen opnemen zonder vrienden, familieleden of baan te verliezen'.
    recensie
    Organisatiekunde
    16 juli 2006
    Eric van Arendonk
    De titel van het boek deed mijn wenkbrauwen fronzen: 'Excuses voor het ongemak' met als ondertitel 'de vele gevolgen van klantgericht organiseren'. Excuses voor het ongemak bij klantgericht organiseren botst in mijn gedachte. Klantgericht organiseren voorkomt juist ongemak is mijn geloof. Dus helemaal geen excuus. De achterpagina geeft aan dat het boek stof tot nadenken biedt aan iedereen die professioneel met dienstverlening bezig is. Ik besluit om het boek te gaan lezen.
    recensie
    Internet en social media
    16 juli 2006
    Remko van der Honing
    2-3 minuten leestijd
    Het is de bekendste zoekmachine ter wereld, het bedrijf lijkt alleen maar fans te hebben, en er is zelfs een werkwoord ontleend aan de bedrijfsnaam: inderdaad, ik heb het over Google. Het is de American Dream: twee slimme jongens die samen een bedrijf oprichten dat inmiddels miljarden dollars waard is. Het boek 'Google, het verhaal achter het mediasucces' van David Vise en Mark Malseed belooft een unieke kijk in de keuken van een bruisend bedrijf, gebaseerd op onderzoek en onbelemmerde toegang tot de archieven van Google.
    nieuws
    Organisatiekunde
    15 juli 2006
    Pierre Pieterse
    Heel veel auteurs van managementboeken presenteren de resultaten van hun onderzoek als ware geboden. De meeste geboden verdampen na verloop van tijd, maar sommige krijgen een heuse ‘gebodsstatus’. ‘Grote leiders garanderen excellerende bedrijven’. ‘Verander of ga ten onder’. 'Strategie bepaalt je lot'. Het worden managementwijsheden waar niemand nog vraagtekens bij durft te zetten. Bijna niemand dan. Jeffrey Pfeffer en Robert Sutton ontrafelen in hun boek Hard Facts. Dangerous Half-Truths, and Total Nonsense: Profiting From Evidence-Based Management vijf hardnekkige managementaxioma’s.
    recensie
    Algemeen management
    11 juli 2006
    Pierre Pieterse
    1-2 minuten leestijd
    ‘Ik heb alle stukken voor je uitgeprint, behalve dat stuk over de tabakscode.’ ‘Prima, doe je ze even in mijn tas, ik ga er zo vandoor.’ Tijdens de vergadering komt de directeur in kwestie erachter dat de stukken over de Code Tabaksblat ontbreken. Deze parafrase van een ingezonden brief in het NRC geeft onbedoeld een beeld van de status van de ‘code’. Bij mensen op de werkvloer totaal onbekend, en ook nog niet al te levend bij mensen die het direct aangaat. De reden voor deze wat wankele status kan liggen in de consequenties van de code (een stortvloed aan regeltjes, risicoaansprakelijkheid, enzovoort), maar misschien ook wel in de schaarse toegankelijke literatuur over dit onderwerp. Dit jaar verscheen het boek Codes & Commissarissen van Jan Schoenmakers en Heske van Eyck, een boek waarin de toezichthouders zelf aan het woord worden gelaten.
    achtergrond
    Algemeen management
    11 juli 2006
    9-12 minuten leestijd
    recensie
    Inkoop en logistiek
    30 juni 2006
    Remko van der Honing
    In 1998 verscheen onder auspiciën van Berenschot 'Het managementmodellenboek', waarin managers en adviseurs bekende en minder bekende modellen toelichten en becommentariëren. Vanuit de inkooppraktijk van ditzelfde adviesbureau is nu 'Het inkoopmodellenboek' opgesteld. Het voorwoord van het boek wijst erop dat 'leren' onderdeel is van het woord 'modelleren'. Leren door de juiste vragen over een model te stellen, vragen die het model vormgeven en wellicht de basis zijn voor nieuwe of aangepaste modellen.
    recensie
    30 juni 2006
    Remko van der Honing
    2-3 minuten leestijd
    De auteur van het boek Amerika, voor en tegen is Maarten van Rossem: Amerika-deskundige, bijzonder hoogleraar en columnist. Op televisie komt hij nogal nukkig over, maar op papier is zijn realisme en licht cynisme een genot! 
    recensie
    Algemeen management
    30 juni 2006
    Jo Bos
    3-4 minuten leestijd
    Het scheepsbouwimperium dat Cornelis Verolme in de periode na de tweede wereldoorlog opbouwde, bestond eigenlijk maar 25 jaar. Van 1946 tot midden 1971, toen het bedrijf van Verolme fuseerde met (of eigenlijk opging in) het Rijn-Schelde-bedrijf. De biografie van Ariëtte Dekker beschrijft op een knappe manier de opkomst en ondergang van het bedrijf dat zo verweven was met de persoon Verolme. Zoals de hele biografie trouwens een toonbeeld is van gedegen documentatie, en zorgvuldigheid in de opbouw van het verhaal. 
    recensie
    Verandermanagement
    30 juni 2006
    Erwin van de Pol
    3-4 minuten leestijd
    Laat de woorden innovatie, vernieuwing en/of ideeën vallen, en in menig bedrijf valt een eerbiedige stilte. Mooie woorden, leuk om mee bezig te zijn, en natuurlijk voorwaarde voor een gezonde toekomst. Maar hoe kom je op goede ideeën? Hoe krijg je het voor elkaar om ideeën te verkennen en op waarde te schatten? Moeilijk. 
    recensie
    Leiderschap
    26 juni 2006
    Gabriëlle Verbeek MBA
    4-5 minuten leestijd
    Hoe houdt u als manager uw persoonlijke inspiratie in stand, temidden van slecht-nieuwsgesprekken met medewerkers, het doorvoeren van reorganisaties, hevige concurrentie en over de schouder meekijkende toezichthouders? Het is alles behalve eenvoudig om persoonlijke principes daadwerkelijk in praktijk te brengen in woelige tijden. Sterker nog: die dagelijkse praktijk kan managers corrumperen en aantasten in hun moreel gedrag, zoals de rechtszaak rond de topmannen van Ahold heeft laten zien. 
    recensie
    Advisering
    26 juni 2006
    Gertjan de Groot
    Bekman geeft in 'Adviseren in verandering' zijn visie op het adviesrepertoire dat nodig is om veranderingen te realiseren. Veranderingen vragen volgens Bekman om horizontaal adviseren. Daarbij verbindt de adviseur zich met iets wat 'de organisatie' voor zijn klanten daadwerkelijk wil bewerkstellingen, wil veranderen, of wil verbeteren. Het gaat om veranderingen in de processen van waardeschepping, samenwerken, en/of leidinggeven. De adviseur staat in dienst van deze taak en is weliswaar verbonden met de top van de organisatie, maar neemt een vrije positie in tussen alle belanghebbenden. Bij horizontaal adviseren is ook de manier waarop de top van de organisatie zich met het vraagstuk verhoudt onderwerp tijdens de adviesgesprekken.
    recensie
    Algemeen management
    26 juni 2006
    Gert-Jan Hospers
    Volgens velen doet de regio er in deze tijd van mondialisering niet meer toe. 'Space shrinking technologies' zoals transport-, informatie- en communicatie-technologie zouden de wereld tot een dorp hebben gemaakt: 'the global village'. Dat de rol van regio's zelfs in een klein land als Nederland niet is uitgespeeld, blijkt uit 'De Beste Provincies voor Ondernemers' van Robert Blom. Dit boek laat zien dat de kwaliteit van het ondernemerschap van provincie tot provincie verschilt. Mondialisering en regionalisering sluiten elkaar blijkbaar niet uit.
    interview
    Organisatiekunde
    20 juni 2006
    Annegreet van Bergen
    8-12 minuten leestijd
    Afscheid van het beheersingsdenken en aandacht voor de broosheid van het bestaan. Zo zou je het denken van André Wierdsma kunnen samenvatten.
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    20 juni 2006
    Walter van Hulst
    8-12 minuten leestijd
    Een burn-out is een signaal dat je al veel te lang iets doet wat je eigenlijk niet wilt, wat niet bij je persoon past of wat structureel onder of boven je capaciteiten en competenties ligt.Een gesprek met Remco Claassen.
    recensie
    Strategisch management
    14 juni 2006
    Pierre Pieterse
    2-3 minuten leestijd
    36 Strategemen voor managers van Harro von Senger is een handzaam boekje om de Chinese manier van zakendoen enigszins te doorgronden. Volgens Von Senger maken Chinezen (ook andere Aziaten overigens) veelvuldig gebruik van listen, strategemen dus.
    achtergrond
    Algemeen management
    9 juni 2006
    Walter van Hulst
    7-10 minuten leestijd
    recensie
    Marketing
    6 juni 2006
    Pierre Pieterse
    2-3 minuten leestijd
    Een combinatie van de vakgebieden marketing en HRM om te komen tot tevreden klanten en tevreden medewerkers, en ook nog eens een gestroomlijnde organisatie. Dat is de kern van het boek De gelukswinkel van Paul Postma en Maurits Bruel. Hoewel de titel wat ongelukkig gekozen is, bij ‘een gelukswinkel’ krijg je toch andere beelden op je netvlies dan een feestelijk huwelijk tussen marketing en HRM, is het natuurlijk niet verkeerd om je commerciële strategie te integreren in je personeelsbeleid. Is een bedrijf dat volledig klantgericht werkt automatisch ook een leuke werkplek? Zijn marketing- en HRM-beleid zo goed te verenigen dat klantgericht ook ‘medewerkergericht’ is? Of kunnen marketing- en HRM-beleid onafhankelijk van elkaar worden ontwikkeld, zonder dat de ene discipline het graf voor de andere graaft? Dat zijn een paar van de vragen waar in De Gelukswinkel antwoord op wordt gegeven.
    nieuws
    Algemeen management
    2 juni 2006
    Pierre Pieterse
    1-2 minuten leestijd
    Onlangs organiseerde Focus een seminar rond Jack Welch – voormalig topman van GE, en auteur van de boeken Waar het om gaat en natuurlijk Winnen. Uiteraard was het thema ‘winnen’, naar het gelijknamige boek van Welch. Voordat de grootmeester zelf aan het woord kwam, drukte Charles Groenhuijsen de microfoon onder de neus van een aantal Nederlandse topmannen. Een paar treffende citaten. ‘Winnen mag in Amerika, dat maakt de drive daar extra groot.’ (Piero Overmars, ABN AMRO). ‘Laten we ophouden met onze gedoetjes.’ (Gerlach Cerfontaine, Schiphol). ‘Nederland is dichtgeslibd met regels.’ (Ad Scheepbouwer, KPN). De boodschap is duidelijk: laten we een voorbeeld nemen aan de VS, en de koe bij de horens vatten. En, zo bleek tijdens de paneldiscussie, laten we vooral het voor ondernemers dodelijke klimaat veranderen: regelzucht, gebrek aan geld voor onderwijs, middelmatigheid, en kleingeestigheid. Zo wordt het nooit wat met Nederland! Op deze manier worden we door de concurrentie weggeblazen. Opmerkelijk genoeg zag Welch dat toch even anders. ‘Onder de oppervlakte en ondanks de klaarblijkelijke verlamming, zie ik grote veranderingen.’
    recensie
    Organisatiekunde
    1 juni 2006
    Carla Verwijs
    3-4 minuten leestijd
    Een collega komt bij u met een probleem. 'Laat maar', zegt u. 'Ik doe het zelf wel, dat gaat sneller.' Dat doet u één keer, en nog een keer, maar de collega staat binnen de kortste keren weer aan uw bureau, met weer eenzelfde soort probleem. Andere collega's hebben gehoord dat u problemen zo snel oplost. Zij komen nu ook geregeld langs. En u heeft het al zo druk... 

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden